Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Búzamezők és borús égbolt - Vincent Van Gogh remekművei a mozivásznon

2018. október 31. - EuroAstra

van-.jpgA művészet templomai című ismeretterjesztő mozifilm-sorozat következő része Van Gogh munkásságát egy új szempontból vizsgálja. A holland Kröller-Müller Múzeum tárlatát részletesen bemutató film premier előtt már november 1-től látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán, november 22-től pedig országszerte számos további helyszínen.

 

Négy éve indult útjára A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat, amely a modern mozitechnológia nyújtotta lehetőségeket kihasználva új szemszögből mutatja be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit és remekműveit. A művészettörténeti narrációt a műkincsek páratlanul részletgazdag közeli felvételeivel és rövid életrajzi jelenetekkel vegyítő alkotások lehetővé teszik, hogy a nézők valóban belefeledkezhessenek a mesterek életművébe és remekműveik szépségébe.

 

A sorozat következő epizódjában Vincent Van Gogh munkássága egy egészen új nézőpontból kerül megközelítésre:

a holland festőzseni műveinek legnagyobb magángyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller (1869–1939) szemszögéből, aki a festő közel háromszáz alkotását vásárolta fel a 20. század elején. Miközben a film végigköveti a műgyűjtő nő és Van Gogh életútját, végigvezeti a nézőket a De Huge Veluwe Nemzeti Park területén található Kröller-Müller Múzeum páratlan építészeti csodáján és a benne megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. Az alkotás vezérfonalul szolgáló másik kiállítás a vicenzai Basilica Palladiana „Búzamezők és borús égbolt között” című tárlata, amely negyven festményt és nyolcvanöt rajzot vonultat fel a Kröller-Müller Múzeum gyűjteményéből. Van Gogh egzisztenciális és lelki vívódásai testvére, Theo leveleinek egy-egy bekezdésén keresztül tárulnak fel a filmben, amely Párizstól Provence-ig a festő különböző lakhelyeire is elkalauzolja a nézőket. 

https://www.youtube.com/watch?v=dVi47XSpWEI

 

A film különlegessége, hogy átfogó módon bemutatja mind a gyűjteményeket, mind a művészet iránti lángoló szenvedélyt, ami a létrejöttéhez vezetett. Amellett, hogy Van Gogh művészetét és zsenialitását hivatott bemutatni, segít megérteni a rajz fontosságát is a művészeti stílusában. Bár látszólag ösztönszerűen megalkotott, festményeinek létrejöttét hosszú felkészülési folyamat előzte meg és ennek eredményeképp vázlatok helyett már önmagukban is kész művészeti alkotások születtek, amelyekben már megtalálhatóak a festményeire jellemző vonalvezetések.

 

A film premier előtt már november 1-től látható az Uránia Nemzeti Filmszínház műsorán, november 22-től pedig országszerte számos további helyszínen, többek közt a budapesti Várkert Bazárban, Debrecenben, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen, Tapolcán, Jászberényben, Szigetszentmiklóson és Szentendrén. A vetítési helyszínek részletes listája az alábbi oldalon olvasható

 

https://www.facebook.com/AMuveszetTemplomai

http://www.pannonia-entertainment.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5614332077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása