Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kés- és fejszehajító Európa-bajnokságot rendez a kis Baranya megyei falu

2017. augusztus 26. - EuroAstra

kes.jpgTizennégy ország részvételével Európa-bajnokságot rendeznek kés- és fejszehajításból szeptember 1-3. között a Baranya megyei Alsómocsoládon. A rendezvény fővédnöke Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

 

14 ország 150 versenyző érkezik a 300 lelket számláló Alsómocsoládra.

A sportág hazánkban kuriózumnak számít,  a kés- és fejszehajítás mint sportág népszerűsítését, széles körben ismertté és elérhetővé tételét tűzte ki célul az alig 300 fős baranyai település, Alsómocsolád.  Idén először Európa-bajnokságot rendeznek belőle, de országos szervezetet is létrehoznának a sportág hazai elterjesztésére.

 

A Baranya megyei településen már harmadik éve rendeznek a sportágban versenyeket, amely az idei évre nemzetközivé nőtte ki magát. A sportág hazánkban még kevésbé ismert, jóllehet a rendezvény megálmodói szerint a magyar kultúrában mélyen gyökerezik.

Ahogy Dicső László polgármester fogalmazott:

„ Az én gyerekkoromban Baranya megye falvaiban szinten mindenütt a gyerekek kedvenc időtöltése volt a késdobálás, nem volt ez másképp Alsómocsoládon sem. Nekem is felejthetetlen élményeim közé tartozott ez a játék. Nem volt kérdés az, hogy segítsük, gyerekkorunk játékát bekerülni a magyarországi sportágak népes családjába. Ezzel a rendezvénnyel is bővül Alsómocsolád hagyományteremtő ünnepnapjainak száma és ismét olyan attrakciót valósítunk meg, amely Magyarországon még nem volt, de Európában sem, ekkora lélekszámú településen.”

 

A versenyt szervező Alsómocsoládi Sport Egyesület és Alsómocsolád Község Önkormányzata országos szervezetbe tömörítené a kés- és fejszehajítás sportág művelőit és rajongóit, amelyben a már kialakult hagyományokat és szabályrendszert hivatalosan is gondoznák. 

 

Szeptember elején három napon át nemcsak a sporteseménnyel, de látványos programokkal, interaktív kézműves bemutatókkal, kulturális programokkal, gyermekeknek játszóházzal és tűzijátékkal várják az érdeklődőket Alsómocsoládra.

A rendezvényre a belépés díjtalan.

 

Tizennégy ország részvétele a versenyen lehetővé teszi a térség népszerűsítését, a magyar értékek, hagyományok és a jellegzetes magyar termékek, hungarikumok bemutatását is. A szervezők fontosnak tartják, hogy példát mutassanak abban, hogy egy hátrányos helyzetű kis település is tud új értékeket, hagyományokat teremteni.

 

A programok szeptember 1-jén délelőtt kezdődnek a résztvevők fogadásával, délután 17:30-kor megnyitó ünnepséggel. Szeptember 2-án, szombaton 9 órakor kezdődnek a kés és precíziós fejsze versenyszámok, 19 órakor díjátadó ünnepség.

Egésznapos közösségi programok a vásártér megnyitása, hungarikumok és kézművesek utcája, játszóház a gyermekek részére, gyermekelőadás, operettgála, néptánc, népzene, népdal bemutató és táncbemutató, majd este tűzijáték.

Szeptember 3-án, vasárnap reggel a hosszú távú versenyek indítása, selejtezők folytatása, döntők és díjátadó ünnepség.

 

  1. szeptember 1-3.

Kés- és Fejszehajító Európa-bajnokság

Alsómocsolád Fesztiváltér

Alsómocsolád, Kossuth Lajos utca 123.

 

http://alsomocsolad.hu/new/?p=6838

http://alsomocsolad.hu/new/?p=7686

https://www.facebook.com/events/137614700171815

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6212777872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása