Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Onassis

2018. november 05. - EuroAstra

kep_30.jpgKönyvtárnyi irodalma van életének. Legkisebb weblapja harminckét oldalnyi. Pályafutásáról írnék néhány sort, magánéletének eseményeit mellőzve. Igazi self-made-man. Személye nem köthető össze dúsgazdag családi háttérrel, adócsalással, korrupcióval, a törvények kijátszásával. Saját erejéből, eszéből, rendkívüli helyzetfelismerő képességéből lett egy gigászi birodalom megteremtője, és került be nemzedéke leggazdagabb emberei sorába.

   Szmirnában (Izmir, Törökország) született 1906-ban. Apja anatóliai görög dohánykereskedő volt, szolid jómódban éltek. Elemi iskoláit nem fejezte be, tizenöt éves korában lépett be apja üzletébe. Ekkor tört ki a török-görög háború. Onassis, mint az üldözött keresztény kisebbség tagja, Athénba szökött. Utolsó pénzén hajójegyet váltott Buenos Airesbe.

   Tányérmosogatóként kezdte, majd szállodaszolga, éjszakai portás és telefonkezelő lett. Munkája mellett alaposan körülnézett és rájött arra, hogy Argentínában kizárólag igen erős dohányt forgalmaznak. Apjától némi kölcsönt kérve saját kis céget alapított, a hazájából behozott gyengébb és olcsó dohányt kezdte árusítani. 1928-ban már kétmillió dollár forgalmat bonyolított le. Sima modorával és kiváló spanyol nyelvtudásával széleskörű ismertségre tett szert, ezt felhasználta lobbizásra hazája érdekében. Ezért a görög kormánytól alkonzuli rangot kapott.

   Az 1931-es világválság idején sok szállítmányozási cég ment csődbe. Onassis olcsón megszerzett egy teherhajót. Dömpingáron vállalt szállításokat, így egyre nagyobb megbízásokat kapott. A haszonból további teherhajókat vett, de az igazi áttörést nem ez hozta. 1938-ban megcsináltatta egy göteborgi hajógyárral a világ legelső 15.000 tonnás tankhajóját. Mindig korrekt, pontos szállítási munkát végzett cége. Egy én múlva vagyonát  8 millió dollárra becsülték.

   A II. világháborúban 50 teher- és tankhajót adott bérbe a szövetségeseknek. Gyűlölte a Görögországot megszálló nácikat. 1954-ben szerződés között Szaud-Arábia uralkodóházával, ennek következtében előjogot szerzett a szaudi olaj kizárólagos szállítására. A sajtó szerint Onassis, egyéb befektetéseivel együtt, a világ leggazdagabb embere lett. Az 1967-es arab-izraeli háború még tovább növelte vagyonát, mert hajóival a lezárt Szuezi-csatorna helyett Afrika megkerülésével szállította az olajat

   Élete utolsó éveiben összeütközései voltak Papadopoulosz, majd Karamanlisz  kormányával, egyes vállalatait államosították. Vagyonát azonban ez nem befolyásolta.         69-évesen hunyt el tüdőgyulladásban. Vagyonát gyermekei örökölték, Alexander fia repülőbalesetet szenvedett, Christina lánya valószínűleg öngyilkos lett, mindketten fiatalon hunytak el. Egyetlen unokája a vagyon örököse.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7614352363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása