Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A szőnyeg

2018. október 30. - EuroAstra

a_szonyeg.jpegBármilyen anyagból is készüljenek, milyen a mintájuk, milyen alakúak, milyen a színük, a szőnyegek mindenképpen melegséget és lágyságot visznek a lakásba, egy helyiségbe, akár egy palotába. Okos találmány. A kézi csomózású szőnyeg Türkmenisztán vidékéről származik és nomád pásztorok találták ki, majd a török népek, elsősorban a szeldzsukok terjesztették el keleten és nyugaton.


   Persze  nem egyszerű nomád körülmények között készült, hanem a keleti fejlett kultúrák, a földrajzi, néprajzi adottságok hatása alatt. A legrégebbi kézi csomózású szőnyeg, az úgynevezett. „Pazyrik-szőnyeg”, amelyet a Kr. e. V.-IV. században készítettek Örményországban, a Délnyugat-Kaukázusban.

   A perzsaszőnyeg a kézi csomózású szőnyegek csúcsa volt és lett Európában. A perzsaszőnyeg történeti háttere megtalálható Velencében, mely kiterjedt levantei kereskedelmi hálózatot tartott fenn a középkortól kezdve. Fontos szerepet játszott a szőnyegbehozatal már a XV. századtól. Amikor kereskedelmi és politikai okokból a perzsa Szafavida házzal kapcsolatba került a velencei kormány, számos diplomáciai szál szövődött köztük, és a perzsaszőnyegek utat találtak Velencébe.

   A perzsa és a szmirnai szőnyegeket csomózottnak nevezzük. Ezenkívül sok más technikával készített szőnyeg is van, de ezek a perzsák változatlanul a legkeresettebbek, legdrágábbak, legszebbek. Sok fajtájuk létezi, egyet emelnék ki belőlük. A kerman-szőnyeg a dél-iráni Kirmanból származik. Gazdag minták díszítik, csomózása igen sűrű és tartós. Színezete világos tónusú, pasztell. A lánc- és a vetülékfonál is pamut. Kermán, az egyik iráni tartomány fővárosa, a perzsaszőnyegek készítésének hagyományos központja. Az Európába szánt darabokon a keleti mintákon kívül felbukkannak rokokó és copf stílus elemei is.

   A XVII. századi szőnyegek egy csoportja szintén Kirmanból származik, melyek virágmintái feltűnően naturalisztikusak. Műgyűjtők vadásznak rá. Rekordösszegért, 6,2 millió fontért (1,8 milliárd forintért) kelt el egy kirman kézi csomózású perzsaszőnyeg a múlt héten egy csütörtöki londoni árverésen. (A kikiáltási ár 300 ezer font volt.) A XVII. századból származó, díszes szőnyeget a Christie's aukciós ház információi szerint egy névtelen telefonos licitáló szerezte meg. Az antik perzsa szőnyeg hivatalosan is a világ legdrágább szőnyege.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr314331457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása