Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lovász László

2018. szeptember 16. - EuroAstra

15-eves.jpg15-éves korában megnyerte a középoskolások tanulmányi versenyét

   Matematikát nem lehet tankönyvekből megtanulni. A példatárak persze hasznosak, de a tananyag döntő részét, általános iskolától az egyetemig a matematika tanár adja át az erre fogékony diákoknak. Majd közülük néhányan matematika tanárok lesznek, akik a következő generációnak adják át a tudásukat.

   Magyarországot sokan nem ismerik a világban, bár van néhány terület, ahol híresek vagyunk. Ezek egyike a matematika. Kezemben egy 1998 évből való 136-oldalas matematikai folyóirat, amelyben kutató matematikusok számolnak be munkájukról. Néhány név a szerző közül:

Babai László, University of Chicago. Totik Vilmos, University of South Florida,          Kollár János, University of Utah. Kiss Elemér, Petru Maior Egyetem, Marosvásárhely.     Lax Péter, Courant Institute of Mathematical Sciences, New York.                                Lovász László, Yale University.

   Lovász László a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a francia, angol, svéd tudományos akadémia tagja. Wolf-díjas, amelyet ugyanolyan feltételekkel adományoznak, mint a Nobel-díjat. Életpályája egyedülálló. A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Gimnázium matematika tagozatára járt. A négyéves gimnáziumi évek alatt három egymást követő évben lett aranyérmes a Matematikai Diákolimpián. Huszonhárom évesen kapta meg diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem  matematikus szakán. Ezzel egyidejűleg aspiránsként sorban tette le a vizsgákat és kandidátusi fokozatot szerzett. Teljesítménye egyedülálló a hazai tudománytörténetben.

   Harmincéves korában egyetemi tanár, majd az ELTE Számítógéptudományi Tanszék vezetője lett. Harminchét éves korától a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Vendégprofesszorként bejárta szinte az egész világot. 1999-2006 között a Microsoft tudományos kutatója, 2007-2010 között a Nemzetközi Matematikai Unió (IMU) Végrehajtó Bizottságának elnöke volt.

   Elsősorban kombinatorikával, gráfelmélettel és számítógéptudománnyal foglalkozik. Ennek magyarázata magas képzettséget igényelne, amellyel nem rendelkezem. Aki 2008-ban a Duna Televízióban a Mindentudás Egyetemén két előadását meghallgatta, többet ért a munkájából.

   Számos új felfedezés, tétel, számítási módszer fűződik a nevéhez, elméleti és gyakorlati téren egyaránt, ezért is ismerik az egész tudományos világban. Több mint kétszázötven szakmai publikáció és kilenc könyv szerzője. Tavasszal múlt 70 éves, kívánok a professzor úrnak jó egészséget és hosszú életet!

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9714240587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása