Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tűsarok

2018. május 30. - EuroAstra

kep_9.jpgNézem a kötéltáncos lányt a televízióban és nem akarok hinni a szememnek. Tűsarkú cipőben végzi a mutatványt. Nézem a pincérlányt a televízióban és nem akarok hinni a szememnek. Tűsarkú cipőben vesz részt a futóversenyen, kezében tálca egy csésze kávéval.

   Az ortopéd orvos azt mondja: lányok ne tegyétek! A tűsarok nagy erőt koncentrál egy nagyon kicsi területre. Ez nagyobb nyomást fejt ki, mint amekkorát egy elefánt talpa. A tűsarkú cipő természetellenes pózba kényszeríti a lábat, ami a csontvázrendszert ás az izomzatot károsítja. Különösen a 10-12 centis sarkok, de vannak 15 centis tűsarkú cipők is.

   Azért van előnye is, nem is kevés. Például szemre hosszítja és karcsúsítja a lábakat, kisebbnek tűnik benne a lábfej és növeli a testmagasságot. Javítja a testtartást, mert csak egyenes törzzsel lehet benne biztonságosan közlekedni. Ezáltal a tűsarkú viselője magabiztosabbnak tűnik. Terry DeHavilland, angol cipőtervező szerint árt a lábnak, de jót tesz a léleknek. Feltehető a kérdés, melyik fontosabb viselője számára? A férfiak többsége szerint a tűsarkú cipőnek erotikus kisugárzása van.

   Már a XIX. század végén is jelen voltak viszonylag vékony magas sarkú lábbelik, amit festmények és fényképek igazolnak. Színpadon először a párizsi sanzonénekesnő, Mistinguett viselte. Óriási sikerrel, persze nem csak a cipője miatt. Ahogy az lenni szokott, mások is ilyen cipőt akartak hordani, elsősorban Olaszországban. Egy Andre Perugia nevű cipészmester készítette először méretre az olasz lányoknak. Stilettonak nevezték a cipőt, amely íróvesszőt, karcolótűt jelent. Méregdrága volt.

   Amit ma tűsarkú női cipőnek nevezünk, nem régi találmány. Az eredeti, extrém vékony olasz stílusú tűsarok 1960-ban jelent meg a cipőpiacon, egyedileg készítették bőrből. A tömeggyártásában bekövetkezett változásoknak köszönhetően a tűsarkú cipők sarkai már öntött műanyagból készültek, egy belső fémcső erősítéssel. Szükséges volt a talpmerevítő bevezetése, amely nélkül a sarok és a talp találkozásánál eltört volna a lábbeli. Ez a kemény, edzett acélból készült alkatrész biztosítja a lábbeli mechanikai ellenálló képességét. A talp korábban megszokott szegezett, illetve varrott technológiáját felváltotta a ragasztott technológia.

   Ki tudja miért, a tűsarok egyre inkább erotikus természetéről vált ismertté. Divattervezők úgy vélik, a hiedelem okozói a titkárnők, irodai lányok, akik tömegével kezdték el hordani annak érdekében, hogy feldobják munkahelyükön viselt ruházatukat és nőiességet kölcsönözzenek hétköznapibb öltözéküknek. Higgyük el.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2814011128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása