Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Digitális otthon

2019. október 28. - EuroAstra

digitalis_otthon.jpg   Tegyünk egy gondolatkísérletet. Milyen lesz az otthonunk 25 év múlva? Természetesen digitális és intelligens. Kizárólag családi házak épülnek. A külső érzékelőknek köszönhetően a ház automatikusan működik. Ha hirtelen vihar kerekedik, a napellenző visszahúzódik, a nyitott ablakok bezáródnak. A távirányítóról küldött parancs végrehajtásáról mindig visszajelzés érkezik. A zárak a családtagok ujjlenyomatával csukódnak, nyílnak.

Kezdjük a konyhával. Amely egy nagy, interaktív számítógép, megtalálhatók benne a mai konyhai berendezések továbbfejlesztett változatai. A készülékek állandó kapcsolatban vannak az internettel, ezen keresztül a távolból is vezérelhetők. Így például a munkahelyünkről is kikapcsolhatjuk a sütőt, beleshetünk a hűtőbe, hogy mi az, ami hiányzik a vacsorához. Konyhánk tartozéka a táplálkozási szokásainkat és szükségleteinket számon tartó hűtő, az elkészítésre váró ételek tápértékét ellenőrző készülék, távvezérlésű tűzhely,  a konyha energiafelhasználását kontrolláló berendezés. Ezek az eszközök természetesen egymással is kommunikálnak. Egy hologramos kivetítő segítségével profi szakácsot vetíthetünk magunk mellé, aki segít elkészíteni az ételeket

A fürdőszoba nem csupán a felfrissülés, szépítkezés, de egyre inkább a szórakozás színtereivé is válik. Nem vezetékes ivóvizet használunk a zuhanyozáshoz, fürdéshez, jakuzzihoz, hanem a házi víztisztító rendszerekből és az összegyűjtött esővízből nyerjük a vizet. A tükrök helyét tükörként funkcionáló, érintőképernyős monitorok veszik majd át: ezen keresztül vezérelhetjük majd a fürdőszobai berendezéseket, illetve akár internetezhetünk vagy filmeket is nézhetünk rajta a kádból. Az okosvécéről ne is beszéljünk, azt már évtizedek óta használjuk. A tisztítással nem kell majd bajlódni, a berendezések öntisztítók.

A mosógép víz nélkül, elektrosztatikus elven működik, tisztítja és fertőtleníti a gépben lévő holmikat. és a szennyes ruha tárolására is alkalmas. A programozható robot takarítja a lakást, porszívózik, igény szerint lemossa az ajtókat, ablakokat.

Az épület áramellátása napkollektor, vagy miniatűr atomerőmű segítségével történik. Fűtését a föld hőjét hasznosító hőszivattyús rendszer biztosítja. Nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a helyiségek felmelegedését, nincs szükség a klíma egész napos használatára. A szobákban szabályozható hangulatvilágítás, háttérzene és aromaterápiás illatosítás fokozza a jó közérzetet. A világítása, illetve a háttérzene automatikusan alkalmazkodik a napszakhoz és persze a hangulatainkhoz.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2015267020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása