Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Drága időmérők

2018. szeptember 25. - EuroAstra

1_sz_kep_1.jpgMagyarországon is vannak óragyűjtők, nem is kevesen. Ha valaki el akarna mélyedni ebben a szép tevékenységben, vegye meg az internetről Magyar László: Órások és óragyűjtők kis enciklopédiája című könyvét. A magyar óragyűjtők anyagi lehetőségei korlátozottak. A nagy árverési házak aukcióira nem járnak, ha eljutnak is, nem licitálnak drága időmérőkre.

 Henry Graves, amerikai bankár a világ legbonyolultabb órájának elkészítésére adott megrendelést 1924-ben a svájci Patek Philippe cég óragyártó műhelynek. Három évi kutatás és öt évi gyártás után elkészült egyetlen példányban a Supercomplication nevű arany zsebóra. Nem tudjuk, Graves úr mennyit fizetett érte annak idején. Az viszont nem titok, hogy 2014. november 11-én Genfben, a Sotheby's árverésén negyedórányi licitálás során 24 millió dollárért, 7,8 milliárd, azaz 7.824.000.000 forintért vásárolta meg egy magát megnevezni nem kívánó személy.

   Másnap a Wall Street Journal címlapjára került, a világ legdrágább zsebórájának története. Hogy a vevőnek mi szüksége volt a holdállásra és még húsz másik információra minden időpontban, legyen az ő titka. „A gyűjtők boldog emberek”, az idézet Goethe-től való. 

2_sz_kep.jpg  A világ legdrágább zsebórája után nézzük meg a világ legdrágább karóráját is. Paul Newman Oscar-díjas amerikai filmszínész nevét mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a „Hosszú, forró nyár” tévésorozatból, vagy „Az Ifjúság édes madara” című világsikert aratott filmből. (Newman édesapja természetesen magyar volt.) A Rolex karórát 1969-ben kapta feleségétől, Joanne Woodward színésznőtől. Aki a „Drive carefully!” (Vezess óvatosan!”) feliratot gravíroztatta az óra hátlapjára. Ugyanis együtt forgatták a Győzni Indianapolisban című filmet, amelyben. Newman egy autóversenyzőt alakított. (Annyira megtetszett neki a száguldás, hogy később profi komoly autóversenyeken is elindult.)

   Newman tizenöt évvel később elajándékozta az órát James Coxnak, Lánya akkori udvarlójának. Cox az órát a Phillips Bacs & Russo aukciós házat bízta meg az értékesítéssel, 1 millió dolláros kikiáltási áron. A 2017. október 27-én tartott aukción addig licitáltak, amíg el nem érték a 18,7 millió dollárt. Azaz 6,1 milliárd, egész pontosan 6.096.200.000 forintot. A bevétel egy részét odaadta a Newman's Own Foundation nevű jótékonysági alapítványnak, amit a színész 2005-ben, a halála előtt 3 évvel hozott létre. (Azt gondolnánk, az óra aranyból van, de nem. Rozsdamentes acélból.)

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2614261429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása