Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Advent a Várkert Bazárban

2018. november 15. - EuroAstra

adveba.jpgIrie Maffia koncert, Nagy Magyar Versek ünnepi est, Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadása, Snétberger Ferenc koncert, kortárs iparművészeti vásár, élő betlehem, valamint ingyenes családi és gyermekprogramok az ünnepi készülődés jegyében – idén is várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban advent idején.

 

2018-ban negyedik alkalommal rendezi meg a Várkert Bazár adventi programsorozatátDecember 2. és 23. között, vasárnaponként számos program várja a látogatókat a karácsonyi hangulat és készülődés jegyében, amely minden korosztály számára tartogat különlegességeket.

 

Adventi családi programok a Családok évében – vasárnap délelőttönként és napközben ingyenes kézműves programokkal, workshopokkal, izgalmas előadásokkal és élő betlehemmel is várjuk a családokat a Várkert Bazár Rendezvénytermének aulájában és a Neoreneszánsz kertben.

 

Méhkas Dia Workshopján üveglapocskákra nádtollal, tustintával lehet festeni, majd kiégetés után a művek a Várkert Bazár falain elevenednek meg. Karácsonyi készülődés a kézműves programon, melyen a család apraja-nagyja együtt készíthet adventi kalendáriumot, koszorút, képeslapot és számos egyéb karácsonyi kelléket. 

 

12.02.  11.00 Kolompos együttes: Kiskarácsony-Nagykarácsony

            15.00 Meseerdő Bábszínház: Mikulás a Meseerdőben

12.09.  11.00 Klárisok zenekar: Kerekégenjáró adventi mesekoncert

            15.00 Netz produkció: Szabad-e Regölni? – családi örömzene, örömtánc

12.16.  11.00 Grimm-busz Színház: A hétmérföldes csizma

            15.00 Kárász Eszter és az Eszter-lánc: Holnemvolt karácsonyi mesekoncert

12.23.  11.00 Grimm-busz Színház: Mikor lesz már Karácsony?

            15.00 Maszk Bábszínház: Betlehemi történet

 

A délelőtti és az esti programokat a vendégekkel, és a kulturális élet jeles képviselőivel közös, ünnepélyes gyertyagyújtás köti össze a Rendezvényterem aulájában 18:30 órai kezdettel. Vendégek lesznek többek között az Irie Maffia tagjai, Juhász Anna, Ugron Zsolna, Herczku Ágnes és a Kecskemét City Balett táncosai, illetve Snétberger Ferenc és tanítványai.

12.02. Irie Maffia Xmas

Közreműködik: Punnany Massif

Különleges budapesti évzáró koncerttel készül az ország egyik legnépszerűbb zenekara, az Irie Maffia. Advent első vasárnapján az együttes monumentálisra egészül ki egy teljes big band közreműködésével, és ha önmagában zenei élménynek ez nem lenne elég, ráadásként a Punnany Massif énekesei teszik még tökéletesebbé a hangzást. A zenekar vendégeivel és fúvóskarával kedvenc slágereit adja elő újrahangszerelve, a Várkert Bazár helyszínéhez illő nagyszabású koncerten.

 

12.09. ENEMVÉ 4.0: „Magába száll minden lélek…”

Nagy Magyar Versek az ünnepről

Az adventi est háziasszonyai: Ugron Zsolna, Juhász Anna

Előadók: Balla Eszter, Tompos Kátya, Csuja Imre, Kamarás Iván, Mácsai Pál, Máté Gábor

Zene: Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája)

Rendező: Seres Tamás

 

Advent második vasárnapján, a Várkert Irodalom legújabb sorozatának negyedik állomásán, az ünnepről, a „magasságról és a mélységről”, a varázslatról és a várakozás öröméről hallgathatjuk legnagyobb költőink, íróink remekeit, gyöngyszemeit.

 

12.16. Szárnyalás

A Kecskemét City Balett és az Esszencia Zenekar táncszínházi előadása

Vendég: Herczku Ágnes, Csík János

Előadják: Kecskemét City Balett (Szőllősi Krisztina, Jurák Bettina, Nagy Nikolett, Varga Lotti, Hoffman Zoé Virág, Földesi Milán, Szóka Roland, Raj Martin, Bolla Bence), Esszencia Zenekar (Lakatos Róbert, Kováts Gergő, Balogh Kálmán, Kunos Tamás, Bognár András)

Ötlet: Barta Dóra, Csík János

Színpadkép/Jelmez: Katonka Zoltán, Barta Dóra

Fény/Koreográfia: Katonka Zoltán

Rendező-Koreográfus: Barta Dóra

Balett és népzene – az érzetek és érzelmek kivételes találkozása advent harmadik vasárnapján. Az egyedi hangvételű és különleges hangulatú előadáson a Kecskemét City Balett társulatának koreográfiája nem az Esszencia Zenekar hangzásvilágához szorosan kapcsolódó néptáncból indul ki, hanem az ősi zene alapjaira koncentrál, képeket és hangulatokat ragad meg, megszüntetve ezzel a koncertjelleget.

 

12.23. Titok

Snétberger Trió & Snétberger Ferenc és a Zenei Tehetség Központ diákjainak koncertje

Advent negyedik vasárnapján a nemzetközi hírű gitárművész-zeneszerző, Snétberger Ferenc több formációban mutatja meg zsenialitását. Egyszerre virtuóz és rendkívül érzékeny játékát, egyedi „klasszikus-jazz-brazil” kompozícióit nemcsak Európában, hanem a tengerentúlon is elismerés övezi.

A koncert első részében a Snétberger Ferenc által alapított Zenei Tehetség Központ diákjai mutatkoznak be mesterükkel. A „Snétberger Iskola Hangja” az elhivatott diákok hangja mindenfelé: egyéni produkciókban, zenekarokban és kamaraegyüttesekben.

A koncert második felében a 2017-ben megjelent, a Snétberger Trió TITOK című lemezének anyaga szólal meg, amelyben a brit Phil Donkin bőgőzik és Snétberger fia, Toni Snétberger dobol.

 

Az adventi vasárnapokon a látogatók kortárs iparművészeti vásáron ismerhetik meg a hazai ékszertervezők, keramikusok, grafikusok és iparművészek új kollekcióit, friss ötleteit. A sokak számára ismert alkotókkal korábban a több, mint egy éve bezárt Iparművészeti Múzeumban már hagyománnyá vált vásáron találkozhattunk utoljára. Hosszú idő után a Várkert Bazárban mutatkoznak be újra: üvegtermékek, designer papíráruk, selyemfestett kelmék, japán Kokesi babák, textilbábuk, egyedi akvarellek, nemezelt, kötött és bőrműves portékák, ruhák, ékszerek, tűzzománc képek, mesekönyvek és még számos kézzel készített különlegesség közül válogathatunk. A vásár a Népművészeti Egyesületek Szövetségével együttműködésben valósul meg.

 

Az idei év újdonsága a Neoreneszánsz kertben bemutatkozó élő betlehem.

Az adventi vasárnapok minden félórájában harangszóra feltárul a betlehemi istálló, Lukács evangélista lép elénk, aki felidézi Jézus születésének történetét. A misztériumjátékban megelevenedik a Szent Család, pásztorokkal, három királyokkal és élő állatokkal: báránnyal, tehénnel, szamárral és tevével. A magyar népi hagyományokat megidézve betlehemesek járnak a vendégek között, mondókáikkal, verseikkel felelevenítve az egykori falusi karácsonyok hangulatát. 

 

A gyermekek szüleik segítségével kipróbálhatják a 40 méter hosszú fakutya pályát, betlehemeseknek öltözhetnek a fotófal előtt, vagy természetes anyagokból, régi falusi játékokat készíthetnek a kézműves foglalkozáson.

 

Vasárnaponként ünnepi sétára invitálják az érdeklődőket, Sisi karácsonya – séta a Várkert Bazárban című túrán felidézik a világ legszebb uralkodónőjének magyar karácsonyait és szokásait. A túra során megismerhetjük a hazai neoreneszánsz építészet egyik legszebb alkotása, az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár múltját és jelenét, és az épületegyüttes azon részeit, egyben Sisi kedvenc helyszíneit is, amelyek a nagyközönség számára nem, vagy csak részben látogathatók.

 

CSERNUS és a MONTMARTRE – Egy műterem titkai című kiállításon számos izgalmas alkotással találkozhatunk, és az örökösen kereső-kísérletező Csernus Tibor életművének korai szakaszában alkotott képeiből inspirálódunk. December 16-án a Törlés másként című művészeti workshopon a gyerekek karácsonyhoz kapcsolódó egyedi alkotásokat készíthetnek múzeumpedagógus segítségével.

 

December 2 - 23.

Adventi programsorozat

Várkert Bazár

 

https://varkertbazar.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr814371437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása