Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tengerész szótár

2018. szeptember 08. - EuroAstra

aaa_59.jpgIzgalmas a tengerek világa, különösen a haditengerészeté. És rejtélyes is, hiszen ezért „hadi”. Cirkálók, rombolók, korvettek, repülőgép anyahajók, tengeralattjárók. Csupa fantasztikus vízi jármű. Még az elnevezések is rejtélyesek. Vegyük szemügyre a haditengerészetnél használt rangokat.

   Egyszerű feladat az admirális (tengernagy) szó, amely francia és spanyol eredetű. Már a XIII. században használták, illetve átvették a hajósok. Ugyanis arab eredetű,  „amir al-bahr”, magyarul tengeri hadvezért jelent. Ezzel a tengernagy rangot a helyére tettük. És még az Admiralitást is megfejtettük, amely a haditengerészet parancsnoksága De mi a helyzet az ellentengernaggyal? Ki vagy mi ellen harcol a különben vezérőrnagyi rangot viselő személy?

   Az ellentengernagy a német kontreadmiral szolgai fordítása. A kontre nem csak ellenkezést, hanem összecsapást, összeütközést is jelent. A grossadmirallal (főtengernaggyal) szemben az ellentengernagy az ellenséges hajókkal való összecsapás tényleges irányítója. A szárazföldön ez pontosan a vezérkari főnöknek felelne meg.

   A szolgai fordításokkal a továbbiakban is meggyűlik a bajunk. Vegyük például a sorhajókapitányt. Olyan nincs, hogy sorhajó. De volt az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetében egy főtiszti rang, a Linienschiffkapitän. A schiff (hajó) és a kapitän (kapitány) az rendben volna. De a linien nem csak sort, hanem határt, záróvonalat is jelent. A sorhajókapitány a flotta utolsó hadihajó parancsnoka, utóvéd volt, fontos szerepet játszott az esetleges hátbatámadás elhárításában. Elsőtisztje a sorhajóhadnagy.

   A cirkáló 7000-15.000 tonnás, 25-35 csomós sebességre képes hajó. (1 csomó kb. 2 km/óra)  Fegyverzete irányított rakéták, többcélú könnyű ágyúk, légvédelmi gépágyúk, rakétatorpedók. Ez utóbbi az ellenséges tengeralattjárók megsemmisítésére szolgál. Hajtóműve gázturbinás, hírközlési rendszere műholdas. A hajók két helikoptert is hordozhatnak.

   A romboló a legelterjedtebb hadihajó kategória a legtöbb állam flottájában. 3.000-8.000 tonnás, 30-40 csomós sebességgel haladó, közepes  hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerrel felszelt hadihajó. Két helikopter, 125 milliméteres ágyúk és torpedóromboló csövek vannak a fedélzetén.

   A korvetti 500–1500 tonnás, „kis” hajó, 20–22 csomós sebességre képes, partvédő vagy konvojkísérő, csöves tüzérséggel felszerelve. Légvédelmi feladatokat is képes ellátni. Rakétafegyverzete és radarvezérlésű gépágyúi vannak.

   NATO-tagok lévén, akár tengeri nagyhatalomnak is képzelhetnénk magunkat. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2414226529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása