Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

MI ÉS ŐK -- A 2004-es beszláni túszdráma – Carly Wijs színdarabja

2018. szeptember 28. - EuroAstra

mi_es_ok.jpg2018. szeptember 26-tól játsszák a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház emeleti tornatermében, az Orlai Produkciós Iroda, a FÜGE és a Szentendrei Teátrum együttműködésével.

A darab története elég borzalmas: az iskolakezdés első napján 35 csecsen terrorista elfoglal egy beszláni általános iskolát, és 1200 túszt terel a tornaterembe, közülük 777 tanuló, de előbb a férfi tanárokat agyonlövik és kidobják az ablakon. Kinn iszonyú hőség tombol. Két női terrorista is van közöttük, akik megszánják a másodikosokat, és vizet hoznak nekik. A férfiak őket is lelövik. Egy felsős fiú és lány (László Lili és Vilmányi Benett) meséli nekünk az eseményeket.

A gépfegyveres terroristák (ök) bezárták az ajtókat, az összezsúfoltakat (mi) drótokkal vették körül. Innen se ki, se be nem mehetett senki – három napig. Enni, inni nem kaptak, WC-re sem mehettek, a kezüket fel kellett tartani, amíg tudták. A két gyerek hűen leírja, hogyan száradtak ki, elkékült a körmük, összeestek. Egymás vizeletét itták, amíg volt. Az egyik terrorista a robbanószerkezeten tartotta a lábát. Ők felírták a táblára a követeléseiket: Csecsenföld felszabadítása, szabad elvonulás stb. Mi rettegtünk és szenvedtünk, lassan kialakultak bennünk a hallucinációk és a rémálmok. A mi segítségükre érkezett szülőket és nagyszülőket is ők lemészárolták. Végül ők véletlenül felrobbantották a termet, a leeső mennyezet is maga alá temetett jó néhány gyereket, a mesélő lányt is. A helyi 15 fős rendőrség a katonaság segítségével aztán bejutott az épületbe. Akkor már vérben fürdött az egész diáksereg. Ekkor őket mind lemészárolták, az utolsó terrorista lehúzta az álarcát, és könnyben úszó szemmel bocsánatot kért, csak ennyi ideje maradt.

A halott gyerekek szüleinek egy híres futballista húszezer rubelt osztott szét, a többi diákot kórházba szállították, ők nem kaptak pénzt. Amikor a meghalt kislány mesélőt elvitték, félrecsuklott a feje, s a füléből vér folyt. Ezt filmezték a híradók munkatársai, amit az egész világ látott. „Mindig szeretett volna a tévébe bekerülni” – mondta róla az életben maradt fiú.

A nézők a tornaterem hosszabb falánál foglalhattak helyet padokon és párnákon. Így szinte közvetlen részesei voltak a túszdrámának. A holland írónő rendkívüli erejű darabját Bíró Bence fordította. A tökéletes rendezés Fehér Balázs Benő, az ötletes díszlet és a jelmez Izsák Lili munkája. A két fiatal színész teljesítménye egészen fantasztikusra sikerült!

A darab hibája éppen a tökéletessége. Tanulság nincs, csak borzalom. Vagy annyi, hogy a terrorizmus, akárki ellen, akárkik követik el, embertelen és értelmetlen.

Szeptember hónapra már minden jegy elkelt, de játsszák még október 4-én, 5-én, 30-án, majd novemberben 7-én, 11-én, 16-án és 30-án a Jurányiban.

Dobi Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7014265921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása