Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A pénztárca végnapjai

2018. október 12. - EuroAstra

 kep_26.jpgAnya, mi ez? - kérdezi a kisgyerek tíz év múlva. Pénztárca, kisfiam, ebben tartottuk a pénzt, az eurót. Nem a mobil telefonnal vásároltatok? Tíz éve még nem, de azóta a világ sokat változott.

   Bizony sokat. Kezdetben a fizetést a munkások hetente, a tisztviselők kéthetente kapták kézhez. Később jött a havi fizetés mindenkinek. És mindig készpénzben, a munkaadótól. Itt a pénz és a slejfni, írja alá a fizetési jegyzéket! 1970 körül megszülettek a lakossági folyószámlák, lehetett úgy rendelkezni, hogy a fizetés egy bizonyos százalékát utalják át a folyószámlára. Odairányítottuk a közüzemi számlákat, mellőztük a csekkeket, de akkor még ezt kevesen tették.

   A döntő fordulat 1988-ban következett be, ekkor került forgalomba a bankkártya hazánkban. Majd megjelentek az ATM terminálok is. A bankkártyával és a pénzkiadó automatával csak 20 évet késtünk. Bécshez képest. Megértettük a PIN-kód (Personal Identification Number, személyes azonosító szám) használatának fontosságát. Akkor még kevés üzletben volt kártya leolvasó. Ma már a hentesnél is van, kártyával fizethetjük ki a tíz deka párizsit.

   Majd jöttek a kétkedők. És ha kétszer húzzák le? De rá kellett jönnünk, nem húzzák le sem kétszer, sem többször. Különben is felesleges az aggodalom, most már érintős bankkártyával fizetünk, nem kell kiadnunk a kezünkből. Sőt, ki sem vesszük a pénztárcából. Hatósugara van. Ja, persze. Nincs is nálunk pénztárca.

   Ma már 12 millió bankkártya van hazánkban forgalomban, 700 milliárd forintot költünk el évente ilyen módon. A pénzfelvétel is könnyebb, már 5.000 ATM pénzkiadó működik az országban. Csak néhány gazfickó próbálja meg kisteherautóval kitépni éjjel a helyéről. Többnyire nem sikerül.

   Az okostelefonos fizetéshez térerő kell, de az mindenütt van, még a Góbi-sivatagban is. Telefonunkban benne van a pénztárca, ha virtuális formában is. Felhívjuk a mozit, megrendeljük a mozihegyet és fizetünk. Aztán nézünk, mint a moziban, hogy milyen fejlett a technika.

*

Anya, mi ez? - kérdezi egy másik kisgyerek húsz év múlva. Okostelefon, kisfiam, ezzel fizetünk. Nem a kézbe ültetett chip-pel vásároltok? Tíz éve még nem, de a világ azóta sokat változott. Jól van, anya, akkor a bitcointra már rá sem kérdezek.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9014296255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása