Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Carl Fredrich von Siemens

2018. szeptember 28. - EuroAstra

szakmunkas_kepzes.jpgSzakmunkás képzés a Siemens egyik tanműhelyében.

 Kevés olyan háztartás van, ahol nem található egy Siemens televízió, mosógép, mosogatógép, mikrohullámú sütő, vagy hűtőszekrény. De legalább egy elektromos vízforraló, kávéfőző, mixer, kenyérpirító..vagy mobiltelefon. Ha egyik sem, akkor ismerjük a Combinó-villamost. Mert az is Siemens-gyártmány. Az ipari termékekről nem is beszélve. Biztosítéktól az orvostechnikai berendezéseken át a repülőgép hajtóműig. A Siemens márkanév a megbízhatóság szinonimája.

    Az elektrotechnikai céget Carl Friedrich von Siemens (1872-1941) fejlesztette világméretűvé. Hogy is szól a mondás? Az alma nem esik messze a fájától. Apja Ernst Werner von Siemens feltaláló volt, találmányai közé tartozott a generátor, az elektromos felvonó, a villamos, a korszerű távíró készülék, a galvanométer és az első televíziós készülék. Tiszteletére nevezték el  „siemens”-nek (S) az elektromos vezetőképesség egységét.

   Az ifjú Siemens a müncheni Technische Hochschule hallgatója volt, mérnökként képezte magát tovább az Egyesült Államok, Anglia és Franciaország egyetemein. 24-éves korában Londonban vezetett egy Siemens leányvállalatot. 39-éves korában, 1911-ben lett a Siemens Művek elnök-vezérigazgatója.

   Az első világháborúban behívták katonának, de sürgősen leszerelték, mert a vállalatbirodalom nem működött megfelelően nélküle. A német hadseregnek tábori telefonokat, távírókat, a légelhárításhoz szükséges reflektorokat, hajók és tengeralattjárók elektromos felszerelését gyártottak.

   A békekötés után cégét konszernné (vállalatcsoport) fejlesztette. Számos országban alapított Siemens-vállalatot, a többi között Japánban is. Gyártották egész Németország postai telefonjait, vezetékes és vezeték nélküli távíróit, a Deutsche Bahn (vasút) teljes jelzőrendszerét. Világgazdasági konferenciákon ő vezette a német küldöttséget.

   Kiváló közgazdasági érzékkel rendelkezett. A rádiózás kezdetekor 1923-ban rádiókészülékeket, a hangosfilm feltalálása után vetítőgépeket gyártott, exportált, a  legmagasabb technikai színvonalon. A Siemens cég munkavállalóinak részvényeket osztott prémiumként. Fegyvereket is gyártott és síkraszállt a nemzetiszocialista eszmékért, anyagilag is támogatva a második világháború előkészületeit. A háború kitörését. már nem élte meg, 1941-ben hunyt el, 69-éves korában.

   A Siemens-gyárakat a mai napig leszármazottai irányítják. Mindig alkalmazkodva a piaci szükségetekhez, gyártmányait változatlanul a legmagasabb technikai színvonalon készítik. Erről mi, magyar vásárlók is meggyőződhettünk.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6114267623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása