Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben

2018. augusztus 30. - EuroAstra

elmenyp.jpgA tanórák anyagát kiegészítő, élményszerűvé tevő ingyenes foglalkozássorozatot indított a pécsi önkormányzati tulajdonban lévő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. augusztusban. A projekt címe Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben, s az EFOP-3.3.2-16-2016-00109 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért c. pályázat keretében valósul meg.

 

A program célja az óvodás és általános iskolás gyermekek tehetségfejlesztése.

A projekt kétéves időtartama alatt a partnerintézményekbe járó 844 gyermek – közülük 268 hátrányos helyzetű fiatal – vesz részt az ismeretátadó, készségfejlesztő, a kultúra eszközeivel a tapasztalati tudás megszerzését elősegítő foglalkozásokon. Összesen közel 300 programnapon zajlanak a foglalkozások, amelyeknek a Zsolnay Kulturális Negyeden kívül a ZsÖK belvárosi helyszínei, valamint a partnerintézmények adnak helyet.

 

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. regisztrált Tehetségpontként nem formális, a partnerintézmények egyedi igényeinek figyelembevételével kialakított foglalkozásokkal kíván hozzájárulni közművelődési intézményként az egyes területeken tehetségesnek bizonyuló fiatalok fejlesztéséhez.

 

Mint azt Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, a kulturális negyed és az azt üzemeltető társaság életre hívásakor fontos cél volt a kultúraközvetítő, tehetségfejlesztő és – gondozó szemlélet és szerep hangsúlyozása. – Programok egész sora felel meg kezdeti elvárásainknak, s örömmel tölthet el minden pécsit, hogy újabb és újabb projektek szolgálják közös elképzeléseinket – vélekedett, hozzátéve: az országban egyedülálló Zsolnay Negyed az ilyen és ehhez hasonló foglalkozások miatt számít hazánk legkülönlegesebb kulturális intézményének.

           

A tehetségfejlesztés, az élményszerzés és a tudás elmélyítése mind-mind fontos célja a programnak – emelte ki Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. Az élmény alapú oktatás megerősíti, kiegészíti a tehetséggondozó, fejlesztő- és felzárkóztató kiscsoportos foglalkozásokon hallottakat.

 

A programok három tematika mentén zajlanak:

 

1. Természettudományos kompetenciát fejlesztő programok, mint a Varázsóra látványos fizikai kísérletei és a Planetárium csillagászati előadásai. A természettudományos témanapok egyedi tematikát kínálnak: a napfény napján a Csillagunk a Nap című planetáriumi előadást követően napórát vagy kézi spektroszkópot készíthetnek a gyermekek, illetve fényvarázslatokkal kísérletezhetnek a Labor – Interaktív Varázstérben és a Fény termében. A Föld napján Űrhajónk a Föld, illetve Ég és Föld titkai címmel láthatnak ismeretterjesztő előadásokat kőzetekről és ősmaradványokról. Az űrkutatás napján a földöntúli kísérleteken túl a világűr titkait is felfedezhetik a gyermekek.

 

2. A történelem élményszerű oktatását biztosító programok között szerepelnek rendhagyó előadások valós történelmi helyszíneken (Cella Septichora Látogatóközpont, Középkori Egyetem, Zsolnay Család- és Gyártörténeti kiállítás), a korabeli öltözékek és tevékenységek révén szinte időutazáson vehetnek részt a gyerekek. A Gyermek tárlatvezetés szakkör pedig az idegenvezetőnek készülő fiataloknak szól, továbbá a kínálatban szerepel egy Zsolnay Vilmosnak szentelt témanap is.

 

3. A művészeti kompetenciák fejlesztését támogató programok között található kreatív kézműves szakkör, festészeti és kézműves foglalkozássorozat, zenei tábor, múzeumpedagógiai kulturális óra; a képzőművészeti témahét keretében pedig a FUND Cigány Alapfokú Művészeti Iskola diákjai tartanak bemutatót kiállítással, kézműves programokkal, zenei- és táncbemutatókkal.

 

Az Élményórák a Zsolnay Kulturális Negyedben projekt a Széchenyi 2020 Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért felhívásba illeszkedik, és az Európai Szociális Alap támogatásával valósul meg.

 

www.zsolnaynegyed.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5914208621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása