Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Jócsik Lajos

2018. november 14. - EuroAstra

jocsik_lajos.jpgMéltatlanul elfeledett honfitársunk, a környezetvédelem és ökológia egyik magyarországi úttörője. 1971-ben írt „Öngyilkos civilizáció” c. könyvét számos nyelvre fordították le. Az első Környezetvédelmi Minisztérium csak jóval később alakult meg Magyarországon.

   Jócsik Lajos (1910-1980) közgazdász, agrármérnök, író, falukutató Párizsban és Prágában végezte egyetemi tanulmányait. A múlt század harmincas éveiben a prágai Magyar Újság szerkesztője, „A történelem sodrában” c. rovat vezetője. A bécsi döntés után (1938) letartóztatták, rendőri felügyelet alá helyezték. „Egy nemzedék élete húsz éves kisebbségben” (1939) c. könyvét Babits Mihály Baumgarten-díjra javasolta.

   A világháború után 1945-től 1948-ig országgyűlési képviselő, a Nemzeti Parasztpárt budapesti titkára. 1946-47-ben államtitkár, 1947-48-ban a csehszlovákiai magyarok áttelepítésének kormánybiztosa. A többpártrendszer felszámolása (1948) után politikailag nem kívánatos személy lett, kiszorult a közéletből. Könyveket írt, fordított, szerkesztett.  1956-ban rehabilitálták, a Fővárosi Talajerőgazdálkodási Vállalat főmérnökévé nevezték ki, nyugdíjazásáig irányította a céget.

   Jócsik Lajost 1965-ben ismertem meg. A Fővárosi Tanácstól megbízást kapott a Német Demokratikus Köztársaság szelektív hulladékgyűjtési gyakorlatának tanulmányozására. Az öttagú küldöttség egyik tagja voltam. Az NDK korlátlan teljhatalmú ura Walter Ulbricht volt, a Német Szocialista Párt főtitkára, az állam elnöke. Gondolom, a nép nem szerette,  némi lekicsinylő éllel Alter Ulbricht-nak (öreg Ulbricht) hívták, persze csak titkokban. A párttagoknak kötelező volt a pártjelvény viselése (!). Már állt a berlini fal. Az „endékások” irigyeltek bennünket, a „puha diktatúra” alatt élőket, az utazási szabadság, a szabadabb könyv- és újság kiadás, az új gazdaságirányítási rendszer előkészületei és az 1961-ben meghirdetett „aki nincs ellenünk, az velünk van” kádári szlogen miatt.

   Életszínvonal terén az NDK nem volt lemaradásban. Lényegesen nagyobb volt az árubőség, mint nálunk, fejlettebb az infrastruktúra, a gyártástechnológia, az egészségügy. Fejlett volt a szelektív hulladékgyűjtés is. A városokban a mostani kukákhoz hasonló tartályokban külön gyűjtötték a papír, fém és üveg hulladékot. (Akkor még nem volt olyan széleskörű a műanyagból készült termék.) Meglepő volt az utcák és bérházak tisztasága. Ha az ember belépett egy bérházba, olyan volt, mintha lakásba nyitott volna be. Szőnyeg, cserepes virág, képek a lépcsőház falán. Ha valaki eldobott egy csikket, vagy papír zsebkendőt az utcán, hárman is rászóltak: egy szocialista ember nem viselkedik így!

   Jócsik Lajossal tanulságos élmény volt együtt eltölteni azt a néhány hetet. Csak ámultunk gazdag tudásán földrajzból, történelemből, néprajzból, biológiából, agronómiából. Hazaérve elkésztettük jelentésünket a szelektív hulladékgyűjtésről, amely aztán évtizedekig pihent a Fővárosi Tanács irattárárában.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5314370361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TAURUS 2018.11.22. 22:33:48

Kapható e és hol az Öngyilkos civilizáció c. könyve??
süti beállítások módosítása