Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Valami csaj(ok) A Rózsavölgyi Szalon bemutatója a Benczúr-kertben

2018. augusztus 05. - EuroAstra

image20_6.jpgMindig kockázatos vállalkozás a szabadtéri előadás, mert több tényező akadályozhatja az élvezetet. Ezúttal azonban sem szélvihar, sem jégeső, sem szúnyogáradat nem szólt közbe (legföljebb néhány repülőgép), ráadásul két sokoldalú színész osztályon felüli játékában gyönyörködhetett a nézősereg a Valami csaj(ok) című előadáson.

Ejtsünk szót először a helyszínről:

Benczúr utca 27., a korábbi Egyedi-palota, amelyet 2011-től közösségi helyként üzemeltet a Postakürt Alapítvány a csodálatos emlékeket őrző Postamúzeum tőszomszédságában.

A darab szerzője Neil LaBute (1963-) detroiti születésű amerikai író, forgatókönyv- és színműíró, rendező. A University of Kansas után a londoni Royal Academy írói műhelyében „nevelkedett”. Megszámlálhatatlan könyv, film és színmű tehetséges írójaként rengeteg díjban részesült, amíg megérdemelten tagjai közé választotta az American Academy of Arts and Letters.

A Valami csaj(ok) 2005-ben keletkezett, és még abban az évben be is mutatták Londonban. 2013-ban sikeres film készült belőle. A Rózsavölgyi Szalon előadásának szövegét fordította Ungvári Zrínyi Ildikó, hazai jogait a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség képviseli. Rendezte Németh Kristóf, a dramaturg ezúttal Lőkös Ildikó volt, az egyszerű díszletet Enyvári Péter, a találó jelmezeket Varsányi Anna állította elő. 

Egy középkorú pasi (Őze Áron) mielőtt megnősül, meglátogatja korábbi szerelmeit, azaz szállodai szobájában fogadja őket, egymás után négy hölgyet, akiket akkor köszönés nélkül elhagyott. Nincs is benne köszönet, mert a négy különböző személyiségű nő (mindegyiket a felismerhetetlenségig szenzációsan alakítja Pokorny Lia!) alaposan kiosztja, és súlyos szemrehányásokkal illeti. Már mindegyik nő a maga módján sínen van, amiből világosan kirajzolódik a férfi életének kudarca, rettenetes kisstílűsége, hiába változik át most a nőhöz illő alkalomra, készít be kávét vagy más italt. Férfiként, szeretőként alaposan megbukott, a jövendő házasságában sem bízhatunk… 

Neil LaBute szövege végig szellemesen izgalmas, egyetlen poént sem szalaszt el. Varsányi Anna jelmeztervező pedig kiválóan „a keze alá játszik” a nők egymástól eltérő külsejével: bevásárló háziasszony, nercbundás doktornő, gyakorló örömlány vagy igényes divathölgy szerepében.

Könnyű, nyári szórakozás? A néző azonban nem így távozik, miután megünnepelte az egészen nagyszerű színészi teljesítményt. inkább az igényes darab marad az emlékezetében..

Dobi Ildikó

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114160915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása