Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Dom Perignon

2018. november 18. - EuroAstra

kep_33.jpgEgy palack Rose Gold Mathusalem

   A pezsgő egy borszármazék, amelynél a bor második érése magában a palackban megy végbe. Lehet, hogy illúzió romboló, de a legtöbb pezsgő különböző fajtájú borok keveréséből (cuvée) készül, élesztőt és cukrot tesznek hozzá, amely az erjesztési folyamat természetes hatására szénsavassá válik.

   A Dom Perignon a világ legismertebb és leghíresebb pezsgője. A világ minden táján a gazdagság (újgazdagság?), kifinomultság és a legmagasabb minőség szimbólumává vált. Jelentős történelmi események, ünnepek, megemlékezések kedvelt itala. A Dom Perignon pezsgő a legexkluzívabb, úgynevezett Champagne pezsgők között kap helyet. Kizárólag azon pezsgők használhatják a Champagne nevet, melyek származása a Champagne vidékhez köthető. Megkérik az árát. Magyarországon is kapható. Egy üveg 0,75 literes Dom Perignon ára az évjárattól függően 50.000 és 200.000 forint között mozog. A vevőnek ingyen házhoz szállítják. Kíváncsi lennék, hányat adnak el belőle évente?

   A Dom Perignon pezsgőt egy bencés szerzetesről nevezték el. Dom Pierre Perignon (1638-1715) a pezsgő „feltalálója”. Ő volt az első, aki a borok palackozását vastag falú üvegekben végezte, parafával és dróthuzallal zárta le őket. A pincében történő érlelésnek köszönhetően a nedű lassan szénsavval telítődött és kellemes aromát nyert. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére fokozatosan terjedt és a XIX. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt. Az első pezsgőt a XVII. század végén Reims közelében, a Champagne-i borvidékhez tartozó Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője készítette. Ő volt Dom Pierre Pérignon.

   Mára a Dom Perignon egyike lett a világ legismertebb francia pezsgőinek. A Dom Perignon minőségét garantálja, hogy csak a legkiválóbb termésből készülhet és minden esetben vintage-zsal (garantált évjárat) kerülnek forgalomba. A „Dom” a latin „Deo optimo maximo” rövidítése, melynek jelentése „a legfőbb istennek szentelve”. A Benedek-rendi szerzetesek írták rá a likőr, bor és pezsgő készítményeinek palackjára.

   Amikor ez az írás készülőben volt, megnézte egyik barátom. Felhívta figyelmemet arra, hogy a pezsgőt forgalmazó Moét & Candon cég különleges nagy méretű palackokat is gyárt, nézzek utána. Így is történt. Nem akartam hinni s szememnek, amikor a Google-on találtam egy Dom Pérignon Rose Gold Mathusalem (6 literes) 1996-os évjáratú pezsgőt. Ebből az aranycímkéjű itókából mindösszesen 35 üveget dobtak piacra és azonnal elkelt mindegyik darab. Egyenként 49.000 dollárért. Közel 15 millió forintért. No comment.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3214377919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása