Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ÉVADNYITÓ AZ ÖRKÉNY SZÍNHÁZBAN

2017. szeptember 28. - EuroAstra

orkeny_szinhaz_hir.pngMácsai Pál igazgató a teljesen megújult nézőtérrel és lépcsőházzal várta az új, az eddigieknél jóval hosszabb 2017-18-as évad látogatóit. Először is köszöntötte Budapest főpolgármesteri hivatalának kulturális felelősét, Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, majd Vincze Krisztiánt, az átépítés főmérnökét, Borka Andrea és Fülöp Kriszta belsőépítészt.

A Madách téri épületet az 1930-as években Gerlóczy Gedeon mozinak tervezte Bauhaus-stílusban. Később a Katona József Színház kamaraszínháza lett. 1986-ban rekonstrukción esett át – olyannyira nem sikeresen, hogy a mostani jelentős átalakítás során a karzatot tartó oszlopok elkorhadtak, ezért 30 m mély betonoszlopokat ástak a földbe, a nézőtéri székek mérete nem felelt meg egy normális emberi alkatnak, továbbá nagyon nyikorogtak, teljesen elavult a világítás-, a színpad- és a hangtechnika. A Főpolgármesteri Hivatal nagyvonalú támogatásával, mintegy 400 szakember kemény munkájával fél éven belül megtörténhetett a nézőtér teljes felújítása, a széksorok megemelése, cseréje és a teljes műszaki rekonstrukció a falakon belül és kívül. Csupán a nézőtér felújítása került 300 millió forintba. Az épület átépítése alatt a színház a Városmajorban működött, ami a nézőszám csökkenésével együtt komoly bevételkiesést okozott. Ezért lesz hosszabb az idei évad, június végéig fog tartani.

Az igazgató szellemes szavakkal és ajándékokkal köszönte meg az építészek, a munkások és a szakértő tervezők gyors munkáját. Az építési munkálatokat tízperces kisfilmen követhettük. Végül egy archaikus eszköz, a gong hangjaira a nézősereg lehúzhatta az új ülésekről a csomagolást.

Az új nézőtéri székek megvásárolhatók. Eddig a 400-ból 17 kelt el. Az első vásárló a 90. életévét köszöntő Békés Itala színművész volt. Egy szék ára ötvenezer forint, vállalatok számára százezer forint, de kaphatók olcsóbb pótszékjegyek is.

Mácsai Pál ezután rátért az új évad változásaira: ide szerződött Csákányi Eszter és Pető Kata. Nádasdy Ádám sokat tett a színházért modern műfordításaival, de magyar nótaestet is elvállalt a lányával együtt! A műsorfüzet interaktívvá vált a fiatalok mobiltelefonos alkalmazásaira IRAM címmel, vagyis Ifjúsági Részleg és AlkotóMűhely – diákoknak, tanároknak, illetve bárkinek. A Madách téren a színház előtt kávézó nyílt a régi székek felhasználásával, de az előadások után azonnal bezár, hogy ne zavarja a bulinegyed bevezető szakaszán a pihenni vágyó lakosokat.

Bíró Kriszta szerkesztésében megjelenik a „Tom könyv” Végvári Tamás írásaiból. Az „Aranyozás”, azaz Arany János költői estje – a nagy érdeklődés miatt – CD-n is kapható lesz.

A bemutatók sora: október 14-én Shekespeara IV. Henrik, 2018. január 12-én Franz Kafka Az átváltozások, március 17-én Molnár Ferenctől A hattyú, májusban Heinrich von Kleisttől Az eltört korsó,A Stúdióban pedig Daniela Kapitanovától a Pionírszív, májusban Sylvia Plath-tól Az üvegbúra.

Repertoáron marad: Ödön von Horváth-tól a Hit, remény, szeretet, Thomas Manntól az öt és félórás József és testvérei, Pierre Notte-tól Két néni, ha megindul, Czigány Zoltántól Csoda és Kósza, versválogatás az Anyám tyúkja I-II., Csehovtól a Három nővér, Eörsi Istvántól Emlékezés a régi szép időkre, a Stúdióban a Diggerdrájver, A. Millertől Az ügynök halála, A. Schnitzlertől A Bernhardi-ügy. Új fordításban látható a Mesél a bécsi erdő, Tartuffe, Hamlet, Mikó Csabától az Apátlanok, Örkénytől a Macskajáték, Tóték, Azt meséld el, Pista! A Stúdióban  Kripli Mari, A sötétben látó tükör, A Dohány utcai seriff.

Izgalmas különlegességnek számít, hogy egy-egy színész kiválaszt egy nem színházi dolgozót vagy műszaki embert, és azzal együtt mesél nekünk. Az illető lehet büfés, rendezőasszisztens, súgó, díszítő, dramaturg, jegyszedő, ügyelő, kellékes, portás, produkciós vezető, színpadmester, fodrász, közönségszervező, világosító, öltöztető, sajtóreferens, gazdasági igazgató, zenei vezető stb.

Élő Írók Társasága. 2017 januárjában a színház felkérte a kortárs költőket, hogy interneten elérhető sorozatban mondják el verseiket. A sorozat nagy népszerűségnek örvend, tehát folyt. köv….

DOBI ILDIKÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1112899640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása