Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

OFF-Biennále Budapest: Forecasting a Broken Past

2017. szeptember 29. - EuroAstra

katarina_thecurfew.jpg

Katarina Šević: The Curfew

Elrontott múlt helyett jobb közösségek a jövő számára. Hogyan építsünk jobb közösségeket a jövő számára? Ezt a kérdést járja körül az OFF-Biennále részeként az Art Quarter Budapest kiállítóterében szeptember 28. és október 28. között látható Forecasting a Broken Past című tárlat.

 

A művészek – Can Altay, Andy Holden, Nicoline van Harskamp, László Gergely, Kaszás Tamás, Katarina Šević – az alkotás során az elmúlt évszázad különböző történelmi mozgalmait használták kiindulópontként. A gyakran személyes anekdoták alapján történelmi pillanatok felelevenítésére épülő művek értékes stratégiákat kínálnak a közösségépítésben.

 

 Az elmúlt időkben politikai szókincsünk szavai kiüresedtek, jelentésük megváltozott, így a bennük rejlő potenciál, hogy betöltsék eredeti küldetésüket, erősen megcsappant. A ‘kommunizmus’, ‘közösség’, ‘civil társadalom’, ‘részvétel’, ‘fenntarthatóság’ és ‘szebb jövő’ fogalmaival rendre visszaéltek, ezért annyira korrupttá váltak, hogy manapság szinte használhatatlanok. Miként tudnánk innen mégis előrelépni? Természetesen el is hagyhatnánk ezeket a szavakat és újakra cserélhetnénk, de félő, hogy a fürdővízzel a gyereket is kiöntenénk, megadóan félredobva e szavakkal a hozzájuk kapcsolódó kemény küzdelmek hosszú történetét.

 

Alternatív megoldásként ez a kiállítás sajátos történelmi beszámolók segítségével gondolja újra, és ruházza fel új értelemmel ezeket az elhasználódott fogalmakat. Ahelyett, hogy új fogalmakat kreálna, a kiállítás segíti bizonyos, a történelmünkben létezett attitűdök visszanyerését és előtérbe állítását.

 

Az egyes művészek jelen kiállításon szereplő munkái nagyobb kutatási projektek eredményei, amelyek az elmúlt évszázad különböző mozgalmait használják kiindulópontjukként. Egy épületen esetleg földterületen keresztül vizsgálják ezeket a mozgalmakat, illetve azon a közösségen keresztül, amely elindította azokat. De olyan csoportok tagjai is előkerülnek, amelyeket közös elképzelések és koncepciók kapcsolnak össze.

 

Ezeket az esettanulmányokat alaposan és részletesen vizsgálva, a projektek értékes, jövőbemutató stratégiákat kínálnak. Habár azóta, különböző okok miatt, e közösségek átalakultak és az egykori mozgalmak zászlait elhagyták, küzdelmeik mégis valahogy relevánsak maradtak és jelen vannak a kollektív emlékezetünkben. A művek nem a pár jól ismert utópisztikus példát használják, nem a mindig címerre tűzött, sokszor használt és újraképzelt motívumokat erősítik, hanem gyakran inkább személyes anekdotákra és történelmi pillanatokra építenek.

 

A kiállításon szereplő változatos hangok olyan közösségekről szólnak, amelyek közös alapálláson és törekvéseken alapulnak. A különböző modernista utópisztikus, avantgárd, marxista, anarchista, vagy akár naiv tinédzser stratégiákról szóló beszámolók megosztása lehetőséget nyújt arra, hogy ezeket az energiákat átmentsük kortárs gondolkodásmódokba.

 

Kurátor: Soós Borbála

A kiállítás címe (Egy Elrontott Múlt Előrejelzése) Can Altay műve, aki azt javasolta, hogy „a mű a cím, szavak sorozata, fizikai jelenlét helyett”.

 

  1. szeptember 28. – október 28.

Forecasting a Broken Past

aqb Project Space

1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50

 

https://www.facebook.com/events/309809952821084

https://www.aqb.hu/fooldal

http://offbiennale.hu/hu/programs/forecasting-a-broken-past

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4112904780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása