Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kariatidák

2018. október 13. - EuroAstra

a_becsi_parlament_bejarata.jpg

A bécsi Parlament egyik bejárata

  A kariatidák, a klasszikus görög építészet lányai az épületek koronapárkányzatát, vagy erkélyét tartják a fejük búbján. A károk vagy káriaiak az Iliász-ban szerepelnek először. Anatólia (Törökország) délnyugati részén laktak, legendás uralkodójuk Kár király volt. A gyarmatosító görögök barbároknak nevezték őket, mert nem értették a nyelvüket. Milétosz is kár város volt a trójai háborúk idején, legalábbis Homérosz szerint. Az őslakosok nevezték lányaikat kariatidáknak.

   Más források szerint a kariatidák Artemisz istennő papnői, akik a város szent diófáját táncolták körbe, táncukkal az élő növényeket, az élő természetet jelenítették meg. Fejükön nádból font kosarat vittek, amiben a kultusz szent kellékeit tartották. Később Marcus Vitruvius római építész-író is említi őket. Szerinte a kariatidák a káriai lányok büntetését szimbolizálják, mert a görög-perzsa háborúkban hűtlenek voltak Athénhez.

   Akárhogy is volt, a kariatida szó máig fennmaradt, az oszlop helyett alkalmazott nőalakra mondjuk. Legszebb antik példája az athéni Erekhtheion oszlopcsarnoka. A kariatidák minden építészeti stílust „túléltek”, minden korban megjelentek. Magyarországon is számos épületen megtalálhatjuk őket. Az 1956-ban felújított bécsi Parlament egyik bejáratát 8 kariatida „őrzi”. A kariatidák első pillantásra teljesen egyformának tűnnek. Némi szemlélődés után észrevesszük, hogy kismértékben különböznek. Más a testtartásuk, a ruhájuk redőzése és az arcuk. Mind a nyolcan különbözőek, önálló egyéniségek.

   A történelem egyik rejtélye, hogy hová temették Nagy Sándort. A makedón világhódító Babilonban halt meg, de Egyiptomban temethették el, alexandriai sírját állítólag Augustus császár is meglátogatta. Az elmúlt években egyre izgalmasabb ásatások zajlanak a görögországi Szaloniki környékén, és szakértők szerint az sem kizárható, hogy a szemünk előtt kibontakozó pompás királysírt magának Nagy Sándornak építették.

   Amikor a régészek elkezdték elbontani az első kamra végében húzódó falat, meglepetésben volt részük. Két, 2,2 méter magas szobrot találtak. A két kariatida, vagyis fiatal lányt ábrázoló szobor ruházatai és testrészei szépen kidolgozottak, ráadásul majdnem teljes épségben maradtak ránk. A sírkamra mennyezetét tartó hatalmas kőleányokat azért temették oda, hogy elriasszák a sírrablókat.(Nem sikerült.)

   A „Kariatida” hazánkban egyesületi név is. 2001-ben alapították a nevet viselő Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesületét. Céljuk a görög kultúra, irodalom, zene, tánc, gasztronómia, sport és más társadalmi hagyományok megismertetése és ápolása.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9014297983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása