Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Szerelemszappan

2018. június 14. - EuroAstra

portugal-1.JPG Ne lepődjön meg, aki ezt a szót még soha nem hallotta. Nincs vele egyedül – mostanáig. Ám aki jelen volt Budapesten a Nagycsarnokban a Portugál napokon, nemcsak a szóval, de a szappannal is találkozhatott. No és persze volt ott még sok más.

portugal-2.JPG A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, valamint az AICEP, a Portugál Nagykövetség Kereskedelmi Irodája közös szervezésében került sor a nyolcadik Portugál Napok rendezvényére Budapesten a Fővám-téren, közismertebb nevén a Nagycsarnokban. A megnyitás napján a közönséget portugál zenét játszó gitárművészek, Carlos Martins és Peltzer Ferenc fogadták. A portugál termékeket importáló magyar cégek a csarnok közepén felállított asztaloknál mutathatták be bőséges kínálatukat. Voltak ott borok, olívaolajok, konzervek, édességek, tengeri só, méz, törülköző, ékszer, ajándéktárgy, portugál sütemény. Ha pedig már az eseményre a Nagycsarnokban, Budapest egyik legszebb piacterén került sor, magától értetődő, hogy mindent meg is lehetett vásárolni.

portugal-3.JPG Közvetlenül a gitárművészek számára felállított színpad mellett kapott helyet az asztal, ahol különös, szív alakú szappanokra figyelhetett fel az arra járó. Magas fokú angoltudásra sem volt szükség, hogy megértsük a szappanokba préselt szavakat: Love soap – szerelemszappan! Gyorsan kiderült róluk, hogy Magyarországon – egyelőre – ismeretlen termékekről van szó, ez a bemutatójuk, mert van az asztalon még másféle is. Mindegyik olívaolajból készül, semmi hozzáadott, a bőrt károsító anyagot nem tartalmaznak. Csak a formájuk más. Van, aki a szív alakút szereti, más a hagyományosabb téglát. Még a fatimai jelenések vagy a hajózás iránt érdeklődők is találhatnak kedvükre való csomagolásút. Persze a legérdekesebb a szerelemszappan. Nem is az alakja fontos. A lótuszvirág a szerelem jelképe, afrodiziákumként is használják. Illata jól felismerhető a szappanban, indokolt tehát az alakja is. Bemutatkozása itt a Nagycsarnokban egyértelműen sikeres, így tehát várhatóan, rövidesen a boltokban is kapható lesz.

portugal-4.JPG A Fill the Winebox cég asztalán 48 féle portugál bor sorakozott, minden portugál borvidék képviseltette magát. Volt ott fehér, rosé, na és természetesen vörösbor is szép számmal. A magyar fogyasztók előtt már ismert, kedvelt is a Vino Verde, a „zöld bor” - könnyen fogyasztható, friss üde. Nem akar „több lenni” annál, ami, leülünk, beszélgetünk, egy palack könnyen elfogy, jó kedvünk lesz tőle. A vörösborok Duoro-ból kissé elhanyagoltnak számítanak nálunk, mert mindenki a portói borokat ismeri, holott ezek nagyon finom borok. Portugáliában majdnem 300 saját szőlőfajtával dolgoznak. Ezek borait a termelők nagyon szívesen keverik, ezért a portugál ízvilág igen sajátos, egyedi. Testes, de selymes hatású borok készülnek, nem „lóg ki” belőlük a tannin, nem bántóak. Amikor az ember kortyol belőlük, az íz eltelíti a száját, kellemes érzése lesz. Jól illeszthetők ételekhez, főleg vörös húsokhoz. A borok jelenleg idehaza még csak webshopban kaphatók, de rövidesen nyílik majd egy borbár is.

portugal-5.JPGPortugália Magyarországon nem éppen a süteményeiről híres. Ezen a bemutatón viszont kóstolható volt a világ – valószínűleg – egyik legrégebbi receptje szerint készült süteménye. A pastel de nata leírása az 1800-as évekből származik és ez a portugálok nemzeti süteménye, olyan, mint nekünk az almás pite. Az eredeti; a leveles vajastésztába sütött tojástart. A tart – francia szó, kis tortácskát jelent, ma már gyűjtőfogalom. Portugáliában a közepére tojássárgájából készült, főzött, vaníliás, vajas krém kerül. A világ más táján, de itt Budapesten, a Klauzál téren működő cégnél is kaphatók más ízesítésűek, csokoládéval, portói borral, eperrel töltöttek és még sós is van, amibe kéksajtot, illetve camembert sajtot tettek. A közönség kedvezően fogadta és szívesen vásárolják a különleges süteményeket.

portugal-6.JPG Ugyancsak meglepetést jelentett a látogatóknak a törülközőkkel gazdagon megrakott asztal. Bizony nem nagyon tudjuk, hogy a pamutfeldolgozásnak Portugáliában nagy hagyományai vannak. Ez ott az egyik legerősebb iparág. A törülközőket is pamutból készítik – óriási választékban. Általában az egyiptomi pamutot dolgozzák fel, a minőséget szám jelzi: a vastagságára utal az 500 – 550 gramm négyzetméterenként. A szép, színes minták sem megszokottak a magyar piacon, a kék virágos motívum jellegzetesen portugál minta. A hagyományos portugál csempe díszítésének ihletéséből született. Több színben is készítik, de a fehér alapon kék a legsikeresebb náluk és külföldön is. A törülközők ára – ami persze függ a vastagságtól – határozottan versenyképes Magyarországon, bár jelenleg ezek is csak web-áruházban kaphatók.

portugal-7.JPGA Nagycsarnokban rendezett nyolcadik Portugál napokon megjelent őexcellenciája Maria José Teixeira de Morais Pires, nagykövet asszony és Joaquim F. L. Pimpão úr, a követség kereskedelmi tanácsosa. A magyarul kitűnően beszélő tanácsos elmondta, nagyon fontosak számukra ezek a rendezvények. Mindig az év kiemelkedő eseményének számítanak. Kitűnő a helyszín – emelte ki - hiszen itt naponta 20 – 25 ezer ember fordul meg. Legalább egy picit be tudják mutatni a magyar közönségnek, hogy milyen is Portugália, milyenek a portugál ízek. Portugália barátságos ország, amelyik a térképen egy kicsit messze van, de lelkileg közel vagyunk egymáshoz. Hasonlóak vagyunk kedélyünkben, zenénkben – ráadásul sokáig azt hitték, hogy az első portugál király magyar származású! Sajnos ez később megdőlt, de emléknek szép maradt. A sütemény megkóstolását mindenkinek javasolta a tanácsos úr – véleménye szerint egy pohár portói bor hozza ki mellette igazán a zamatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2014042202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása