Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Kreml

2018. október 29. - EuroAstra

a_kreml.jpgFellegvárat jelent, bár a moszkvaiak citadellának hívják. Tulajdonképpen egy épületegyüttes Moszkva közepén. Város a városban. Oroszország hatalmi és kulturális központja, uralkodóinak és döntéshozóinak székhelye. A Moszkva-folyó partja fölé, a Borovickij-dombra épült, a világ egyik leghíresebb épületegyüttese. Itt van a moszkvai pátriárka lakosztálya, az elnöki rezidencia és több múzeum. A falakat és bástyákat a XV. században emelték, III. Iván nagyfejedelem (akkor még nem cárnak hívták az uralkodót)  által behívott olasz mesterek irányításával. Itt lakott az orosz egyházfő, a metropolita is.

   Az olaszok építették a Granovitaja-palotát, három székesegyházat és a Katedrális-teret. Az 1613-tól (1917-ig) uralkodó Romanov-dinasztia cárjai a különböző korok stílusának megfelelően fényűző palotákkal gazdagították a Kremlt. A XVII. században épült többek között a pátriárkák palotatemploma és a Potyesnij-palota, ahol a cári család számára rendeztek mulatságokat és színielőadásokat. Az épületkomplexumot orosz barokk stílusúnak  nevezném. Bár az építőmestereknek a  klasszicizmussal való kacérkodása erősen meglátszik a későbbi épülete

   Nagy Péter cár nem szerette a Kremlt, a fővárost is Szentpétervárra helyeztette át. 1812-ben az orosz csapatok harc nélkül feladták Moszkvát. Napóleon hadserege a Kremlt is elfoglalta és egy hónapig megszállva tartotta. Kivonulásuk során a paloták és a tornyok egy részét a franciák felrobbantották. Az újjáépítést már orosz építőmesterek irányították. A  felrobbantott régi cári rezidencia helyén épülhetett fel a Nagy Kreml-palota.

   Az 1917-es forradalom után Moszkva lett a főváros, és a Kreml fokozatosan az új rendszer szimbólumává vált. Lenin egykori dolgozó- és lakószobája ma múzeum. A főbb tornyok csúcsain az arany kétfejű sasokat rubin vörös csillagokra cserélték. Az egyik legrégebbi templom, a Megváltó-székesegyház épületét 1933-ban lebontották. A régi korok kolostorai helyére is palotákat, hivatalokat, múzeumokat építettek. A Kreml területét Sztálin halála után két évvel, 1955-ben nyitották meg a látogatók előtt.

   A Kreml múzeumában régi fegyverek, arany- és ezüst edények, a cári koronaékszerek, láthatók, bemutatják a cári családok használati eszközeit, hintóit. Itt kapott helyet a világhírű gyémántgyűjtemény is. Engem mégsem a világos-kékeszöld színű, 200-karátos Orlov-gyémánt nyűgözött le, hanem egy faládika. Benne 480 darab elefántcsont lapocska. Fotói a falon. Összerakva, egy teljesen valósághű kőszáli sas kerekedik ki belőle életnagyságban. A perzsa sah ajándékozta valamelyik cárnak, Fabergé állította össze. Lám, a perzsák már több száz évvel ezelőtt ismerték a 3D-modelt. Kár, hogy nem engedték lefotózni a sasmadarat.

    A Kreml épületegyüttese a Moszkvába látogató turisták legfontosabb célpontja. A szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben az első oroszországi kulturális helyszínek között vették fel az UNESCO Világörökség listájára.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2614328789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása