Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Bernard Buffet (1928-1999)

2019. november 03. - EuroAstra

kep_61.jpg  Párizs, Orly-repülőtér. Utasvárójában látható egy festmény. A Quartier latin-ban álló  klasszicista stílusú Panthéon a Szajna túlpartja felől nézve, Bernard Buffet francia festő alkotása.

Az École des Beaux-Arts-on tanult, Húszévesen elnyerte a mi Kossuth-díjunknak megfelelő Kritikusok-díját, ezzel egycsapásra hírnevet szerzett, a francia festészet csodagyerekeként emlegették. Magát expresszionistának vallotta. Minden kozmetikázás, idealizálás nélkül, precíz vonalvezetésű feszes stílusban dolgozott, igen nagy hatást gyakoroltak művei a nézőkre. Minden műfajban otthonosan mozgott, portrék, csendéletek, életképek, enteriőr, tájképek. És jellegzetes párizsi képek

Festményei Bolognában, a Modern Art Museum-ban , Londonban a Tate Gallery ben éppúgy megtalálhatók, mint a tokiói National Museum of Western Art-ban. A Magyar Nemzeti Galéria 1965-ben  két Buffet-vásznat is kölcsönzött Párizsból. Az „Előzmények – átívelő életművek” címet kapott két nagy terem részben elementáris élményt kínált, részben előrejelezte a későbbi festészeti irányzatokat..

Idegenforgalmi látványosság a Francia Riviérán Domaine de la Baume kertje. A bohém Provence-i birtok  egykor Buffet otthona volt, 1970 körül vásárolta meg a házat és az azt körülvevő kertből, erdőből és olajfaligetből álló birtokot. Itt élte bohém életét egészen 1999-es öngyilkosságáig. 

Kassák Lajos utolsó párizsi látogatásán 1963-ban felkereste a művészt. Expresszionista barátom remekműveket alkot, fejtegette. Juhász G. Tamás fotóművész említést tett egyik interjújában a kiadandó Bernard Buffet-albumról. De ennek nyomát nem találtam.

Köztudottan gyengéd szálak fűzték Yves Saint-Laurent, a világhírű divattervezőhöz, ezt vállalták, soha nem is tagadták. Buffet a párizsi Művészeti Akadémia Tagja és a Becsületrend lovagja volt.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9115283690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása