Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Idén 186. alkalommal rendezik meg Szigetváron a Zrínyi Emlékünnepséget.

2018. augusztus 30. - EuroAstra

listakep_zrinyi_vigado.jpgA Szigetvári Végvári Hősök és Zrínyi Miklós önfeláldozó hősiességéről 1833-tól minden évben rendszeresen emlékeznek Szigetváron.

 

A napjainkra jelentős fesztivállá fejlődött rendezvénysorozatot ez évben szeptember 6-9. között rendezzik meg.

  

A Szigetvárra látogatók átélhetik az élő Zrínyi-kultusz varázslatát, az interaktív programokhoz kapcsolódva részeseivé válhatnak a hősi várvédelem körül kibontakozó történetnek, a végvári küzdelmeknek és a Kitörés pillanatainak. Az ország jeles hagyományőrző alakulatai horvát hagyományőrzőkkel kiegészülve korhű hangulatot teremtenek a város utcáin.

 

A rendezvénysorozat programkínálatát évről-évre a hősök tisztelete köré épülő kegyelet, a Zrínyi Napok évszázados hagyományai és a kulturális sokszínűség jegyében alakítják ki és ez minden más fesztiváltól megkülönbözteti a Zrínyi Emlékünnepséget.

 A kirohanás és Zrínyi Miklós halálának időpontjához igazodva szeptember 7-én 12.00 órakor, a Honvédelmi Minisztérium jelenlétében zajló megemlékezés részeként a Szigetvári várban felavatják a Szigetvári Hős Zrínyi Miklós jelképes nyughelyének emléket állító sírfedelet, melyet a Csáktornyai Muraköz Múzeumban található eredeti szarkofág fedél alapján Vanyúr István szobrászművész készített el. 

 

A kulturális programok kínálatában olyan műsorok szerepelnek, mint a Zrínyi 1566 rockmusical 10 évadának előadása, Kern András Lövölde tér című koncertje Hernádi Judit és Heilig Gábor vendégszereplésével, a Kállay Saunders András Band koncertje, a török Arif erdem Ocak és zenekarának koncertje, Varga Miklós és az Anima Sound System.   

 

A  Szigetvári Várbaráti Kör szervezésében megvalósuló, a hagyományokra épülő megemlékezés sorozatot Molnár Imre a kör egykori elnöke álmodta meg és az 1960-as évektől  a modern kori Zrínyi Emlékünnepség letisztult állandóságának és méltóságának légkörét adja hozzá évről-évre a rendezvényekhez. Az ünnepségsorozat szeptember 9-én 20.00 órakor a Szigetvári Várban, az egykori belső vár területén, nagyszabású kegyeleti megemlékezéssel ér véget, melynek vendégfellépője Varga Miklós lesz. Az eseményt tűzijáték zárja.

                                                            

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4014210553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása