Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Véradás

2018. augusztus 29. - EuroAstra

veradas.jpgMagyarországon mintegy 4 millióra tehető a potenciális véradók száma, közülük 250 ezren adnak vért. Ez a negyedmillió ember lenne bázisa a hazai vérellátásnak, öt évvel ezelőtt még 450 ezer donor volt. A vérkészletek stabilitásának megőrzése érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat folyamatosan felkér  véradásra mindenkit, aki egészségesnek érzi magát. Kórházak, klinikák sora kérik a jelentkezőket, már új fogalommal is bővült a kampány, ez az úgynevezett „irányított véradás”. Amikor valaki hozzátartozója részére, egy-egy alkalommal ad vért.

   A vér nem pótolható élő anyag. Olyan folyékony testszövet, amely sejtekből és sok más alkotórészekből áll. Előállítása a tudomány mai állása szerint nem lehetséges. Az élet nélkülözhetetlen elemét, emberi vért csak az emberi szervezet képes „termelni”. A levett vért műtéteknél, kezeléseknél, vérkészítmények előállításánál használják. A rendszeres, kiegyensúlyozott véradásra azért is szükség van, mert a vér tárolása jelentősen korlátozott.

   Nem vonzó a véradók számára a biztonságérzetre való hivatkozás, hogy a rendszeres orvosi vizsgálatnak köszönhetően hamarabb cselekedhetnek, ha bármilyen betegség miatt  rendellenes vérképet találnak náluk. Az sem, hogy több véradó is a véradás pozitív hozadékaként tartja számon a véradás után tapasztalható egészségtől, erőtől duzzadó állapotot.

   Rendszeres  véradásra 18-60 év közötti személyek alkalmasak. A véradásra való alkalmasságot az orvos helyszíni vizsgálat után engedélyezi. A leendő véradót részletesen kikérdezik korábbi és jelenlegi betegségeiről, egészségi állapotáról. Majd fizikális vizsgálat, vérnyomás mérés, szív, tüdő meghallgatása és testsúlymérés következik. Az orvos engedélye után a véradót egy döntött székbe fektetik és elkezdődik a vérvétel. Egy alkalommal a levett vér menyisége 500 ml (fél liter). A szokásos véradás kivizsgálással, adatfelvétellel együtt kb. 40 percig tart, amiből maga a vér levétele 5-10 perc. A vérvétel teljesen fájdalommentes. Két véradás véradás között legalább 8-10 hétnek kell eltelnie.

   A véradás szervezése, a donorok toborzása és megtartása a Magyar Vöröskereszt feladata,  együttműködve az Országos Vérellátó Szolgálattal, kórházakkal, valamint más társadalmi szervezetekkel. Évtizedek óta tartó vita, hogy miért nem dotáljuk a véradást a munkaidő kedvezményen, apróbb ajándékokon, uzsonnán kívül. Mindig az a válasz, hogy akkor olyanok is jelentkeznének, akik alkalmatlanak a véradásra, ezek kiszűrési nehéz.

   Véleményem szerint a véradást egy középerős havi fizetés (400.000 forint) egy napra eső összegével, 20.000 forinttal lehetne dotálni, akár adómentes Erzsébet-utalvánnyal. Az összeg azokat illetné meg, akik már rendelkeznek véradó igazolvánnyal. Így a nemkívánatos személyek kiszűrhetőek lennének. Egyszer és mindenkorra megoldódna a vérhiány.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8314207083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása