Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

Fontos az utasok véleménye, ha a Balatoni Hajózásról van szó

2018. november 01. - EuroAstra

bahaha.jpgFőleg élményszerzési, kirándulási céllal és családi programként vették igénybe a hajózási szolgáltatásokat 2018-ban is. Az utazók számára fontos a tájékoztatás és a szolgáltatástartalom! Szeptember végén sajtótájékoztató keretében számolt be a BAHART a 2018-as hajózási szezon első nyolc hónapjának teljesítményéről és már akkor látható volt, hogy ismét megdőlhetnek a korábbi utasforgalmi rekordok.

 

2018. október 23-án hivatalosan lezárult a 172. hajózási szezon és a személyhajókon utazók száma idén meghaladta a 750 ezer főt, melyre utoljára 10 évvel korábban volt példa. Az idei elégedettség felmérés eredményeiből pedig az is kiderült, hogy az utasok milyennek ítélték a BAHART menetrendi- és sétahajóit, valamint a komp szolgáltatásokat.

A hajózási szolgáltatásokat és élményeket az idei szezonban 21 motoros hajóval és 4 komppal biztosította a Társaság. Idén az ügyfélkezelésre és a szolgáltatástartalom bővítésére fektettek nagyobb hangsúlyt a BAHART-nál. A hajózási szezon indulásával párhuzamosan kezdte meg működését a BAHART Ügyfélközpont, a teljes hajózási szezon tekintetében az INFO Vonalon nagyságrendileg 14.000 hívást fogadtak az ügyintézők a személyhajózással, kompközlekedéssel kapcsolatban. Keszthelyen új programhajóval – Csillaglesen Helkával -, míg a Balaton 10 kikötőjéből is induló Varázshajón új játszósarokkal, továbbá kísérleti jelleggel néhány menetrend szerint közlekedő hajójáraton olvasósarokkal is várták az utasokat.

 

A BAHART fontosnak tartja az ügyfélvélemények minél szélesebb körű megismerését, a fogyasztói szokások változásának nyomon követését, így a Társaság az idei főszezonban is reprezentatív elégedettség felmérést végzett a menetrendi- és sétahajók, illetve a komphajók utasai körében. Összesen közel 2.000 kitöltött kérdőív alapján összesítették az idei utaselégedettségi mutatókat.

 

A részletes elemzések alapján a belföldi vendégek egyre nagyobb arányban keresik fel a régiót és választják a BAHART-ot is. Idén tovább nőtt a belföldi utasok száma, 2018-ban is a fővárosból és Pest megyéből érkezett a legtöbb utas, de meghatározó küldőterület a Balaton környéke: Somogy, Veszprém és Zala megye is. Elsősorban a 29-55 év közöttiek - családdal vagy párral - veszik igénybe a hajózási szolgáltatásokat (70%), tovább növekedett az előző évhez képest (+5%) a fiatalabb, 15-29 éves korosztály aránya. A válaszadók 11%-a volt idén külföldi utas. A megkérdezett külföldi vendégek főként a német nyelvterületről érkeztek.

Az immár három éve zajló eredményes marketing-kommunikációt támasztja alá, hogy 2017-hez képest tovább nőtt azon vendégek aránya (+4%), akik évente többször is igénybe veszik a menetrendi- és sétahajó szolgáltatásokat. A Társaság mottójával összhangban (Ha Balaton, akkor Hajózás!) szintén nőtt idén azok aránya, akik tudatosan előre eltervezik a kirándulást, a hajóprogramot, és a kereséshez, tervezéshez a BAHART online felületein tájékozódnak.

Az utasok véleménye alapján a hajózási szolgáltatások színvonala tovább javult, a kiszolgálással és a hajók állapotával az utasok egyaránt meg voltak elégedve. A BAHART menetrendi és sétahajó szolgáltatása esetében az utasok megfelelőnek vagy színvonalasnak ítélték meg a hajók állapotát (tisztaság, mosdó, büfé). A hajón dolgozók munkájára és a pénztári, kikötői személyzet munkájára több, mint 90% adott az ötfokozatú skálán 4-es, 5-ös minősítést, melynek során a jegykiadásra, a jegykezelésre, a kommunikációra és a segítőkészségre kérdeztek rá. A BAHART elkötelezett abban, hogy a munkatársakat folyamatosan képezze, ösztönözze és a munkakörnyezet színvonalát emelje, ezzel is biztosítsa a megfelelő körülményeket a minőségi szolgáltatásnyújtáshoz.

 

A válaszadók 80 - 90%-a válaszolta azt, hogy az ár összhangban van a kapott szolgáltatással és annak színvonalával. A megkérdezett utasok véleménye szerint a szolgáltatások színvonala a korábbiakhoz képest a sétahajók esetében tovább javult, a menetrendi hajók esetében stagnál vagy javult. Az utasok a programhajók kínálatát színvonalasnak tartották. A hosszabb menetrendi hajózás estében az út alatt igénybe vehető egyéb programelem vagy a szolgáltatástartalom további fejlesztésének igénye merült fel az utazók körében (pl.: gyerekjátszó sarok, utastájékoztatás, digitális és képi információs anyagok).

 

Idén a komphajózás tekintetében is készült elégedettségmérés. Ezen a területen is hasonló kérdések kerültek megfogalmazásra, mint a menetrendi- és sétahajózás esetében. A komphajó szolgáltatások esetében a személyhajózáshoz hasonló eredmények születtek.

Kompszolgáltatást az utasok évente többször és nagy arányban kirándulási céllal veszik igénybe. A szállított járművek főként személyautók és biciklik. A kompok esetében is a megkérdezett utasok döntő többsége (90%) színvonalasnak ítélte meg a szolgáltatást, mely a korábbi évekhez képest tovább javult, a kompok állapotát és a dolgozók munkáját figyelembe véve.

Az idei hajózási szezonban a személyhajó utasok száma meghaladta a 750 ezer főt, melynek csaknem egyharmada a nem települések között közlekedő menetrendi hajózást igénybe vevőkből áll. A séta- és programhajó, valamint a rendezvényhajókínálat folyamatos megújítása és a szolgáltatástartalom bővítése továbbra is fontos célkitűzése a Társaság középtávú stratégiájának, ezzel is szélesítve az élményközpontú attrakciók, turisztikai szolgáltatáskínálat körét a Balaton régióban kora tavasztól késő őszig.

 

A BAHART a jövőben a menetrendi hajókon töltött időt is szeretné további szolgáltatástartalommal megtölteni, ezáltal a célállomások programjai, látnivalói közötti összekötő szerep mellett egyedi élményt, önálló attrakciót nyújtani a hajózási szolgáltatásokat igénybe vevők körének.

 

www.bahart.hu

 

Lantai József

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9114335413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.