Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kiállítás a környezetvédelemről a Dual Galériában

2018. július 14. - EuroAstra

hmc_img_0585.JPGA Belváros szívében, a Királyi Pál utca 9-ben van egy bájos art shop és galéria, amelynek pincéjében már máskor is megfordultunk, hogy megtekintsünk egy-egy izgalmas kortárs kiállítást.  Igazi titkos tipp a látogatóknak!  Ez az Environmental Dual Fest 2018 címet viselő tárlat.  Kedves vendégszeretettel fogad Segesdi Bori tulajdonos és Széchy Beáta kurátor, akik szintén kortárs alkotók. 

hmc_img_1715.JPGA HMC (Hungarian Multicultural Center), nonprofit szervezet immár harmadik éve szervez környezetvédelem  témában kiállitásokat.  A csöpp teremben mintegy 40 festmény, rajz, plasztika, installáció sorakozik a falak mentén, a főfalon folyamatosan futnak a háromperces videók MAVF (Mini Art Video Fest): Allison Roberts, WI;  Jinhee Park, UK;  Cecilia Seaward, H;  Anne Yoncha, DE;  Dotti Cichon, CA  izgalmas és mozgalmas munkái.  Látunk – többek közt – olajtól égő tavat, szél sodorta műanyag hulladékot, romok között botladozó fiatalokat, mocsokkal borított tengerparti öblöket és más elkeserítő jeleneteket. Hang és magyarázat sem kell a magukkal ragadó kisfilmekhez.

hmc_img_1741.JPGA falakon amerikai, kanadai, japán, kinai, iráni, görög, magyar művészek képei és installációi arról tanúskodnak, hogy az emberiség jövője szomorú lesz, ha későn vesszük észre, milyen bűnöket követünk el, ha nem szüntetjük meg a környezetszennyezést.  A kiállítók: Maral TaheriTari, H/Iran;  Pamelerudy Paulsrud, IL;  Corrie Riedstra, NL;  Jing Zhou, NJ;  Robin Colodzin, MA;  Sandy Johnson, NC;  Perry Rath, CAN;  Andreas Papanastasiu, UK/Grece;  Robyn Thompson, NJ; Susan Harmon, TX;  Kimberly Callas, NJ;  Corazon Higgins, MA;  John Sproul, UT;  David Harmon, TX;  Dotti Cichon, CA;  Xia Gao, MI. és Votin Dóra, H.  Az egyik emblematikus alkotás, amelyik rögtön megragadja a szemet: az elpusztult fa –hófehér papírból domborítva, Dotti Cichon munkája. 

hmc_bark_beetle_eaten_dead_tree_in_white_close-up_view.jpg

HMC Bark Beetle Eaten Dead Tree in white - close-up view

A HMC rezidensei közül: Naomi Kasumi, WA;  Debbie French, KY;  Lijun Zhang, I/ China;  Matt Moffett, OK;  Ellen Sabin, NC.  Valóban nemzetközi gárda.  Ők Magyarországon egy egy hónapot dolgoztak a Széchy Bea által szervezett AIR/HMC Budapest alkotótáborokban. 

Mindannyiuk közös célja, hogy papírmunkáikkal felhívják a figyelmet egy világproblémára, ami nem csupán esztétikai jellegű. Comenius Ámos János hitvallását követik:  „A mi dolgunk a látható világ jobbítása”. 

A megnyitó után arról beszélgettünk Széchy Beátával, hogy a gyerekeknek óvodás kortól kellene környezet- és természetvédelmi órákat tartani, az iskolásokat pedig kivinni a saját környékükre szemetet gyűjteni, akkor talán kevésbé dobálnák el az utcán a csoki-, keksz- és cukor-csomagolásokat. Jó volna, ha többet tanulnának a fák és a növények védelméről, hiszen az ő jövőjük forog kockán. Mellesleg meg kellene szűntetni a csak évszázadok múltán lebomló műanyagok gyártását és elterjedt használatát.

Széchy Beátáról (1950-) néhány szó: 1980-ba diplomázott a Képzőművészeti Főiskolán. 1989-ben elvégezte a dallasi Metodista Egyetem pszichológia szakát – innen a nemzetközi ismeretség és ismertség -, majd 1990-ben alapította a HMC-t. Meghívott alkotóival egyéni és csoportos kiállításokat szervez. Saját műveivel is találkozhatunk külföldi és hazai gyűjteményekben, bár itthon kevésbé ismert, mint a nagyvilágban.

Dobi Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9014110719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása