Hírek, információk politika mentesen Magyarországról és a nagyvilágból.

euroastra internet magazin

Unortodox életrajzok

2019. január 20. - enigma.enigmaticus

1_14.jpg

Arthur Koestler

(1905-1983)

 Vakmerő, kalandos életű regény- és újságíró, társadalomfilozófus, világpolgár. Természetesen magyar, Budapesten született. Érdeklődési köre már fiatal korában széleskörű, egyetemi tanulmányait Bécsben végezte pszichológia és elektromérnök szakon. 1926-ban, 21-éves korában kezdte újságírói pályafutását. A német Ullstein-lapkiadót tudósította Palesztinából, amely akkor angol gyarmat és háborús övezet volt. Munkaadója Párizsba, majd Berlinbe küldi. Ezután a Szovjetunióba disszidál. Tényleg így történt. Belépett a Bolsevik Pártba, majd kilépett, mert túlbuzgónak tartotta Visinszkij főügyész tevékenységét.

   A szökés Guinness-rekordere. Általában délben, a sötétség leple alatt szökött meg.         31-évesen a spanyol polgárháborúból tudósított, Franco tábornok elfogatta és halálra ítélték. Megszökött, majd Le Vernet, francia internáló táborba került. Amikor a németek bevonultak Párizsba, belépett az Idegenlégióba. A kiképzést nehézkesnek találta, innen is megszökött, előbb Észak-Afrikába, majd Portugáliába ment. Később Angliában találjuk, ahol börtönbe kerül, mert vízum nélkül tartózkodott Londonban. Megszökik és belép az angol hadseregbe.  Kalandozásai közben kiadott néhány angol nyelvű könyvet, amelyek bestsellerek lettek, milliós példányszámban. Franciára, németre, spanyolra és portugálra fordították le a műveket, ezeket a nyelveket Koestler is folyékonyan beszélte. Imádta a nőket, többségük viszonozta érzelmeit. De ha nem viszonozták, az sem zavarta túlságosan, Mondhatni, ő alkalmazta a világon először sikeresen a verbális erőszakot. Egész életében szálka volt Sztálin szemében. Halálát mérgezés okozta, de a két tény között semmilyen összefüggés nincsen. Élete végéig magyar állampolgár maradt.

 

Tovább

Rekordméretűre nőtt a magyar gumiabroncspiac

abron.jpg3,1 millió abroncsot értékesítettek 2018-ban az abroncsgyártók. Minden eddiginél több, összesen 3,1 millió darab gumiabroncsot értékesítettek Magyarországon a gyártói képviseletek a gumiabroncs nagy- és kiskereskedőknek, ami 9,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A gumiabroncs értékesítés bővülése jól jelzi a magyar gazdaság bővülését is és regionális összehasonlításban is kiemelkedőnek tekinthető.

 

Tovább

Átlagosan 820 forint idén a síbiztosítás napidíja

unnamed_93.jpgA Netrisk.hu adatai szerint a külföldre induló síelők naponta átlagosan 820 forintért kötöttek utasbiztosítást az idei síszezon eddigi időszakában. Ez az összeg mintegy 8 százalékkal magasabb a tavalyi hasonló értéknél. A sízők többsége hosszú hétvégére utazik, 72 százalékban osztrák, 11 százalékban szlovákiai úti céllal.

 

Tovább

Viasat World csatornák 2019. január - februári premierjei

viawo.jpgA londoni központú Viasat World a Viasat Nature, Viasat History és Viasat Explore után, 2017 decemberében indította útjára az Epic Dramat Európa 11 országában. A ma 16 piacon jelen lévő, reklámmentes csatorna 10 millió előfizetőt tudhat magáénak. (lásd: https://euroastra.blog.hu/2019/01/10/ujabb_szolgaltatok_lattak_fantaziat_az_epic_dramaban) Kínálatában kosztümös drámáktól a történelmi, kaland és akciós sorozatokon át a krimikig szerepelnek elismert filmes szériák.

 

Tovább

Az év legszomorúbb napja, amikor megéri mosolyogni

mosoly_2.jpgTedd vidámmá ezt a napot az ÁRKÁD Budapest Mosoly Masinájával! Évek óta közismert tény, hogy január harmadik hétfője az év legszomorúbb napja. Az ÁRKÁD Budapest azonban szeretné ezt a napot is jókedvűvé varázsolni és egy kis vidámságot csempészni a látogatók napjaiba.

 

Tovább

Ki lesz idén az Év Férfija?

kilesz.jpgÍme a Playboy Man of the Year 2019 jelöltjei. Stílus, intelligencia vagy mindent elsöprő magabiztosság? Melyek azok a tulajdonságok, amelyektől igazi nagybetűs Férfi lesz egy férfi? A Playboy magazin ezúttal is az olvasók véleményére kíváncsi és öt különböző kategóriában sorakoztatja fel hazánk meghatározó férfi egyéniségeit, hogy végül kiderüljön, kik nyerhetik el az év férfija címet. Természetesen idén sem feledkeznek meg a leginspirálóbb hölgyekről, akikre a Múzsa kategóriában szavazhat a közönség. 

 

Tovább

Az Óbudai Danubia Zenekar 2019-ben is tovább építi egyedien igényes, sok huszadik századi és kortárs művet felvonultató repertoárját

obudai.jpgAz Ódz sorozatában Takemitsu, Mendelssohn, Sibelius, Debussy, Beethoven, Adés, Gubaidulina, Vivaldi, Bach, Rousseau, Rameau, Schubert, Liszt, Chopin művei, a legnagyobb klasszikusok és a legizgalmasabb zenék egy sorozatban kiváló karmesterekkel. A koncerteket Hámori Máté, Ricardo Casero, Kelemen Barnabás, Dobszay Péter és Shoji Haraguchi vezényli.

 

Tovább