Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tizenötödik Református Zenei Fesztivál

2018. május 31. - EuroAstra

0409_xv_rzf.jpgBudapest IX. kerületében zajlott a hagyományos Református Zenei Fesztivál 2018. május 24-27. között. A május 27. vasárnapi rendezvények sorába illeszkedett a Magyar Örökség-díjasok negyedik közönségtalálkozója a Ráday utcai püspöki palota dísztermében.  

https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Örökség_díj 

http://www.magyarorokseg.hu/moee

Köszöntőjében Böszörményi Gergely, az MOEE elnöke egyesületi hírekről szólt, kiemelve a fiatalítás fontosságát, előtérben az egyesület elsődleges feladatával, a díjátadók szervezésével.Új feladatként jelölte meg a Magyar Örökség Díjas hazai és határon túli intézmények felkeresését, a kapcsolatok ápolását, a közösségépítő munkát. Ismertette az idei fesztivál újdonságát; minden zenei és prózai esemény előtt elhangzik egy bibliai ige idézete. A Református Zenei Fesztivál ezzel olyan rendezvénnyé vált, amely kiemelkedően sokszor hangoztatja az Evangéliumot. Még egy istentiszteleten sincs ilyen sokszor idézve az ige...

 Elsőként lépett színpadra a Magyar Örökség díjas népzenész, Juhász Zoltán, aki furulyán és dudán szólaltatott meg népi dallamokat. A 96 éves korában elhunyt Nógrád megyei pásztort,  Pál Istvánt idézte; „a furulya Jézustól való, a duda az ördögtől...“Juhász Zoltán Lukács evangéliumából hozott igét, a 7. fejezetből; “...Sípoltunk nektek, és nem táncoltatok. Siralmas énekeket énekeltünk néktek és nem sírtatok...“  Az ige magyarázata; a farízeusok akadékoskodnak, abszolutizálják a saját szabályaikat, ez az ember éleslátását elhomályosítja és a valóság felismerésében akadályozhatja. Tudománnyal foglalkozó emberek számára ez igen tanulságos...  

http://www.karolibiblia.hu/biblia/lukacs-evangeliuma/

http://mmakademia.hu/mobil-eletrajz/-/record/MMA71958 

 Magyar Örökség díjas fellépő, Császár Angéla színművész választott bibliai igéjének alapgondolata; aki tudna jót cselekedni, de nem teszi, az bűnt követ el.  

https://starity.hu/sztarok/csaszar-angela/eletrajz/ 

 

Ő az elmúlt évben elhúnyt írónkra, Jókai Annára emlékezett, aki mindíg cselekedett épp abban az időben, amikor az ország nagy része szomorúságban és elhanyatottságban érezte magát. 2002-ben írta most felidézett művét:  Ima Magyarországért.

https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/jokai-anna#eletrajz

http://diakszogalanta.qwqw.hu/?modul=oldal&tartalom=1174309 

Ezt követően, Jókai Anna utolsó könyvéből, a nagyon személyes vallomásként létrejött Átvilágítás-ból hallhattunk részleteket.  

https://magyaridok.hu/lugas/dolgozni-halalon-jokai-anna-oneletrajzi-naploregenye-1818916/

http://puskikiado.hu/atvilagitas.html

 A MAÖ díjas Servet zenekar két éve alakult, négytagú csángó népzenei együttes. Nevük csángó-magyarul hímzett kendőcskét, keszkenőt jelent. Első CD lemezük a múlt év novemberében jelent meg. A zenekar megjárta már Barcelonát, Bécset, s rendszeresen járja a határon túli magyarlakta területeket a Kárpát Medencei Magyarok Zenéje sorozat keretében. Megszólítják zenéjükkel az ottani magyarságot, de bíznak benne, hogy előadásuk az ottani románoknak, ruszinoknak és másoknak is tetszik... Őket is várják.Ez év november 3-án tartják a Kárpát-medencei magyarok gálakoncertet a Pesti Vigadóban, további zenekarok társaságában. 

A határon túli területek könyvtárait CD-kel támogatják, ennek eddigi értéke 25 millió Ft.  Kárpátalja javára minden évben gyűjtenek, minden fellépésükre viszik az adományozó gyűjtő-dobozt, ily módon mintegy 3,5 millió Ft-ot tudnak évente adományozni. Jelen elhangzott műsorukban szerepelt a már hagyományos daltanítás is, megénekeltették a közönséget; a választott dal: Túl a vizen egy kosár.  

(Emlékeztetőül, más feldolgozásban:

https://www.youtube.com/watch?v=W0HlnXk2a1I

https://www.youtube.com/watch?v=PTnureU46Wk  )

 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Csángók 

http://www.borokas.hu/pdf/moldvai1.pdf  

http://mkdsz1.freeweb.hu/csangomagyar/csangonyelvjaras.htm

http://www.rzf.reformatus.hu/v/242/   

 A program folytatásaként egy katolikus zenekar lépett fel, Vedres Csaba, Heinczinger Mika és Gyermán Júlia közreműködésével....

 http://www.rzf.reformatus.hu/ 

 

Harmat Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7214009840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása