Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

ELŐSZÖR KONCERTEZETT BUDAPESTEN A SHENZEN SZIMFONIKUS ZENEKAR

2017. szeptember 22. - EuroAstra

shenzen_lin_daye_karmester.jpg

 Lin Daye karmester

Kiemelkedő hangversenyélményt és nagy meglepetést okozott 2017. szeptember 19-én a Zeneakadémián a Shenzen Szimfonikus Zenekar fellépése. A nemzetközi zenei életben az együttes neve már jól cseng, hiszen az 1980-as születésű Lin Daye karmester a Frankfurti Nemzetközi Solti György Karmesterverseny győztese, Li-Wei Qin csellóművész pedig a XI. Nemzetközi Csajkovszkij Verseny ezüstérmese és a New York-i Naumburg Verseny első díjasa volt.

Bizonyára keveset tudunk a dél-kínai Shenzen (ejtsd Sencsen) városáról. Néhány jellemzője: kétezer négyzetkilométeren terül el Kuanglung tartományban, közel 12 millió lakosa van, bár a külvárosokkal együtt inkább 18 millió a lakosok száma. Shenzen 1970 óta a világ leggyorsabban fejlődő városa, az ún. kínai szilíciumvölgy. Határos Hong Konggal, három egyeteme van, sok külföldi befektetője miatt a Távol-Kelet jelentős pénzügyi központjává fejlődött. Kiszolgálja a nagysebességű vonat, a repülőtér, a kikötő és a tengerparti strand. Itt találhatók a világ legmodernebb épületei, múzeumai, hangversenytermei.

A Shenzen Szimfonikus Zenekar 1982-ben alakult. Kína leghíresebb együttese lett. 1994 óta vesz részt nemzetközi fesztiválokon. 2008-tól lett állandó karmestere Lin Daye. Budapesten is fantasztikus minőséggel vezényelte a rendkívül fegyelmezett, jól együttműködő, finomságokra is ügyelő zenekart, amelyben néhány európai zenész is szerepelt. Remek előadásban hangzott fel Rimszkij-Korszakov Spanyol capriccio-ja és Rahmanyinov Szimfonikus táncok című műve. Lin Daye szerényen köszönte meg a vastapsot, majd végül egy kínai szerző Jó éjszakát című, jellegzetesen hangszerelt darabját kaptuk ráadásként.

A közönség értően válaszolt Elgar: E-moll csellóversenyének előadására Li-Wei Qin szólójátékával. A csellóművész fáradhatatlanul játszotta el a hosszú művet, behunyt szemmel idézte fel az első világháború borzalmait, majd a szünet előtt két kedves ráadást is adott. Alig győztük ünnepelni ezt a kiváló muzsikust. Bármeddig elhallgattuk volna még e csodát, amit egy 1780-as, Joseph Guardagnini csellón játszott – a hangszer dicsőségére.

Csodálatos este volt – a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének támogatásával.

DOBI ILDIKÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1412882274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása