Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Óriási az érdeklődés a Debreceni Virágkarnevál programjai kapcsán

2017. augusztus 19. - EuroAstra

flavatar.jpgA Debreceni Virágkarnevál Debrecen legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvénye. 1966 óta az eddigi felvonulásokon több mint félezer virágkocsi vett részt, az öt kontinensről mintegy 65.000 fellépő érkezett Debrecenbe, a kompozíciók elkészítésében, a rendezvények lebonyolításában 100.000 fő segédkezett. A virágkocsikhoz a félévszázad alatt több mint 100 millió virágot használtak fel.

 

Az idei Debreceni Virágkarneválra csak Hollandiából félmillió friss dália érkezik.

A virágok tökéletes állapotban vannak és szerda délután megkezdték a dáliák leszedését a tövekről. Összesen 20 különálló területen nevelik a virágokat, ezek Zundert települése körül találhatók, a virágföldek összesen 300 önkéntes dolgozik azért, hogy a Debreceni Virágkarnevál friss virág ellátása rendben legyen. A hűtőkamion szerda este 10 órakor indul Debrecenbe. Várhatóan pénteken a délelőtti, legkésőbb a kora délutáni órákban érkezik meg a félmillió szál dália a cívisvárosba - hangsúlyozta Szabó Zsolt, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. marketingvezetője. A szakember Hollandiából személyesen adott tájékoztatást telefonon keresztül a Debreceni Virágkarnevál friss virágszállítmányáról azon a nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyet Debrecenben a Kölcsey Központban tartottak a Debreceni Virágkarnevál programjai kapcsán.

 

Az augusztus 20-i karneváli menetben 14 feldíszített virágkocsit láthat majd a közönség, köztük Debrecen és Nagyvárad közös kocsiját, amely négy másik kompozícióval együtt augusztus 21-én ott lesz a nagyváradi „Nyitott ablak Európára” elnevezésű felvonuláson. Széles Diána Debrecen alpolgármestere elmondta, hogy nagy örömére szolgál, hogy a virágkarnevál igazi tartalommal tölti meg Debrecen turisztikai és kulturális kapcsolatait határon innen és túl. Nagyboldogasszony napján Esztergomban Erdő Péter bíboros megáldotta a Szent Korona virágkocsit, most pedig a két testvérváros, Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija erősíti a két megyeszékhely 1992 óta fennálló testvérvárosi együttműködését. Debrecen alpolgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a reformáció 500. évfordulója alkalmából csütörtöktől a debreceni Református Nagytemplomra vetített 3D-s soha nem látott, különleges animációval idézik meg az épülethez kötődő történelmi eseményeket, például megidézik az épület 1564-es drámai tűzvészét. A régi városháza udvarán kialakított "tündérkertben" pedig fényjátékot láthat a közönség.

 

A virágkarneválok alkalmával közösen indított virágkocsik mindig megerősítették és új lendületet adtak Debrecen és Nagyvárad további együttműködésének - emlékeztetett Mihai Jurca, a nagyváradi turisztikai hivatal igazgatója. Az idei kompozíció a két régióra jellemző keresztény szimbólumokat helyezi középpontba, az oroszlán és az angyal - amely Nagyvárad címerének szimbólumai közé tartozik - a nomád és pogány népek portyáival szembeni kitartást és bátorságot testesíti meg.

 

Nagyvárad városmenedzsere, Dacian Paladi kiemelte, hogy a debreceni színpompás forgatag egy része tizenegy éve a nagyváradi „Nyitott Ablak Európára” című augusztus 21-i rendezvényen is képviselteti magát. Bejelentette, hogy az összesen négy virágkocsi is képviselteti magát a rendezvényen. Az is elhangzott, hogy a nagyváradi virágkocsi koncepciója Szent László és Luxemburgi Zsigmond egykori sírhelye, a Nagyváradi Vár újraértelmezésén alapul. A vár sok-sok éven át a régió kulturális központja volt, így a kompozíció elején a nemrégiben felújított vár bástyái láthatóak. A virágkocsi egyik legfontosabb szimbóluma az angyal lábai alatt látható könyv, amely a két város kultúra iránti elkötelezettségét, valamint kulturális intézményeit jelképezi.

 

Augusztus 12-én már megnyílt a Békás-tó partján a 6. Cseh Sörkert, ahol az idén 25 sörgyár több mint 100 féle sörét, köztük Hrabal kocsmájában a legendás cseh író kedvenceit is megkóstolhatja a közönség - ismertette Sohajda Krisztina a sörkert főszervező-helyettese.

 

Soha nem látott érdeklődés mutatkozik a Debreceni Virágkarnevál programsorozata iránt – mondta Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. Az augusztus 20-i virágkarneváli menetre például idén eggyel több lelátót állítottak fel és ennek ellenére már a hét elején az összes jegy elfogyott. A Nagyerdei Stadionban, vasárnap este hét órakor kezdődő Karneváléjre még kaphatók jegyek, de várhatóan itt is teltház lesz! Azaz húszezer ember tekintheti meg Magyarország legnagyobb aréna-show műsorát. A művészeti csoportok legjobbját idén is virágkarnevál díszvendégei választják ki, míg a legszebb virágkocsikról a közönség szavazhat. Mindkét győztes egyedi gyártású, Herendi serleget kap, amelynek ünnepélyes eredményhirdetése és díjátadása a Karneváléj című műsorban lesz. A Nagyerdei Stadionban a díjakat átadja Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere, Papp László Debrecen polgármestere, illetve dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. A Karneváléj műsora után a Debreceni Egyetem előtti téren a The Bibers koncertjét és az utcabált megelőzően egy 16 perces tűzijáték szórakoztatja a nagyérdeműt. A tűzijáték alatt egyedi zenére különleges ún. sárkánytojás bombákat vagy 10 másodperc alatt 300 robbanást produkáló rakétát lőnek fel. 

 

A sajtótájékoztatón Kun Richárd feltaláló-virágdesigner bemutatta a Magyar Termék Nagydíjas és az A’ Design Award designverseny 12 ezer pályázója közül bronz díjas flAvatar – Varázslatos Virágokat, amelyeket a látogatók is megcsodálhatnak. A flAvatar kiállítás, amely a sötétben teljesen természetesen módon fluoreszkáló, majd foszforeszkáló világító növények mutatja be, nemcsak meg lehet csodálni, hanem meg is lehet vásárolni a Kölcsey Központban.

 

A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. támogatásának köszönhetően 50 százalékos alkalmi menettérti kedvezménnyel válthatnak vonatjegyet azok, akik az ország különböző pontjairól érkeznek Debrecenbe augusztus 18-20 között a Debreceni Virágkarnevál valamelyik belépődíjas programjára.

 

https://www.facebook.com/DebreceniViragkarneval

 

Lantai József

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8212762078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása