Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Színészlegendák élőben

2017. december 11. - EuroAstra

pager_antal_1942-ben.jpg

Páger Antal 1942-ben

Életem első harmadában a szórakozást illetően a mozi vezette a listát. Rekordszámú magyar film készült a múlt század harmincas éveiben, a tucatművek mellett igen sok, igényes művészi alkotás is született. A családok többségében természetes volt, hogy minden új magyar filmet megnéztek, ez is a hétköznapi kultúra részéhez tartozott.

   A sok kiváló magyar művész közül is kiemelkedett két színészfejedelem, Páger Antal (1899-1986) és Jávor Pál. (1902-1959). Igazi sztárok voltak. Nemcsak a gázsijukat illetően, hanem népszerűségük és nagyszámú rajongójuk nyomán. Págernek Budapesten, a XII. ker. Tamás utca 40., Jávornak a II. ker. Pasaréti út 8. szám alatt volt pazar villája hatalmas kerttel.   

   Páger Antalnak a filmek mellett természetesen jelentős színpadi alakításai is voltak a Vígszínházban és a Magyar Színházban. De elsősorban filmsztár volt. 1945-ben belügyminiszteri rendelettel mind a 112 filmjét indexre tették (vetítését betiltották), azzal a képtelen váddal, hogy irredenták. Ugyanebben az évben a színész emigrált, először Franciaországban, majd Argentínában telepedett le, Kiválóan festett, a festményei eladásából élt jómódban feleségével és két lányával.

javor_pal_1941-ben.jpg

Jávor Pál 1941-ben 

Jávor Pál a Magyar Színházban és a Renaissance Színházban játszott, e mellett 80 filmben kapott főszerepet. Remekül énekelt és táncolt. Ismert volt baloldali kötődése. A német megszálláskor a Gestapo Sopronkőhidára hurcolta, majd börtönbe vetette. A szövetséges hadsereg szabadította fel. Mindezek ellenére a háború után mellőzték. Az ő filmjeit is indexre tették. „A fiatal magyar demokráciának nem kellenek sztárok.” 1946-ban elhagyta az országot, az Egyesült Államokba ment. Kisebb filmekben kapott szerepeket. (pl. a  világsztárokkal készült „80 nap a Föld körül” c. amerikai monstre filmben. Portás volt egy rövid filmrészletben).

   Párhuzamos életek. Nagyjából egyidősek, mindketten saját erejükből és tehetségükkel lettek sztárok, mindkettejüket elüldözték hazájukból. A közös sors folytatódott. 1956 nyarán kissé enyhült a politika, Megbocsátották a soha el nem követett vétkeiket és hazatérhettek. Sőt, némi huzavona után Páger a régi (államosított)  villáját is visszakapta, Jávor nem. A rendszer már akkor s kiszámíthatatlanul működött.

   Színházban soha nem láttam a két művészt. 1957-ben azonban csoda történt. Egy héten belül mindkettőt láthattam színpadon. Págert a Vígszínházban, ahol Molnár Ferenc „A hattyú” c. darabjában Albert herceget, a trónörököst alakította. Jávort pedig a Kamara Varietében (ma. Játékszín, Teréz körút 48.) egy esztrádműsorban énekelt néhány dalt. Egyik a híres „Egy tisztes őszes halánték, a nő számára ajándék” volt.

   A hosszas vastaps mindkét esetben kitört.

 Láng Róbert

                           

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6913469901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása