Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Oscar-díjas zeneszerzővel, „Kína Bartókjával” és falon táncoló amerikai sztárcsapattal teszi felejthetetlenné az őszt a 26. CAFe Budapest

2017. szeptember 22. - EuroAstra

20170919_cafe_sajtotajekoztato_c_posztos_janos_cafe.jpg

Fotó: Posztós János

Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: október 6-án indul, és 17 napon át október 22-ig tart a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó szabadtéri programokkal várja a közönséget.

 

A fesztivál nyitókoncertjén példaképe, Bartók Béla előtt tiszteleg az Oscar-díjas kínai–amerikai zeneszerző, Tan Dun. A hamburgi világpremier után néhány nappal, Multiversum című új művével érkezik Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Öt év után fantasztikus jazzműsorral lép újra színpadra a legendás bariton, Thomas Quasthoff, és Budapest belvárosában, egy Kálvin téri irodaház üvegfalán mutatja be lélegzetelállító koreográfiáját a vertikális tánc amerikai úttörője, a Bandaloop.

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban. Itt lesz a zseniális nagybőgős, Avishai Cohen, a klasszikus zene és a jazz fonódik össze, Avi Avital és Omer Avital koncertjén, valamint lenyűgöző Hattyúk tava-koreográfiákkal érkezik a legendás Izrael Balett. Az erdélyi haszid zsidóság népdalkincseiből merítve, És a halottak újra énekelnek címmel készül bemutatóra, Elek Judit rendező. Jerusalem My Love címmel ad különleges koncertet az Anima Sound System és a brit énekesnő, Heidi Vogel, de itt lesz Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, a Lola Marsh is. Október 6-án nyitja meg Capa in Israel című kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, az elismert izraeli képzőművész, Eran Shakine pedig új köztéri szobrot készít Budapest számára: a lenyűgöző, hat méter magas nőalak a Lánchíd mellett látható majd.

 

A CAFe Budapest a premierek és ősbemutatók fesztiválja is: Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be Novák Eszter rendezésében. A 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája. A táncrajongók különösen izgalmas fesztiválra számíthatnak: Kodály és Ligeti műveiből építkezve mutatja be új koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, Alain Resnais kultikus filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül bemutatóra a Frenák Pál Társulat és Hans van Manen, a modern balett holland mesterének koreográfiáit egy estén bemutató, LOL című premierjével csatlakozik a fesztiválhoz a Magyar Nemzeti Balett.

 

Budapestre érkezik a szemtelenül fiatal jazztitán, Jacob Collier, itt lesz a fúziós jazz kitűnő izlandi képviselője, a Mezzoforte zenekar, színpadra lépnek a kollektív improvizáció mesterei, Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade, de jön az elektronikus zenei ikon, Carl Craig is. 

 

A CAFe Budapest idén is valódi „fesztivál a fesztiválban” élményt nyújt majd minden műfajban: a tavalyi hatalmas siker után újra világzenei csemegékkel érkezik a Budapest Ritmo, és jubileumi programmal készül az idén 30 éves Mini-Fesztivál is. A képzőművészet rajongóinak az Art Market Budapest, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár és a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe pedig az irodalom, illetve a divat szerelmeseinek ígér jobbnál jobb programokat, és új fesztiválozóként négynapos, ünnepi koncertsorozattal mutatkozik be a Kuplung Sounds Good!

 

elmúlt 26 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városi fesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

 

„A négy évvel ezelőtt választott új fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Art Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér” – mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a Müpa vezérigazgatója.

 

„A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni” – fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál sokszínű programjával vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

 

 

FESZTIVÁLTEMATIKA ÉS FÓKUSZPONTOK

BARTÓK, KODÁLY, IZRAELI KULTÚRA

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 2017-ben is több meghatározott tematika köré épül, és ahogy évről évre mindig, idén is kiemelt figyelmet fordít Bartók Béla művészetére és munkásságára. 2017-ben a fesztivál nyitókoncertjén „Kína Bartókja”, az Oscar-díjas zeneszerzőikon, Tan Dun tiszteleg a magyar mester előtt, és felcsendül Bartók-mű Eötvös Péter és a Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam koncertjén is.

A Kodály-év tiszteletére több műfaj kiemelkedő művésze is Kodály Zoltán alkotásaiból merít inspirációt. Galántai táncok című művére a kiváló koreográfus, Bozsik Yvette és társulata készít új táncelőadást. Oláh Kálmán Kodály Impressions című estjén ismét hallhatjuk az Oláh Kálmán Sextetet, amelynek minden fellépése kuriózum volt az utóbbi években. Szőke Nikoletta, Balog József, a Jazzical Trio és Káel Norbert jazz-zongorista új projektjében Bartók és Kodály művei átdolgozott jazzverzióban szólalnak meg, ahogy a Nemzeti Énekkar is Bartók, valamint Kodály szerzeményeivel, illetve Orbán György kórusciklusával áll színpadra a Pesti Vigadóban. Az Új Magyar Zenei Fórum Zeneszerzőverseny kamarazenei kompozíciói szintén Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójára reflektálnak, megmutatva, hogyan hat Kodály páratlan életműve a zeneszerzők legújabb generációjára.

 

 

A CAFe Budapest minden évben kiemelt figyelmet szentel egy-egy ország kultúrájának: 2017-ben az izraeli művészet és kultúra áll fókuszban a maga páratlan sokszínűségével. Avishai Cohen, a fenomenális nagybőgős triójával érkezik Budapestre, Avi Avital és Omer Avital koncertjén a klasszikus zene és a jazz műfaja fonódik össze.

Lenyűgöző koreográfiával, két különböző, az eredeti balett ellenpontjaként a történet sötétebb árnyalatait is felvillantó Hattyúk tava-interpretációval, Lev Ivanov és Andonis Foniadakis műveivel lép színpadra az Izrael Balett társulata. Az egyik legnevesebb izraeli zeneszerző, Yinam Leef műveiből válogat majd az újzenei eseménysorozat, a jubileumát ünneplő Mini-Fesztivál is.

A fesztiválhoz illeszkedve Jerusalem My Love címmel, spirituálékból inspirációt merítve készül különleges koncertre az Anima Sound System és a nagyszerű brit énekesnő, Heidi Vogel, valamint szefárd és közel-keleti népdalokra épülő jazzmuzsikával várja a közönséget a zongorista-zeneszerző Jáger Bandi és zenekara, a Jazzrael.

Az erdélyi haszid zsidóság zenei kincseit megmutatva, És a halottak újra énekelnek címmel készül rendhagyó összművészeti bemutatóra Elek Judit rendező. A mű középpontjában az Erdélyben élő és alkotó Eisikovits Mihály Miksa (1908–1983) zeneszerző-népzenekutató erdélyi zsidó zenei folklór területén végzett gyűjtőmunkájának anyaga áll.

Az Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa vezető nemzetközi képzőművészeti vására idén a CAFe Budapest tematikájához kapcsolódva ART.ISRAEL – ART.IS.REAL címmel nyújt bepillantást az izraeli képzőművészeti szcéna hihetetlen gazdagságába. Igazi különlegesség, hogy a francia–magyar felmenőkkel rendelkező, elismert izraeli képzőművész, Eran Shakine új köztéri szobrot készít Budapest számára. A Girl from Buda című alkotás, egy közel hat méter magas lányalak a Lánchíd közelében áll majd.

Október 6-án Capa in Israel címmel nyitja meg új kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ: a legendás fotográfus 1948–1950 között készült, az újonnan alapított zsidó állam mindennapjait rögzítő közel félszáz felvétel hű képet fest arról az optimista, naiv és idealista életérzésről, mely áthatotta az izraeli pionírok hétköznapjait. Mindeközben a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ideje alatt tematikus városi sétákon, utcáról utcára fedezhetjük fel a város zsidó emlékeit, a zsidónegyed titkait.

 

 

KORTÁRS VILÁGSZTÁROK ÉS KAMARAZENEI CSEMEGÉK

 

A fesztivál nagy hangsúlyt fektet arra, hogy bemutassa a nemzetközi és hazai kortárs művészeti szcéna legjobbjait, akik rendszerint különleges programmal érkeznek a fesztiválra. A Tigris és sárkány című filmért Oscar-díjat nyert kínai–amerikai Tan Dun napjaink egyik legjelentősebb zeneszerzője, aki nem csupán lenyűgözve beszél Bartók Béláról, hanem példaértékűnek is tartja művészetét. Nem meglepő, hogy saját kompozíciói mellett egy Bartók-művel lép színpadra első budapesti koncertjén, a fesztivál október 6-i nyitóelőadásán a Müpában.

A legendás opera- és dalénekes, Thomas Quasthoff öt évvel visszavonulása után tér vissza a színpadra, méghozzá egy igazi zenei csemegével: a káprázatos bariton október 13-án fantasztikus jazzműsorral érkezik Budapestre, melyben a soul, a pop és a blues számára legkedvesebb előadóinak műveiből válogat, a Great American Songbook legnépszerűbb dalaitól George Gershwin és Cole Porter művein át Irving Berlin vagy Jerome Kern kompozícióiig.

A hamburgi világpremier után néhány nappal, október 14-én a Müpában szólal meg Eötvös Péter nagyszabású darabja, a Multiversum, a világ egyik legjobb szimfonikus együttesei között számon tartott számító Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam kíséretében. A nagyzenekarra, orgonára és Hammond-orgonára komponált zeneműről Eötvös Péter így fogalmaz: „A mű különlegessége, hogy egyszerre két orgona hangja veszi körül a közönséget: elölről a nagy orgona, hátulról a Hammond-orgona, a pódiumon jobbra a fafúvók, balra a vonósok helyezkednek el, a rézfúvók és ütők pedig a színpad teljes szélességében.”

 

A Multiversum mellett egy másik Eötvös-mű magyarországi bemutatója is a fesztivál része: a zeneszerző koloratúrszopránra és vonósnégyesre írt The Sirens Cycle (A szirének ciklus) című művét a BMC-ben mutatja be Piia Komsi és a Calder Quartet. Markus Stockhausen, a legendás trombitaművész és formációja, a Quadrivium legújabb lemezével érkezik Budapestre: elektronikus hangzásokkal is gazdagított zenéjük közel áll a jazzhez, de egyaránt képes lenyűgözni a klasszikus vagy épp a kortárs zene iránt fogékony közönséget. Igazi különlegesség lesz a Steve Reich és Ligeti kompozícióival készülő magyar ütőegyüttes, az Amadinda és az amerikai Eighth Blackbird közös koncertje is.

 

 

TÁNCPREMIEREK, SZÍNHÁZI- ÉS OPERABEMUTATÓK

 

A 26. CAFe Budapest sűrű és sokszínű fesztiválprogramjában bemutató bemutatót követ a város legfontosabb játszóhelyein, szinte minden műfajban. Október 8-án, a 2015-ös amerikai bemutató után a fesztiválon látható hazánkban először Vajda Gergely Georgia Bottoms című vígoperája, a címszerepben a nagyszerű szopránnal, Rebecca Nelsennel. Selmeczi György Boldogasszony lovagja című művét a Kolozsvári Magyar Opera mutatja be: „Sok egyházi zenét írok, ugyanakkor nagyon sok színházi és filmzenét is, most pedig közös nevezőre hozhattam az egyházi karaktereket a nagyon világi, szinte buffo jellegű, játékos figurákkal” – mondja a zeneszerző a produkcióról, melynek rendezője Novák Eszter.

 

A kortárs tánc rajongói különösen izgalmas fesztiválra számíthatnak: Alain Resnais legendás, Szerelmem, Hirosima című filmjéből ihletet merítve, HIR-O címmel készül premierre a Frenák Pál Társulat, lélegzetelállító, függesztett bambuszerdőt varázsolva a Müpa színpadára október 11-én. A vadonatúj előadásban a társulati tagok mellett a Táncművészeti Egyetem hallgatói is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.  Színtiszta zenei inspiráció, letisztult formák – Kodály Zoltán és Ligeti György műveiből építkezve mutatja be vadonatúj koreográfiáját a Bozsik Yvette Társulat, különlegesség, hogy az október 13-i bemutatón maga a társulatvezető is színpadra áll majd. A Magyar Nemzeti Balett kiváló táncosait ez alkalommal a Müpa Fesztivál Színházában láthatja a közönség. A bemutatót jegyző Hans van Manen (1932) holland mester azon koreográfusok közé tartozik, akiknek a klasszikus balett és a modern tánc ötvözésével sikerült széles körben népszerűvé tenniük a modern balettet, a LOL című est keretében három különböző hangulatú művével találkozhatnak a nézők.

 

Természetesen a színház szerelmesei sem unatkoznak majd. Lucy Kirkwood Anglia egyik legizgalmasabb és legtöbbet játszott színpadi szerzője: Munkavégzés során nem biztonságos (NSFW) című, a szenzációhajhász bulvársajtóról szóló darabját a Katona József Színház mutatja be Máté Gábor rendezésében, október 6-án. Premiert ünnepel a Budapest Bábszínház is, egy „nem csak felnőtteknek szóló”’ kortárs bábelőadással, melynek rendezője a kortárs tánc úttörője, Gergye Krisztián. A Bethlen Téri Színházban a vándorcirkuszok különös világába enged bepillantást az Y Csoport vadonatúj előadása október 12-én, alig egy héttel később pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában az intim hangulatú előadásairól híres társulat, a Dollár Papa Gyermekei Hód Adrienn koreográfussal kiegészülve mutatja be Diderot Az apáca című művét – kifejezetten 18 éven felülieknek.

Október végén a filmrajongók egész biztosan a Radnóti Színházba zarándokolnak majd: az Ádám almái színpadi változata ugyanis Anders Thomas Jensen azonos című dán–német filmje alapján készült, amelyet 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték. A Radnóti Színházban Szikszai Rémusz rendezésében látható majd a kultikus film színpadi adaptációja október 21-én.

 

 

 

 

JAZZ, KÖNNYŰZENE, VILÁGZENE ÉS ELEKTRONIKUS ZENE

 

A modern jazz rajongói Avishai Cohen várva várt koncertjén túl is számtalan neves hazai és nemzetközi formáció budapesti fellépésének örülhetnek. A jazz világának egyik leginvenciózusabb fiatal muzsikusaként számon tartott, mindössze huszonhárom éves Jacob Collier számos forrásból merít inspirációt: zenéjében megtalálhatóak a jazz, a groove, a folk, a triphop, a klasszikus és a brazil zene elemei éppúgy, mint a gospel, a soul és az improvizáció – október 17-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán nyűgözi majd le a fesztiválközönséget a brit jazztitán. Itt lesz a fúziós jazz kitűnő izlandi képviselője, a Mezzoforte zenekar; Danilo Pérez, John Patitucci és Brian Blade formációja Wayne Shorter „ritmusszekciójaként” vált világhírűvé, most 2015-ös Children of the Light című albumuk anyagával érkeznek Budapestre. Október 14-én a szaxofon bűvkörébe vonja be a hallgatóságot a néhány évvel ezelőtt alakult Elek István Quartet, ez alkalommal Bacsó Kristóffal kiegészülve. Lukács Miklós Cimbalom Unlimited című koncertjén bebizonyítja, hogy a cimbalom egy ízig-vérig 21. századi hangszer – teszi ezt a kiváló nagybőgős, Harish Raghavan és a többszörös Grammy-jelölt Eric Harland dobos közreműködésével. A BMC színpadára jubileumi koncerttel, de a nosztalgia pátoszát mellőzve tér vissza az After Crying.

Az A38-ra érkezik majd a Lola Marsh, Izrael legnépszerűbb indie-folk együttese, új lemezét mutatja be a svéd–magyar származású, soult folkkal és cseppnyi poppal ötvöző díva, Antonia Vai, az érzékeny, kifejező zongorajáték szerelmeseinek pedig a Magyarországon most debütáló berlini zongorazseni és zeneszerző Martin Kohlstedt okoz majd felejthetetlen pillanatokat.

Az 1997-ben elhunyt nigériai zenész, komponista, emberjogi aktivista, Fela Kutinak, az afrobeat meghatározó személyiségének állít emléket a világ számos pontján rendszeresen megrendezett Felabration-est – Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Háza lesz a helyszín, október 14-én.

A detroiti születésű producer és Grammy-jelölt elektronikus zenei ikon, Carl Craig előszeretettel lépi át a különböző műfaji határokat, október 18-án az Akvárium Klubba Versus Synthesizer Ensemble projektjével érkezik, melyben Versus című munkáját szimfonikus zenekari környezetbe ülteti át analóg szintetizátorokon keresztül, és dj szettjével érkezik a világhírű brit drum'n'bass formáció, a Rudimental is.

 

KÖZTÉRI PROJEKTEK, MŰFAJI HATÁRÁTLÉPŐK, RENDHAGYÓ HELYSZÍNEK

 

Tánc egy Kálvin téri irodaház falán, dacolva a gravitációval? A csodálatos Carmina Burana egy elhagyatott reptéren? Egy koncert, ahol kifejezetten a Szent István Bazilika páratlan és egyedi akusztikájára készült zeneműveket hallhatunk? Egy előadás, melynek során a közönség egy új típusú mesterséges intelligenciát ismerhet meg – egy olyan lényt, amely reagál a térbeli emberi mozgásokra és együttműködik a táncosokkal? Igen, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál határátlépő produkciói minden szempontból rendhagyó megoldásokkal kísérleteznek, és különleges meglepetésekkel szolgálnak majd a közönségnek.

Az amerikai Bandaloop társulata táncolt már felhőkarcolók tükörsima üvegfelületein, múzeumok falán, óriás hídpilléreken, vagy épp 700 méter magas sziklákról elrugaszkodva a Yosemite Nemzeti Parkban. A vertikális tánc úttörőit lélegzetelállító produkcióiról ismeri a világ, október 20-21-én pedig Budapest figyelheti őket tátott szájjal.  „Függetlenül attól, hogy mennyire vagy szerves része egy kultúrának, városi vagy természetes közegnek, a környezetedben elszigeteltséget alakítasz ki az ismétlődő elemekből. Ha ezt megtöröd élő, köztéri művészettel egy hídon, egy irodaépületen vagy egy sziklán, akkor átszakítod valakinek a komfortzónáját. Amiről munkából hazafelé menet korábban azt gondoltad, hogy csak egy irodaház, átváltozik egy gyönyörű művészeti térré” – vallja Thomas Cavanagh, a társulat ügyvezető igazgatója arról mesélve, hogy miért rendkívül inspiráló számukra Budapest, és az előadásuk helyszíneként szolgáló Kálvin téri irodaház.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálja szintén rendhagyó helyszín – ez alkalommal Somogyi-Tóth Dániel és a Kodály Filharmónia Debrecen repíti a közönséget Vajda János zenei világába, és a repülőtér már használaton kívüli falai között felcsendülnek Orff Carmina Buranájának összetéveszthetetlen dallamai is. Másként különleges helyszín a budapesti Szent István Bazilika hatalmas tere, mely a mennyei hosszúságú visszhang révén válik igazán rendhagyóvá: a zeneszerzők többnyire nem is kalkulálnak ennyire intenzív hangzó környezettel. A közelmúltban alakult, fiatal zeneszerzőkből álló csoport, a Studio5 viszont most olyan darabokkal áll a közönség elé, melyek nagyon is építenek a Bazilika zenei adottságaira.

A 2013-ban alapított AI_am egy koreográfus, egy AI-fejlesztő, és kreatív technológusok egyedülálló nemzetközi együttműködése, mely a mesterséges intelligencia és a kortárs tánc kapcsolatát kutatja – október 10-én ennek az elmélyült és szerteágazó kutatómunkának az eredményét, szenzorok és táncosok egymásra ható mozdulatait csodálhatja meg a közönség a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Új és különleges fesztiválhelyszín a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is, ahol a fesztivál első napján, október 6-án nyílik, és egészen október 20-ig látogatható a 100 szóban Budapest pályázat legjobb írásait bemutató kiállítás, miközben a fesztiválidőszakban előadó-művészeti helyszínné alakulnak Budapest utcái-közterei is – az Élőkép Színház piros ruhás mozgó „szobrainak”, és a Tünet Együttes táncosainak köszönhetően.

 

 

FIATAL TEHETSÉGEK, FRISSEN DÍJAZOTT FORMÁCIÓK ÉS ALKOTÓK

 

A CAFe Budapest missziójának fontos eleme, hogy bemutassa a komolyzene és a jazz fiatal tehetségeit, reflektorfényt irányítson azokra a kivételes, ifjú alkotókra, akik a nemzetközi zenei versenyekről rendre díjakkal térnek haza. A 2017-es nemzetközi zongoraversenyek győztesei a Pesti Vigadó dísztermében adnak majd koncertet. 2017 májusában Fejérvári Zoltán nyerte a Montréali Nemzetközi Zongoraverseny fődíját, ahol az utolsó fordulóban Bartók Béla 3. zongoraversenyével aratott fölényes győzelmet, a CAFe Budapest keretében Beethoven, Schumann és természetesen Bartók műveivel örvendezteti meg a közönséget. De Bartók művei hangsúlyosan jelen lesznek Demény Balázs zongoraművész koncertjén is, aki az egyik legrangosabb franciaországi zongoraverseny, a Concours International de Piano d’Île-de-France legutóbbi győztese volt. Mindig kiemelt szakmai figyelem övezi a 2017-es Fischer Annie-ösztöndíjasok bemutatkozását a fesztiválprogramon belül: október 18-án Kalafszky Adriána (ének) és Orbán Kornélia (hárfa) koncertje mellett Mészáros Zsolt Máté orgonaművész október 13-i estje is kivételesnek ígérkezik, a Petőfi Irodalmi Múzeumban pedig Scheuring Kata fuvolaművész lép színpadra. A 2017-es Lakatos Ablakos Dezső-ösztöndíjasok a Budapest Jazz Club színpadán mutatkoznak be: Karosi Júlia a Bartók-feldolgozások mellett vadonatúj, Words and Beyond című albumának anyagával lép színpadra, a közép-európai altszaxofonozás új felfedezettje, Ludányi Tamás zenekarában a fiatalos lazaság ötvöződik a zenei tradíciók tiszteletével, a Serei Dániel Quintet pedig saját kompozíciókkal, illetve Wayne Shorter és John Coltrane szerzeményeivel készül a bemutatkozó koncertre.

 

 

MŰFAJI SOKSZÍNŰSÉG ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

17 NAP, KÖZEL 40 HELYSZÍN, TÖBB MINT 100 PROGRAM – FESZTIVÁL A FESZTIVÁLBAN

 

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál 17 nap alatt idén is több mint 100 kortárs zenei, tánc-, opera-, színházi, könnyű- és világzenei, jazz-, képzőművészeti és divattal kapcsolatos programmal tölti meg közel 40 helyszínen a főváros jelentős kulturális intézményeit és köztereit, ugyanakkor megjelenik a filmművészet, a design, és az irodalom, és lesznek a gép-ember viszonyt tematizáló, smart technológiai megoldásokat felvonultató, különleges műfaji hibridek, határátlépő produkciók is.

 

„A legfontosabb a párbeszéd. A fesztivál átfogóbb témájához vagy a kortárs jelenléthez kapcsolódó javaslatokat kérünk a partnerintézményektől, hogy a profiljuk, a művészeik és a különböző elképzeléseik kapcsán hogyan tudnának kapcsolódni a műsorfolyamhoz. Társalkotóként gondolkodunk egymásban, ennek köszönhető, hogy számtalan innovatív és előremutató kezdeményezés talált és talál otthonra a fesztiválon belül” – mondja Káel Csaba, az operatív testület elnöke arról beszélve, hogy a CAFe Budapest több önálló tematikájú eseménysorozat és fesztivál megvalósításában is központi szerepet vállal.

 

Az első Budapest Ritmo világzenei fesztivál nagy sikere után a Hangvető és a CAFe Budapest közös szervezésében megvalósuló 2. Budapest Ritmo is a meglepő egymásra találások, egyszeri csodák és felfedezések fesztiválja lesz. Október 6-tól három napon át szól a világ több mint húsz országából érkező fellépők zenéje, és olyan nemzetközi és hazai előadókkal találkozhat majd a közönség, mint a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Miczura Mónika „Mitsou” és Jawhar, Lajkó Félix és a Vołosi, valamint Harcsa Veronika, aki a Transglobal Undergrounddal és a Fanfara Tiranával lép a Ritmo színpadára – rajtuk kívül Közép- és Kelet-Európa legjobbjai mellett Dél-Amerika és Afrika legaktuálisabb előadói zenélnek majd. 24 koncert, 29 ország fellépői, szakmai konferencia, és egy nyolc koncertből álló showcase-nap várja a világzene iránt érdeklődő szakmát és lelkes közönséget új helyszínen, a város szívében, az Akvárium Klubban.

Az immár harmincéves Mini-Fesztivál a magyar zeneszerzés több generációjának biztosít fórumot. Az évről évre ős-, valamint magyarországi bemutatókat felsorakoztató koncertsorozat kiváló lehetőséget nyújt a kortárs komolyzene kedvelőinek, hogy megismerhessék a hazai és külföldi zeneszerzők legfrissebb munkáit. A jubileumi fesztivál idén október 9–15. között ünnepi programmal várja a közönséget a Várkert Bazárban.

A CAFe Budapest része az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár. A fesztivál Krasznahorkai László szerzői estjével nyit, külföldi díszvendégei között a fesztiváltematikához illeszkedően ott lesz az izraeli Zeruja Salev, valamint a norvég Dorthe Nors, a cseh Dora Čechová és Jaroslav Rudiš, a finn Pajtim Statovci és Rosa Liksom is.

A Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe idén különleges helyszínen, a nagyközönség előtt már zárva tartó Iparművészeti Múzeumban enged bepillantást a divat legfrissebb és legizgalmasabb trendjeibe, felvonultatva a régió divatiparának kiemelkedő tervezőit és friss tehetségeit, bemutatva a nagysikerű „Gombold újra! Közép-Európa” pályázat döntőseit is.

2017-ben a Bálna Budapest ad teret a Kortárs Magyar Szőnyegtervezők Fesztiváljának: a RUG ART FEST – Szőnyegre hangolva 2017 eseménysorozat keretében nem csupán kiállítások, de szakmai fórumok, bemutatók és kulturális, valamint családi programok is várják a látogatókat.

A budapesti könnyűzenei szcéna egyik emblematikus helyszíne, a Kuplung elkötelezett a hazai kortárs könnyűzenei kultúra, a dalszerzés és az előadóművészet együttélése, valamint a hangszeres zene népszerűsítése mellett – ennek szellemében, 2017-ben először, négynapos Kuplung Sounds Good! fesztivállal, és a hazai könnyű- és rockzenei színtér legizgalmasabb formációinak – többek között Sena, Esti Kornél, Soerii & Poolek, Mary Popkids – koncertjeivel csatlakozik a CAFe Budapest programjához.

 

Mint minden esztendőben, a CAFe Budapest Kortárs Művészei Fesztivál programkínálatát kiállítások, családi programok, ingyenesen látogatható események színesítik – galériák, kiállítóterek, kerületi kulturális intézmények időzítik erre az időszakra kiállításmegnyitóikat, így például a Nyitott Műtermek Délutánja segítségével a kulisszák mögé, a műtermekbe is bepillanthatunk, hiszen október 6. és 22. között Budapest minden ízében a feltöltődés és a kortárs művészet városa.

 

http://www.cafebudapestfest.hu/

Facebook: https://www.facebook.com/CAFeBudapestOfficial

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5712879350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása