Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Versenyművek a Nemzeti Filharmonikusoktól Boccherini, Bach, Mozart, Vivaldi és Haydn művei csendülnek fel -- 2019. november 17. 15.00 MÜPA, Fesztivál Színház

2019. november 12. - EuroAstra

zenemania.jpgA népszerű Zenemánia sorozat bevezetés a zene világába, kötetlen, beszélgetős hangversenyek formájában. Ebben az évadban a zene sokszínűsége a fő téma, s ezen belül ez a találkozás az egyik legvonzóbb műfaj, a szólóhangszer(ek) és a zenekar párbeszédére épülő versenymű rejtelmeibe kínál bepillantást.

A koncertek házigazdája és műsorvezetője, a rendkívül sokoldalú Dinyés Dániel közvetlen műsorvezetésével és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar művészeinek előadásait hallgatva a közönség dióhéjban megismerheti a versenymű műfajának történetét, hiszen hallhat művet Vivaldi, Bach, Boccherini, Mozart tollából. Négy különböző hangszer concertói ezek: a hegedű, az oboa, a cselló és a fagott „verseng” bennük a zenekarral. Izgalmas kérdés, amelyre bizonyára feleletet is kapnak a jelenlévők: miben más egy fúvós és egy vonós versenymű, milyen a concerto akkor, ha magas hangú hangszer tündököl a maga könnyed trilláival, és milyen, ha mély tónusú instrumentum brummog a basszusregiszterben.

Miután a közönség minderre választ kapott, s hallotta is e concertók dallamait, meglepő és frappáns fordulattal a négy hangszer végül egyetlen műben egyesül: Joseph Haydn sinfonia concertantéjában, amelyet a mester hegedűre, oboára, csellóra és fagottra írt. Ez a speciális műfaj a versenymű különleges fajtájaként egyesíti magában a szimfónia és a concerto tulajdonságait. Itt nem egyetlen szólóhangszer, hanem szólóhangszerek csoportja „verseng” a zenekarral. A műfaj egyszerre rokona a barokk concertónak és a klasszikus szimfóniának.

Közreműködik:

  • Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Házigazda: Dinyés Dániel

Versenyművek a Nemzeti Filharmonikusoktól. Boccherini, Bach, Mozart, Vivaldi és Haydn művei csendülnek fel.

  1. november 17. 15.00

MÜPA, Fesztivál Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9015296362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása