Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Előnevek és utónevek

2017. szeptember 17. - EuroAstra

karl_alexander.jpg

Graf Karl Alexander von Thurn und Taxis

 

Gyakran látjuk újságban, könyvben a magyar és külföldi elő- és utóneveket. Nézzük meg néhány eredetét, jelentését.

   Mac Donald, Shirley MacLaine, Evan MacMillan. A kelta eredetű íreknek neve előtt szereplő „mac” névelő jelentése: fia, unokája, vagy leszármazottja. Az Ír-sziget Európa harmadik legnagyobb szigete, innen szóródtak szét az írek a világban, az Egyesült Államokban például 35 millióan vallják büszkén magukat ír származásúnak.

   O'Connor, Simon O'Neill, Scarlett O'Hara. Az írek egy etnikai csoportja a skótok, közülük vannak, akik magukat ír-skótnak nevezik, „o” előnévvel büszkélkednek. A skótok napjainkban ismét erősödő függetlenségi vágya nem szalmaláng, századokra visszamenően él a népben.

   Pantanaw U Thant. Tíz éven át volt az ENSZ főtitkára. A burmai nyelvben az U jelentése: úr. Fekete Gábor újságírótól hallottam, hogy Burmában aki 40 éves és büntetlen előéletű, használhatja nevében, az U megjelölést. Ma Burmát Mianmarnak nevezik, sajnos éppen polgárháborút vívnak.

   Karl von Clausewitz, Ludwig van Beethoven, Friderich von Hausen. Németországban előnév gyanánt a XV században használták a „von” és a „van” szócskát, ha uradalmat, földbirtokot hűbér gyanánt nyertek. Később ez már nem volt előfeltétel, a német tartományi császárok bőven osztogatták híveiknek a címet. Hasonló a helyzet holland családneveknél. Vincent van Gogh, Anthony van Dyck, Jan de Bray. Ma már a „van” és a „de” használata nem jelent holland nemességet.

   Szemere de genere Huba. (Szemere Bertalan.) Olyan nemzedékek férfitagjai használták a XX. század első feléig, akik családfájukat valamelyik ősvezérig (a hét vezér egyikéig) tudták  visszavezetni. A Pesti Futár c. lap főszerkesztője megírta, hogy Hóman Bálint vallás és közoktatásügyi miniszter szerette, ha a neki címzett levél „Hóman Bálint de genere Tas  úrnak” megszólítással kezdődött.

   Az „özv.” előnevet ma már nem használják a megözvegyült feleségek. Id. Kovács János, ifj. Kovács János. Ritkán találkozunk az azonos nevű apa és fiú megkülönböztetésére használt előnevekkel is. Az Egyesült Államokban is gyérül. Douglas Fairbanks Jr. Németországban már kihalt. Lucas Cranach d. Ä,(der Älteste)

   A főúri, nemesi családok előnevei közismertek, egyre divatosabbak. (herceg, őrgróf, gróf, báró, lovag, stb.)

   Érdekes, hogy hazánkban a tudományos fokozatokra jellemző utalások (PhD, akadémiai levelező tag, az MTA tagja) nem szerepelnek hivatalos iratokban. Kivétel itt is akad, a „dr.”, az egyetemi doktori cím.

Láng Róbert

                            

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9012869806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása