Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Szárny alakú terelővel és gumi pulikutyával védenék a madarakat az áramütéstől

2018. április 26. - EuroAstra

madar.jpgIzgalmas és újszerű ötleteket hoztak az E.ON Vigyázz a madárra! című 24 órás madárvédelmi innovációs ötletversenyén az egyetemista és start-up csapatok.

 

Gumiból készült pulikutyával és intelligens madárgyűrűvel is próbálkoznának a fiatal egyetemisták a madarak védelme érdekében. Az energiavállalat több ötlet megvalósíthatóságát kezdi vizsgálni a közeljövőben.

 

Az E.ON és a Design Terminál közös szervezésű 24 órás hackathonján, vagyis innovációs ötletversenyén nyolc csapat mérte össze a tudását és ötleteit, hogy hatékony, újszerű megoldást találjanak a villamos hálózatokhoz kapcsolódó madárvédelmi problémákra.

 

A rendkívül összetett problémát az állatvilág megóvásáért küzdő szakemberek, a sajtó és a közvélemény is egyaránt nagy figyelemmel kíséri évtizedek óta. Az E.ON meggyőződése, hogy az ügyben tenni tudó és akaró érintetteknek – áramhálózat üzemeltetőknek, hatóságoknak, döntéshozóknak, valamint civil szervezeteknek – kiemelt felelőssége és közös szívügye a probléma rendezése.

 

Az energiavállalat fontosnak tartotta, hogy a jövő szakembereit is bevonja a probléma megoldásába, ezért rendezte meg hazánk első madárvédelmi ötletversenyét.

A versenyen a 2-4 fős csapatoknak egy teljes napjuk volt, hogy kidolgozzák és bemutassák azt a villamos hálózatra vonatkozó madárvédelmi megoldásukat, amely egyszerre csökkenti a madarak sérülésének kockázatát, miközben biztosítja a zavartalan és biztonságos villamosenergia-ellátást. A hackathon résztvevőit az E.ON-nál dolgozó és máshonnan érkező szakértők is segítették mentorként, a zsűriben a Földművelésügyi Minisztérium viselkedésökológusa és a Design Terminál szakmai vezetője is helyet foglalt az energiavállalat munkatársai mellett.

 

A versenyt az Architectmen nevű csapat nyerte, akik madárszárny alakú, szigetelőanyagból készülő terelőket tennének a villanyoszlopokra.

Ezüstérmes a Torus nevű páros lett, ők autógumikat hasznosítanának újra úgy, hogy egy pulikutyára emlékeztető bevonattal óvnák a madarak életét a vezetékeken. A bronzérmes Greenformatics csapat több ötletet is hozott, a zsűri leginkább a kúpos madárvédő papucsot és az állatokat a veszélyre figyelmeztető intelligens madárgyűrűt értékelte. A csapatok sokrétű javaslatokat adtak elő a drónos, szoftveres, a madarakat hangriasztással elterelő megoldásokon keresztül, a sérült gólyafészkek bejelentésére szolgáló alkalmazásokig.

 

Gelencsér Lajos, az E.ON Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. vezérigazgatója, a zsűri tagja, nagyra becsülte a fiatalok kreativitását.  „Ez a mai nap is bebizonyította, hogy Einsteinnek igaza volt, amikor azt mondta: ′Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja′. A versenyre összegyűlt fiatalok az előzetes várakozásokon felüli, remek új gondolatokat hoztak, annak ellenére, hogy a madarak védelme áramhálózati szempontból régóta fennálló, nemzetközi szintű összetett probléma. A most születetett ötletek közül többet részletesen megvizsgálunk, hogy kiállják-e a gyakorlat próbáját. Bízunk benne, hogy a teszteléseket követően sikerrel alkalmazhatjuk az új megoldásokat a madarak védelme érdekében” - hangsúlyozta a vezérigazgató.

 

Egyik csapat sem maradt jutalom nélkül.

A győztes 350.000, a második csapat 250.000, a harmadik pedig 150.000 forint értékű repülőjegy-utalványt nyert, valamint minden helyezett csapata tagja egy-egy egynapos belépőt kapott a Brain Bar jövőfesztiválra, valamint az E.ON vendégei a hazánk leginnovatívabb fenntarthatósági projektjeit felvonultató E.ON Energy Globe Magyarország díjátadó gálájára a Várkert Bazárban május 7-én.

 

https://www.eon.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8513858288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása