Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Klebelsberg Kuno Hét a Klebelsberg Kultúrkúriában

2018. november 11. - EuroAstra

kuria-.jpgA Klebelsberg Kultúrkúria névadója születésnapjának hetében minden évben megrendezi a Klebelsberg Kuno Hetet, melyen különböző programokkal emlékezik meg a néhai kultuszminiszterről. 143 éve született, 86 éve halt meg gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter. A rendezvénysorozat házigazdája: Dr. Láng Zsolt polgármester, II. Kerületi Önkormányzat, a fővédnöke: Varga Mihály pénzügyminiszter, Budapest 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.

 

"Hozzá fogható tág látókörű, teremtő erővel bíró államférfiút a művelt világ egyetlen államában sem ismert."  - Apponyi Albert

 

A Klebelsberg Kuno Hét nyitó programjaként 2018. november 12-én 18:00 órakor "Csak egyetlen út van előttünk, a szellem és a kultúra útja" címmel hallgathatnak meg az érdeklődők egy kerekasztal-beszélgetést Klebelsberg Kuno (1875-1932) vallás- és közoktatásügyi miniszter munkásságáról. Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos és Takaró Mihály irodalomtörténész közreműködésével és Kondor Katalin vezetésével.

 

A Római Magyar Akadémia ösztöndíjasainak kiállítását november 13. és november 25. között tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítást megnyitja Dr. Révész Mária miniszteri főtanácsadó november 13-án 18 órakor, a kurátor Németh Pál.

A tárlat a Párbeszéd Háza most futó „Töredékszavak - A Római Magyar Akadémia Képzőművészeti Ösztöndíjasainak tárlata” című kiállításához kapcsolódva az elmúlt 7 év római akadémiai ösztöndíjasainak munkáiba nyújt betekintést. A kiállító művészek:

Ágoston Lóránt, Baráth Nóra, Bodóczky István, Budaházi Tibor, Czene Márta, Forgó Árpad, Fülöp Gábor, Gaál Endre, Gaál Tamás, Kopócsy Judit, Koralevics Rita, Lenkey-Tóth Péter, Mayer Berta, Nyilas Márta, Olajos György, Oláh Katalin, Ötvös Zoltán, Szabó Attila, Szegedi Csaba, Székelyi Katalin, Vati Era.

 

November 14-én, szerdán 18:30-kor a Collegium Hungaricumok születése, története és utóélete a II. világháború után címmel tart előadást Dr. habil. Ujváry Gábor, CSc történész a VERITAS Történetkutató Intézet és a Horthy-kori kutatócsoport vezetője.

Klebelsberg Kuno gyakran hangoztatta kulturális politikája két alapmotívumát: az „alsóbb néprétegek” műveltségi szintje emelésének és egy európai látókörű elit kialakításának szükségességét. Utóbbi érdekében hozta létre a legtehetségesebb magyar fiatalok posztgraduális képzését biztosító ösztöndíjrendszert, továbbá ennek támogatására a magyar kulturális külpolitika szempontjából legfontosabb nagyvárosokban a Collegium Hungaricumok hálózatát. Berlinben és Bécsben 1924-ben, Rómában 1927-ben alakult Collegium Hungaricum, s 1927-ben Párizsban is egy ehhez hasonló típusú intézmény fogadta a magyar állami ösztöndíjasokat, akiknek körülbelül háromnegyede bekerült a későbbi értelmiségi elitbe.

 

November 15-én 18:30-as kezdéssel vetítik Jánosi Antal portréfilmjét Ne féljetek – Jókai Anna élete és művészete címmel. A rendező: Jánosi Antal, az operatőr: Butskó György, a film bemutatását a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.

 

A Pesthidegkúti Városrészi Önkormányzat által alapított Klebelsberg Kuno Díj ünnepélyes átadása előtt Klebelsberg Kuno szobránál emlékezünk a kultuszminiszterre november 16-án, pénteken 17:00-17:45 között. A koszorúzást díjátadó és gálaműsor követi a Vadkerti-Zsapka-Sipos akusztikus trió akusztikus koncertjével. Az együttes tagjai: Vadkerti Imre, a Kormorán zenekar szólóénekese, a komáromi Magyar Lovas Színház tagja, Zsapka Attila verséneklő, az érsekújvári Kor-Zár verséneklő együttes frontembere és alapító tagja, Sipos Dávid pedig szaxofonos.

 

A Klebelsberg Kuno Emléktársaság programjában AZ ÉLETSZEMLÉLET címmel a művészet-filozófia-művészetfilozófia szekció keretében kerül megrendezésre Boros Misi komolyzenei koncertje. A koncert előtt Boros János és Orbán Jolán egyetemi tanárok (Boros Misi szülei) tartanak rövid előadást „A virtuóz és a hétköznapok” címmel, a moderátor: Erdősi - Boda Katinka.

 

A Klebelsberg Kuno Hét kísérő rendezvényeként a Buda anno - hangulatok a múlt századból - Domokosné Gombosi Mária fotókiállítása tekinthető meg november 7 és november 27. között. A kiállítást megnyitja Szabó Győző, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója 2018. november 7-én 18 órakor. Feketével és fehérrel, fénnyel és árnyékkal emlékezik vissza Domokosné Gombosi Mária az ötven, vagy éppen hatvan évvel ezelőtti Budapestre.

 

2018. november 12 - 18.

Klebelsberg Kuno Hét

Klebelsberg Kultúrkúria

 

http://www.kulturkuria.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2314363849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása