Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ÁTADTÁK AZ ORSZÁG HARMADIK ANYÁK HÁZÁT

2018. június 25. - EuroAstra

anyakhaza_atado_0622_b.jpgA  2018. június 22.-i ünnepélyes átadóval a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórházban létrejött az ország harmadik Anyák Háza. Az Anyák Háza Országos Program pályázat 5.000.000 forintos fődíjából megújultak a már 20 éves „Mamaszobák”. Olyan kórtermeket alakítottak ki, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat.

 

 

Az Anyák Házáról

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába, hogy az hozzátartozói szállásként működhessen a kórházban lévő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek hozzátartozóinak megfelelő elszállásolására. Az Égéscentrumba az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek gyermekek, akiket sokszor hónapokig is kezelhetnek. A családok túlnyomó része a nagy távolság okán, és sokszor anyagi lehetőségek híján, nem tudta elkísérni a legtöbbször súlyosan sérült gyermeket. Erre kínál megoldást a Bethesda Anyák Háza. 2015. november 19-én, az Essity Hungary Kft. és még sok más vállalat és magánadakozó szíves támogatásával, közel 60 millió forintos beruházással jött létre az Anyák Háza, ami azóta 200-nál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején. Az Anyák Háza szállás mellett lelki támogatást, és olykor más, tárgyi támogatást is ad a tragédián átesett családoknak.

 

Az Anyák Háza Országos Program pályázatról

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága a felhalmozott tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy az ország más pontjain, más kórházakban is szeretné ösztönözni a családok méltó elhelyezését. Az Anyák Háza Országos Program során az Essity Hungary Kft., a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, melyek a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket kell érteni, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. A kiírók szándékosan nem adtak meg ennél szűkebb pályázati célt, mivel kórházról kórházra változnak a lehetőségekés az igények.

  1. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érintettek, ezután választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta.

 

Az új Anyák Házáról

A kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház nyerte meg a pályázat egyik 5.000.000 forintos fődíját. A kórház különálló épületrészben, 63 ágyon fogadja az ellátásra szoruló gyermekeket. Egy év alatt több mint 3200 beteg gyermek is megfordul az osztályon, sokan közülük halmozottan hátrányos helyzetű, akik elmaradott térségekben élnek.

 

Bár a kórházi osztályon vannak „Mamaszobák”, azok kialakítása több mint 20 évvel ezelőtt történt, a bútorzatuk azóta elhasználódott, és a helységek komfortfokozata sem megfelelő már. A pályázat segítségével most a régi mamaszobák komfortos, kellemes kórtermekké alakultak, ahol a család együtt lehet.

 

Szintén a pályázattal megvalósítandó fontos lépés olyan kórtermek létrehozása, ahol szülő és gyermeke a gyógyulás végéig együtt maradhat: kórterem gyermek és szülői ággyal, zuhanyzóval, WC-vel. Ez elsősorban a legkisebbek (csecsemők) szülei számára fontos előrelépés.

 

Mindezeken túl közösségi tér kialakítása is folyamatban van a nyeremény összegéből, ahol a szülő a gyermekével együtt lehet a kórtermen kívül, ami fontos a gyógyulás elősegítése szempontjából.

 

A 2018. június 22-i ünnepélyes átadáson jelen volt Hegyi Henrik Dénes, a Felső-Szabolcsi Kórház főigazgatója, valamint Dr. Seszták Miklós országgyűlési kormánybiztos, Magyar Fejlesztési Központ (MFK), Dr. Nagy Szilárd, az EMMI egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelőshelyettes államtitkára és Molnár László az Essity Hungary Kft. divízió igazgatója.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9814065417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása