Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Dávid és Góliát

2018. október 17. - EuroAstra

david_es_goliat.jpgOsmar Schindler: Dávid és Góliát. 1888.

  Bibliai történet, boldog idők. Akkor még az volt a szokás, hogy ha két nép háborúzott, kiállt közülük egymással két harcos és aki legyőzte a másikat, megnyerte a csatát. A filiszteus-zsidó háborúban Góliát, a filiszteusok három méter magas, rézsisakos, pikkelyes páncélos, lábvédős óriása, vállán hatalmas hajítódárdával állt a sereg élén. Előtte Dávid, a kis termetű pásztorfiú, könnyű ruhában, bottal, parittyával és néhány darab kővel a tarisznyájában. Amint Góliát meglátta Dávidot, üvölteni kezdett. „Hát kutya vagyok én, hogy bottal jössz ellenem? Gyere csak ide, hadd adjam testedet a mezei vadaknak!”

    Góliát támadásba lendült, Dávid feléje lépett, elővett egyet a kövek közül, a parittyájába tette, megforgatta, és elengedte. A lapos, éles kő az óriást a homlokán találta, ahova belefúródott. Góliát előrebukott a földre. Ekkor Dávid odament a földön fekvő óriáshoz, kihúzta annak kardját, és levágta a fejét. A filiszteusok megzavarodva megfutamodtak. Saul király Dávidot gazdagon megjutalmazta és a lányát hozzáadta feleségül. (Arról nem szól a történet, hogy Dávidnak tetszett-e az ara.)

   Kármán Tódor világhírű fizikus-mérnök, a rendszerváltáskor a NATO vezető tanácsadója volt. Nevéhez fűződik a rakétalehárító rendszer kialakulása. Amikor 1992-ben Magyarországon járt, hosszabb interjút adott az egyik rádiónak. Az adást hallgatva felfigyeltem egy mondatára. A rakétalehárító rendszer alapötlete a Bibliát olvasva jutott az eszembe. Mégpedig Dávid és Góliát története.

   A Góliát az interkontinentális ballisztikus rakéta. Súlya 100 tonna, hossza 7 méter, átmérője 1-2 méter, sebessége 27.000 kilométer óránként, hatósugara 12.000 kilométer. Miért ne lehetne az adott ország felé tartó rakétát Dávidként egy kis rakétával (parittyával) telibe találni. Támadás esetén a lokátor a levegőben azonosítja az ellenséges rakétát, kiszámítja a várható röppályáját, továbbítja az információt az irányítóközpontnak. A parancsnokság ilyenkor indítja az ellencsapást az irányítóközpontból, kilőnek egy 30 centiméter átmérőjű kis rakétát. Amelyik 500 kilométerre a cél előtt eltalálja a hatalmas ballisztikus rakétát és akkor annak annyi. Nem tudom, hány millió dollár egy interkontinentális ballisztikus rakéta, de hogy az ellen rakétácska ennek legfeljebb a századrésze, az biztos.

   Mi ebből a tanulság? Nem ért, ha egy műszaki reál-műveltségű kutató a humán gondolatkörben, például a  bibliában és a mitológiában is otthonosan mozog.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3814305305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása