Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A tiara

2018. szeptember 14. - EuroAstra

papai_tiara.jpg Pápai hármas korona, három párhuzamos abroncs, díszekkel, drágakövekkel. Részei öntéssel és véséssel készültek. Ötvös-aranyműves mestermunka, valószínűleg több alkotó keze nyomát viseli..A legfőbb hatalom jele, mellyel hivatalba lépésekor a liturgia szabályai szerint megkoronázzák a pápát. A tiarát az elhunyt pápa ravatalánál is elhelyezték.

   Eredete a Kr. u. I. századba nyúlik vissza. 306-ban keresztelték meg I. Constantinus (Nagy Konstantin) római császárt, aki I. Szilveszter pápának ajándékozta a tiarát. A későbbi pápák alakítottak rajta, új drágakövekkel egészítették ki. A képről ítélve az alsó abroncson turmalin, malachit és jáspis, a középsőn cirkon, nefrit és obszídián, a felsőn achát, berill és topáz drágaköveket foglaltak be. Csiszolásuk ugyancsak mestermű, a kövek méretei 1-15 karátig terjedhetnek.

   A tiara tetején egy úgynevezett országalma, az uralkodói hatalom másik jelképe. A vallás (kereszt) uralkodása az bűnbeesés (alma) felett. A pápai tiara a Vatikán címerében is megtalálható. A tiarára három betűt véstek: V.F.D. Jelentése: Isten Fiának Helytartója, latinul Vicarius Filii Dei.

   A pápák ünnepélyes alkalmakkor viselték. Nem lehetett könnyű fejdísz a súlya miatt. Utoljára VI. Pál pápát koronázták meg vele 1963-ban, aki ezután jelképesen a szegényeknek ajándékozta. Ezt úgy kell érteni, hogy a tiarát az Észak-Amerikai Katolikus Egyház megvásárolta és az összeget a Vatikán a szegények támogatására fordította. .Tudomásom szerint a  Washingtoni Nemzeti Katedrális őrizte, amely a 2011-es földrengésnél súlyos károkat szenvedett, kincseit valószínűleg máshol helyezték biztonságba. 

    Befejezésül arra kérek mindenkit, akit illet, hogy Katalin hercegné diadémjáról és a szépségkirálynők koronájáról ne mondják, írják azt, hogy tiara, mert az a „triregnum” hármas hatalom szóból származik (papi, tanítói. kormányzói) és ez nyilvánvalóan csak a pápákat illette meg.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1214238171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása