Hírek, információk politika mentesen Magyarországról és a nagyvilágból.

euroastra internet magazin

Ifjú tudósok

2018. december 15. - enigma.enigmaticus

szobor_3.jpg

A Bolyaiak szobra Marosvásárhelyen, a Református Kollégium előtt.

Az ELTE matematika-szakos hallgatói büszkék arra, hogy a tudományág híres művelői már tizenéves korukban nagy felfedezéseket tettek. Blaise Pascal (1623-1662)  11.éves korától vett részt kora matematikusainak szellemi életében és 16-éves korában írta meg a kúpszeletekről (kör, ellipszis, parabola, hiperbola) szóló, korszakot nyitó művét.

Tovább

Így érdemes személyi kölcsönt felvenni - 5 leggyakoribb buktató

aaaa_26.jpgA személyi kölcsönök iránti kiemelkedő a kereslet, az új folyósítások összege 50 százalékkal nőtt az idén, ez a lakáshitelek több mint 30 százalékos növekedését is meghaladja. Érdemes azonban több dologra is odafigyelni az igényléskor, különben a kölcsönfelvétel bosszúságot okozhat a későbbiekben. A BankRáció.hu összegyűjtötte az öt buktatót, ami leggyakrabban nehezítette meg az idei évben személyi kölcsönt felvevők életét.

 

Tovább

Használt autót is kereshet a Netrisknél Az új felületen ingyenesen hirdethetnek a cég lakossági és üzleti partnerei is

image10_16.jpgHasználtautó-hirdetési platformmal bővíti tevékenységi körét mától a Netrisk.hu. A legnagyobb hazai online biztosítási alkuszcég netriskauto.hu néven futó új használtautó-kereső felületén a társaság autókereskedő partnerei, valamint több mint egymillió regisztrált lakossági ügyfele egyaránt ingyenesen hirdethetnek, de a felület elérhető minden további külső érdeklődő számára is.

 

Tovább

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és támogató partnerei közel 300 nélkülöző gyermeknek varázsoltak igazi karácsonyt

_e_l3951_k.jpgDecember 10-én a WestEnd Bevásárlóközpont Cinema City mozitermében közel 300 hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyermeknek rendezett karácsonyi ünnepséget az NGYSZ és támogató partnerei, Budapest Főváros Önkormányzata és a házigazda WestEnd City Center. A karácsonyfa alól természetesen az ajándékok sem hiányozhattak!

 

Tovább

A vidék megtartó képességét az energiahatékonyság ösztönzése is előmozdítja

image4-1.jpgSok tanulsággal zárult a MEHI idei országos szakmai rendezvénysorozata, mely amellett, hogy kiváló szakemberek összefogásán keresztül megvalósuló példaértékű energetikai szemléletformáló program, rávilágított az energetikai korszerűsítések építőipart támogató és vidékmegtartó képességére is.

Tovább

Hiánypótló tanulmánykötet a Szent Korona külföldi útjairól (1205–1978)

palffyg-aszentkoronahazater-2018-vedoboritovagott.jpgAz intézetünk tudományos tanácsadója, Pálffy Géza vezette „Lendület” Szent Korona Kutatócsoport feltáró munkája keretében és a kutatócsoport vezetőjének szerkesztésében tanulmánykötet látott napvilágot. A Szent Korona hazatér. A magyar korona tizenegy külföldi útja (1205–1978) című kötetben – a legfrissebb kutatások alapján – a szerzők bemutatják a korona eddig ismert tizenegy hazatérését (1205, 1242, 1305, 1463, 1608, 1664, 1687, 1712, 1790, 1853 és 1978). A közel 200 színes illusztrációval megjelent kiadvány címnegyede és tartalomjegyzéke itt olvasható.

Tovább

Online bántalmazás a magyar neten – kik az érintettek?

header-t-bully.pngAlig 12 hónap alatt több mint 6000 alkalommal beszélgettek a magyarok bántalmazásról, csúfolásról vagy zaklatásról az online térben. Az internetes anonimitás teret ad az őszinte párbeszédnek az érintettek között, a téma iránti érzékenység azonban csökkenhet a kérdés népszerűsödésével. A SentiOne és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) közös kutatásban vizsgálta, hányszor, hol és hogyan jelenik meg a magyar weben a bullying és a cyberbullying, azaz a bántalmazás témaköre.

 

Tovább

IBM kutatás: a magyarok megbíznak a mesterséges intelligenciában

philips-ai-796x531.jpgAlig várjuk, hogy önvezető autót vásárolhassunk – elkészült az IBM első közép-kelet-európai közvélemény-kutatása a mesterséges intelligenciáról. Tíz emberből kilenc már hallott a mesterséges intelligenciáról (MI) Közép- és Kelet-Európában – derül ki egy friss kutatásból, amelyet az IBM megbízásából végzett el az NMS Market Research piackutató cég.

 

Tovább

A környezetszennyezés aggasztja leginkább a magyarokat

eon_infografika_hun.PNGA klímaváltozást, illetve a környezetszennyezést tartják az egyik legnagyobb társadalmi kihívásnak annak a hét országnak a lakói, akiket az E.ON megbízásából kérdeztek meg egy reprezentatív kutatásban. A felmérésből az is kiderült, öt magyarból négy a saját eszközeivel is igyekszik tenni valamit az üvegházhatás ellen.

 

Tovább

Karácsonyra felpörög az ingatlanpiac

n36980-lead-fejlec-pexels.jpgLélektani, érzelmi és adóügyi okai vannak, hogy sokan még az újév előtt lebonyolítják az ingatlanvásárlást. Az utóbbi esztendők tapasztalatai szerint karácsony és szilveszter között is sok adásvételi szerződést írnak alá, de az sem ritka, hogy szenteste kerül pont az üzlet végére.

Tovább