Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Az ideális polgármester

2018. június 25. - EuroAstra

pataki-rendeletlenul-1.jpgAz ideális polgármester megnyerő külsejű. Nem túl fiatal, mert tapasztaltnak, rutinosnak kell lennie. Viszont nem túl öreg, mert elvárják tőle, hogy életerős legyen, bírja a gyűrődéseket. Munkájában soha nem vét hibát, otthon van a közigazgatás elméletében és gyakorlatában, félkézzel vezeti le a húsz napirendi pontból álló testületi üléseket.

   Az ideális polgármester képzett, dörzsölt, szinte mindenhez ért, kommunikációs és kapcsolatteremtő képessége kiváló. Alvási igénye napi öt óra, de ha helyzet van, három napig alvás nélkül is kibírja. Önálló, kreatív, analitikus gondolkodásmódját a harmadik nap utolsó órájában is megőrzi. Gyorsan dolgozik. Egy elemzésekkel, hatástanulmánnyal kombinált háromszáz oldalas jelentés elolvasásához másfél órára van szüksége.

   Az ideális polgármester udvarias és diplomatikus, mint egy rendkívüli és meghatalmazott nagykövet. Egyidejűleg kőkemény és határozott, mint a profi bokszolók, ha a hivatalát támadás éri. Zavarba sohasem jön, talán csak akkor, ha dicsérik. Nem nyilatkozik össze-vissza, az újságírói kérdéseket egy nappal előbb meg akarja ismerni, különben nincs interjú.

   Az ideális köztisztviselő otthonosan mozog a paragrafusok között. Naprakészen ismeri a törvényeket, rendeleteket, ezek módosítását, a módosítások megváltoztatását és a változtatások hatályon kívül helyezését. Számítógépes program és felhasználói ismeretei magas fokúak. Két vagy három nyelven tárgyalóképes, biztos kézzel kezeli hatósága nemzetközi kapcsolatait, legalább két testvérvárosa van. Hatalmas tudásanyaga ellenére sem bízza el magát. Szerény és kompromisszum kész, kőkemény és kérlelhetetlen az állami bürokráciával szemben. Ha kell, merészen kipróbál valami egészen új eljárást. Ha nem sikerül, akkor sem esik kétségbe.

   Az ideális polgármester városában nincs kátyú, a közszolgáltatások mintaszerűek, védi és gyarapítja az önkormányzat vagyonát. Helyi hatalomgyakorlása demokratikus, ezt ő maga állapította meg már többször is. Támogatja  a lakosság önszerveződő közösségeit, ha ez a támogatás kölcsönös. Ha a képviselő-testület döntését az önkormányzat érdekeit illetően sértőnek tartja, kezdeményezi a döntés ismételt megtárgyalását. Ha nem változik a helyzet, megint napirendre tűzi. Türelme végtelen.

   Az ideális polgármester dönt a jogszabály által hatáskörébe utalt államigazgatási ügyekben. Hatósági jogkörökben a döntések gyakorlását átruházhatja a hivatala másik szervére, de esze ágában sincs. Biztosítja, hogy a választópolgárok részt vehessenek a képviselő-testület ülésein, ha rendesen viselkednek. Ugyanez vonatkozik a lakossági fórumokra és a közmeghallgatásokra is.

   Ha valaki ismer ilyen polgármestert, kérem értesítse az EuroAstra szerkesztőségét. Szeretnénk hosszabb képes riportot készíteni az illetővel.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7414068729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása