Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Urbi et Orbi

2018. november 19. - EuroAstra

foldgomb.jpg Globalizáció. Benne vagyunk nyakig. Terjedését mi sem bizonyítja jobban, mint Fővárosunk közterületeinek elnevezése.

   Német utca a Józsefvárosban. Végtére is Németország a legfontosabb gazdasági partnerünk. Export-import-profit, tudják, hogy van ez. Németvölgy. Budapest egyik városrésze a XII. kerületben, azaz a Hegyvidéken. Bizonyára valaha sok németajkú lakott errefelé. És a Svábhegy is itt van. Közelében a Frankfurti-sétány Újbudán. Valaha volt Berlini-terünk. (majd  Marx-térre változott). Most Nyugati-térnek vívják. Miért kellett megváltoztatni? Hiszen Berlinben is van Budapester Strasse, méghozzá a belvárosban.

   Menjünk északabbra, már mint Európa térképén. Francia-út Zuglóban, Párizsi-utca a Belvárosban. Ne feledkezzünk meg finn (név)rokonainkról sem. Van Helsinki-út a XX. kerületben, leánykori nevén Pestszenterzsébet. Svájci út is létezik a XII. kerületben, ha nem is olyan hosszú, mint az Angol-utca Zuglóban. A Brüsszeli-utca sem hosszú Újpesten, de mégis létezik.

   Nézzünk körül szomszédainknál. Bécsi út, Práter utca, Linzi lépcső. (A Labanc utcát hagyjuk, ragadvány név.) Szerb utca, Bosnyák utca, Eszék utca. Bukarest utca, Kolozsvár utca Rákospalotán, Nagyvárad-tér a Ferencvárosban, Aradi utca (ahol tegnapelőtt a tűzvész volt), Fogarasi út Zuglóban, Nagyenyed utca. Brassói utca XXII. kerület Budafok-Téténynél. Szlovák utca Sashalmon, Pozsonyi út Angyalföldön.

   Törökországi kapcsolatok. Komplett Nemzeti Alaptanterv. Mohács utca, Harcos-tér, Roham utca, Törökvészi út, Vérhalom tér, Mecset utca, Pasaréti út, Gül Baba utca. És ha már a történelemnél tartunk, A Városliget felé vezető út neve a XIX. században ,  Stadtwaldchen Alle volt, majd Városligeti fasor lett, aztán Vilma fasor (holland királynőről elnevezve, hogy kerül a csizma az asztalra?), később Gorkij-fasor, most már újra Városligeti fasor, megnyugodhatunk.

   De térjünk vissza a globalizációra. Van Görög-utca a XXII. kerületben, Amerikai út Zuglóban, Albán utca a XVI. kerületben Cinkotán, Szófia utca a Terézvárosban. Olasz fasor, ma már Szilágyi Erzsébet fasor. Ha így haladunk, nemzetközivé lesz holnapra a Világ. Persze nem „úgy”, hanem amúgy.

   Utóirat. Budapest utca egyetlen magyar városban, nagy- vagy kisközségben nincsen. Igaz, Szentpéterváron, Párizsban van, ezzel vigasztalódjunk.

 

Láng Róbert

                            

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr414379388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása