Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Bacsó Péter: A tanú

2018. november 04. - EuroAstra

November 8-tól országszerte visszatér a mozikba a legnépszerűbb magyar kultuszfilmek egyike: Bacsó Péter filmszatírája, A tanú. Az 1969-ben készült és 10 évre betiltott filmet a Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum digitális felújítási programjában teljes körűen restauráltak.

 

Az ötvenes évek legvadabb személyi kultuszát figurázza ki Bacsó Péter tíz évre betiltott, valós történelmi alakok ihlette szatírája, amely már a dobozban tartva is kultuszfilm lett. 1981-ben a Cannes-i Filmfesztiválon is szerepelt, az Un Certain Regard szekcióban. Mondatai igazi szállóigékké váltak az évtizedek folyamán. „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk!”, „A nemzetközi helyzet fokozódik”, „Az élet nem habostorta!” – és még sorolhatnánk az idézeteket, amelyek egytől egyig a filmből származnak.

 

Az ismert történetben Pelikán József gátőr egy nyári hajnalon orvhorgászra akad, aki nem más, mint régi barátja és egykori harcostársa, Dániel Zoltán, jelenleg miniszter. Dániel akaratlanul is lebuktatja barátját, amikor a Pelikánt zaklató ávósóknak megmutatja egykori föld alatti búvóhelyét, ahol Pelikán annak idején őt, most pedig feketén vágott disznó „bűnjeleit” rejtegeti. Virág elvtárs, a szabóból lett ávós nagyfőnök azonban kiemeli a börtönből és egyre magasabb beosztásba helyezi. Pelikánt titokzatos fekete autó szállítja először az uszoda, majd a vidámpark és a narancstermelő gazdaság igazgatói irodájába. Természetesen mindez nem ajándék, Virág elvtárs minden alkalommal hangsúlyozza, hogy egyszer még kérnek Pelikántól valamit. És ez a nap el is érkezik, amikor Virág elvtárs támogató közreműködésével Pelikán koronatanú lesz a Dániel Zoltán elleni koncepciós perben…

 

Kállai Ferenc, Őze Lajos és Both Béla színésztriójának és a Bacsó Péter író-rendező vezette stábnak egy zseniális, a diktatúra abszurditását pellengérre állító, örök érvényű alkotást köszönhetünk. Az ismét mozikba kerülő kultuszfilm teljeskörű digitális restaurálása 2018-ban zajlott a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatóságaként működő Filmarchívum digitális filmfelújítási programjának keretében a Magyar Filmlaborban, Andor Tamás operatőr közreműködésével.

 

A tanú - színes magyar filmszatíra, 1969 / 2018

korhatár: 12

Szereplők:

Kállai Ferenc, Őze Lajos, Fábri Zoltán, Monori Lili

Both Béla, Vámos László, Versényi Ida

Alkotók:

rendező: Bacsó Péter

forgatókönyvíró: Bacsó Péter

operatőr: Zsombolyai János

zeneszerző: Vukán György, Fényes Szabolcs

vágó: Boronkay Sándor

gyártó: Mafilm

rendező: Bacsó Péter

 

magyarországi mozis bemutató: 2018. november 8.

forgalmazó: Pannonia Entertainment

 

https://www.youtube.com/watch?v=n-5dNeIWjKs

https://www.pannonia-entertainment.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9414341391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása