Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Különleges nyári kurzusok az Óbudai Egyetemen

2018. június 21. - EuroAstra

nyaregy.jpgNyáron sem áll meg az élet hazánk második legnagyobb műszaki egyetemén, ugyanis az Óbudai Egyetem karai különleges nyári kurzusokat szerveznek az ország több pontján általános- és középiskolások, valamint felsőoktatásban tanulók számára.

 

Az Óbudai Egyetem általános iskolásoknak hirdet három városban is több napos nyári gyerekegyetemet, ahol az általános iskolás korosztály nyerhet bepillantást az informatika izgalmas világába. Balassagyarmaton, valamint az Óbudai Egyetem telephelyein, Székesfehérváron és Salgótarjánban kifejezetten a 8-14 éves korosztály számára összeállított informatikai programok és tematika lehetővé teszi, hogy a résztvevők elsajátítsák a programozás alapjait.

 

A gyerekegyetemen olyan izgalmas témákkal ismerkedhetnek meg a fiatalok, mint a robotika, az önvezető gépjárművek világa, Lego robotok építése és programozása, vagy akár a 3D nyomtatás technológiája. A programozási alapismeretek sem hiányozhatnak a tematikából, ugyanis a világhírű Massachusetts Institute of Technology (MIT) Egyetemen gyermekek számára fejlesztett és a Google által támogatott Scratch programozási nyelvet is játszva elsajátíthatják a diákok, amellyel saját számítógépes játékot készíthetnek maguknak.

A gyerekegyetem zárásaként az iskolások egyénileg vagy csoportosan is bemutathatják, milyen élményekkel gazdagodtak az ott töltött idő alatt, egyfajta E-Élménynaplót vagy Blogot, bejegyzéseket írhatnak okostelefonjaikon.

 

Dr. Nádai László kutatási és nemzetközi rektorhelyettes úgy látja, hogy Óbudai Egyetem ezzel újabb lépéseket tesz a műszaki- és természettudományos ismeretek népszerűsítése érdekében. Az intézmény folyamatosan keresi annak a lehetőségét, hogy a tudomány, a kutatás, a fejlesztés és az innováció világa az általános iskolások számára játékos, könnyed formában kerüljön közelebb.

 

Az Óbudai Egyetem által rendezett nyári gyerekegyetem a magyar állam és az Európai Unió EFOP-3.4.4-16-2017-00019 projektjének köszönhetően valósulnak meg. Immár 29. alkalommal, ezúttal Székesfehérváron várja a műszaki érdeklődésű fiatalokat a Kandó Kálmán Nyári Egyetem. Az Óbudai Egyetem valamennyi karáról érkeznek előadók a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar és az Alba Regia Műszaki Kar közös szervezésű rendezvényére, amely a Kandó Alapítványnak köszönhetően valósul meg.

 

A Nyári Egyetemet a Kárpát-medencében élő magyar ajkú műszaki felsőoktatásban tanuló hallgatók, valamint műszaki érdeklődésű végzős középiskolás diákok számára rendezik. Sok éves tapasztalat alapján a Kárpátmedence valamennyi tájáról – Kárpátaljáról, Erdélyből, a Partiumból, a Felvidékről és a Délvidékről – várhatók fiatalok a július 7-én kezdődő 9 napos táborba. A hagyományoknak megfelelően ezúttal is lesznek szakmai előadások, interaktív laborgyakorlatok, speciális gyárlátogatások, valamint színes kulturális programok. Az elmélyült szakmai műhelymunkán kívül Székesfehérvár és Budapest nevezetességeit is megismerhetik a határon túlról érkezők, valamint vízi- és erdei túrák alkalmával Magyarország természeti szépségeit is érdekes és egyedi módon fedezhetik fel a táborozók.

Hajnal Éva és Borbély Endre oktatók évek óta szervezik a Kandó Kálmán Nyári Egyetemet, amely szerintük nemcsak a műszaki és mérnökinformatikai ismeretek mélyebb elsajátítására alkalmas, hanem a hazai és határon túli fiatalok kapcsolatépítését is szolgálja.

 

További részletek a táborokról az egyetem honlapján olvashatóak.

 

http://www.uni-obuda.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr514057702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása