Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Óriási megtakarításokat hozhat az ingatlanpiaci forradalom

2018. március 15. - EuroAstra

virtualreality.jpgA magyar ingatlanpiacon is megjelenik technológián alapuló forradalom, ami a nemzetközi piacon proptech (property technology) néven terjedt el. Az proptech jelentős változást generál, elsősorban robbanásszerűen javíthatja a hatékonyságot, például olcsóbban fenntartható ingatlanokat hoz, milliárdos megtakarításokkal. Egy nemzetközi felmérés szerint proptech térnyerése miatt a vállalatvezetők 29 százaléka szerint olcsóbbak lehetnek az építkezések.

 

Betört a magyar ingatlanpiacra a nemzetközi szinten már egyre nagyobb jelentőségű proptech (property technology), amely a digitalizációt állítja a szektor szolgálatába. A proptech első körben a kereskedelmi ingatlanoknál hozott látványos eredményeket, emiatt az ingatlanba beruházók mellett ugrásszerűen növekedhet az épületeket, irodákat használó, bérlők cégek hatékonysága. - derül ki az ingatlan.com összeállításából.

 

Az ingatlan.com szakemberei szerint a technológiai fejlődés az ingatlanpiacon is egyre látványosabb. A digitális megoldások a hatékonyságban játszanak kulcsfontosságú szerepet, ezen belül pénzben mérhető megtakarítást eredményeznek. Ezt alátámasztja az is, hogy egy, a KPMG tanácsadó cég által végzett nemzetközi felmérés szerint az ingatlanpiaci vállalatvezetők túlnyomó része tisztában van azzal, hogy a digitalizáció alapvető változásokat hoz ebben a szegmensben.

 

Jönnek az okos és takarékosabb épületek

A felmérés szerint döntéshozók 29 százaléka úgy gondolja, hogy a proptech segítségével - elsősorban a digitális megoldások révén - javulni fog az építkezések hatékonysága, ezáltal olcsóbbá válhat maga a fejlesztés és az ingatlanok működtetése.

 

A proptech jelentősen javíthatja az ingatlanokban, például irodaházak, raktárépületek energiafelhasználását a beépített szenzorok által összegyűjtött adatok alapján, például lekapcsolja a világítást, ha az adott emeleten már nem dolgozik senki. Proptech megoldások teszik lehetővé azt is, hogy mobil eszközök segítségével távolról is vezérelhetőek például az ingatlanok, például irodaházak fűtési világítási rendszere, ami egy-egy létesítmény esetében is már százalékban kifejezhető megtakarítás hoz. A teljes kereskedelmi ingatlanpiacon pedig milliárdokban mérhető megtakarítást eredményezhet. A kereskedelmi, ipari ingatlanok üzemeltetésében bevált megoldások alkalmazása pedig energiahatékonyabbá és olcsóbbá tehetik a lakóingatlanok fenntartását is.

 

Búcsú a kihasználatlan parkolóktól

A proptech a parkolásban is kiemelkedő szerepet kaphat. Egy hazai startup jóvoltából már Budapesten is létező megoldás, hogy a parkolóházak kihasználatlan parkolóhelyeit okostelefonos alkalmazáson keresztül kínálja fel az autósoknak. A proptech által nyújtott hatékonyságnöveléssel a szélesebb értelemben vett ingatlanpiac ökológiai lábnyoma csökkenthető, azaz a károsanyag-kibocsátás mérsékelhető a digitális megoldásokkal. Az ingatlan.com elemzése szerint, ahogy a nemzetközi szinten már megkezdte a térhódítását a proptech, és a magyar piacon is jelentős fejlődésre lehet számítani az elkövetkezendő két évben.

 

www.ingatlan.com

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6713734060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása