Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kitüntetések a középkorban

2018. augusztus 12. - EuroAstra

aranygyapjas_rend.jpgAz Aranygyapjas Rend 

 Középkori uralkodók nem adtak kitüntetéseket viselhető formában, ezt rábízták a lovagrendekre. A királyok, császárok az alattvalók kiemelkedő tetteiért, hűségéért nemesi címeket és birtokokat adtak. Sokkal jobb volt, mint az érdemrend, mert a birtok évről-évre tetemes hasznot hozott. Már ha jószágigazgató ügyes volt. A nemesség és a földek a jobbágyokkal együtt örökölhetőek voltak. Csak az volt a bökkenő, hogy egyik-másik jutalmazott képes volt a birtokot elkártyázni, vagy elkótyavetyélni. Például Gedő Simon nagybirtokos egy éjjel elkockázta a birtokát, jobbágyait, ménesét, kutyafalkáját, még a feleségét is. (Kiss József: Gedővár asszonya.)

   Az uralkodókat sem ejtették fejre. Rendre bevezették a hitbizomány intézményét. I. Lipót német-római császár és magyar király uralkodása alatt az 1687 évi IX. törvénycikk hozta be a főrendek vagyoni romlásának megakadályozása, a szokássá vált önkényes vagyonelidegenítések és tékozlás megfékezésére. E törvény szerint hitbizomány csak szerzeményi javakban alapítható. Fordítsuk le köznapi nyelvre, a birtokot, vagy egy részét nem lehetett eladni, jövedelme azonban a birtokost és örököseit illette meg. Volt egy kiskapu is, jelzálog bejegyzés mellett készpénzt vehetett fel rá a bankoktól a tulajdonos. Az uralkodók részére is volt egy kiskapu, a hitbizományt visszavonhatta, amennyiben az illető elvesztette a jóindulatát.

   Így lett aztán sok báró, gróf, herceg, bár ez utóbbi ritka adomány volt. Egy példa. Hercegi címet kapott Rhédei Klaudia fia, Teck Ferenc. (Mellesleg II. Erzsébet angol királynő dédapja.) De térjünk vissza a hordozható kitüntetésekre. Ezeket egyházi és világi lovagrendek adhatták az arra érdemeknek.

   Az egyházi lovagrendeket a korai középkorban a katolikus egyházi közösségek hozták létre a keresztes háborúk után. Fő jelképük a kereszt volt, amelyet az adott rendre jellemző különleges formában alkalmaztak. Az első a Máltai lovagrend volt. Majd több európai feudális uralkodó fedezte fel a maga számára a lovagrendek nyújtotta lehetőségeket híveik megjutalmazására és hűségük biztosítására. Az első világi lovagrendet, a Szent György Lovagrendet Károly Róbert alapította Magyarországon. Rendi kitüntetés volt a Térdszalagrend, az Annunziata-rend, az Aranygyapjas rend, az Elefánt-rend és sok más ordó (éremrend).

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1514173867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása