Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

új EuroAstra Internet Magazin

Megnyílt a „Borsos Ház”

2019. november 23. - EuroAstra

bosos.jpgNovembertől a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány már a budapesti Várnegyedben is jelen van. Az alapítvány az elmúlt egy évben felújította Borsos Miklós (1906-1990) grafikus-és szobrászművész egykori lakását, amely Borsos Ház néven várja majd a látogatókat az alkotó életművéből rendezett állandó kiállítással és kulturális programokkal.

 

Borsos Miklós (1906-1990) a 20. század közepének egyik legjelentősebb magyar szobrásza és grafikusművésze volt, akinek egész életművét áthatja a korai reneszánsz művészet szellemisége. Saját mestersége, a szobrászat és a rajzolás mellett egy másik, egész életén át jelen lévő élménye a zene szeretete és a zenélés, a hegedülés volt. Szobrászi pályája és életműve is leginkább egy harmonikus, formailag és gondolatilag tökéletesen megkomponált, kiegyensúlyozott zeneműhöz hasonlítható, amelyben minden hang és minden ütem önálló karakterrel bír, mégis alárendelődik a partitúra egészének.

 

Tudását nem iskolákban, képzőművészeti akadémiákon szerezte. Gyermekként – Nagyszeben utcáin kóborolva – órákig nézte, hogyan dolgoznak műhelyeikben a kőfaragók, az ötvösök vagy az aranyművesek. Fortélyaikat ellesve, szinte észrevétlenül, játszva tanulta meg a különböző mesterségek alapfogásait. Később „beiratkozott" a művészettörténet legősibb, ám napjainkig legjobb „főiskolájára", mikor hosszabb időt töltött Itáliában, majd gyalogszerrel végigjárta a Földközi-tenger partvidékét Marseilles-től Velencéig. Európa jelentős múzeumaiban, Firenze képtáraiban és templomaiban az ókori egyiptomi és görög szobrászok mellett olyan nagy mesterek műveiből tanult, mint Masaccio, Leonardo, Michelangelo, Dürer, Rembrandt vagy Rodin. Ezzel párhuzamosan megismerte korának jelentős festészeti és szobrászati áramlatait: Picasso, Brâncuşi, Henry Moore mellett elsősorban Mednyánszky László, Gulácsy Lajos, Egry József, Derkovits Gyula, Barcsay Jenő, illetve Beck Ö. Fülöp, Medgyessy Ferenc és Pátzay Pál alkotásai felé fordult érdeklődéssel.

A képzőművészeken kívül hamarosan más művészeti ágak jeles képviselőivel, írókkal, költőkkel, zeneszerzőkkel és nemzetünk több szellemi kiválóságával is személyes kapcsolatba, barátságba került, akiknek írásai, zenéje, gondolatai szervesen beépültek művészi világába.

 

Az alapítvány közel 400 művét (szobor, rézdomborítás, plakett és grafika) őrzi a gyűjteményben, amelynek egy része a KOGART tihanyi galériájában látható, idén ősztől pedig már az Úri utca 6. szám alatti Borsos-lakásban is nyitva áll majd az érdeklődők előtt egy állandó tárlat.

 

A Várnegyedben, az Úri utca 6 szám alatt található ház egy emeletes, zártudvaros polgári lakóház, amely már önmagában művészeti alkotásnak számít. Kevésbé izgalmas homlokzata mögött kincseket rejt: mögötte értékes, középkori maradványok bújnak meg, például egy dongaboltozatos kapualj, amelynek mindkét oldalfalán ülőfülkék találhatók.

Ebben a házban élt és alkotott Borsos Miklós grafikus-és szobrászművész feleségével, Kéry Ilonával. A képzőművész 1990-es halála után Borsosné még több mint egy évtizedig élt közös lakásukban, majd 2001-ben ő is távozott az élők sorából és a házaspár otthonából emléklakás került kialakításra.

 

2018-ban a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kapta meg a lehetőséget, hogy ezt a néhány éve már üzemen kívül álló emléklakást felújítsa és újra élettel töltse meg.

A régi bútorok és a pár használati tárgyainak - mint például a művész által Firenzéből vásárolt reneszánsz székek és a házaspár hangszerei- megőrzését szem előtt tartva, a lakás teljes renováláson esett át, a falai között pedig egy állandó kiállítás került kialakításra, ami Borsos életművét hivatott bemutatni.

 

Az alapítvány célja nem csak a Borsos életmű megismertetése a művészetkedvelőkkel, hanem a Várnegyed közösségi életébe történő aktív becsatlakozás is: a tervek szerint a Borsos Ház a jövőben beszélgetéseknek, irodalmi eseményeknek, klasszikus zenei koncerteknek és más, kulturális eseményeknek ad majd otthont.

A Borsos Ház ünnepélyes, zártkörű megnyitóján Fertőszögi Péter, a KOGART kuratóriumának tagja, a BÁV művészeti igazgatója kalauzolta végig a meghívottakat a felújított művészlakásban.

 

http://kogart.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5115312650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása