Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Megtörik a csendet a gyermekbántalmazás körül: közös konferenciát szervez a Pannonhalmi Főapátság és a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

2019. augusztus 22. - EuroAstra

unnamed_87.pngA Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány 2017 óta működtet speciális gyermekjogi jogsegélyt. Az eddig beérkezett 700 gyermekjogi ügy 30%-a iskolai bántalmazásról szól. Ki tudja, mennyi eset nem kerül soha felszínre? Az iskolai zaklatások mindenhol jelen vannak, az állami intézmények falai közé ugyanúgy beszivárognak, mint az egyházi, alternatív iskolákba vagy a tanítás utáni szakkörök és sportfoglalkozások világába. A gyermekvédelem közös ügy, hiszen nincsenek „egyházi” vagy „világi” gyerekek, ahogy nincs „állami” vagy „alternatív” gyerek sem. A zaklatás és a bántalmazás nem választ iskolatípust vagy társadalmi státuszt, mindenütt megtalálható.

 

A gyerekek, szülők és maguk a tanárok is kiszolgáltatottak a bántalmazást körülvevő rossz csendnek, az elhallgatásnak. Vannak jó csöndek és rossz csöndek. A rossz csöndek az emberek közé telepszenek, tabukat rejtenek, elfojtást, titkot, érdektelenséget, elfordulást. Ha egy gyereket rossz csönd vesz körül, akkor nem mer beszélni arról, ha bántják, ha visszaélnek vele, ha áldozattá vált. A tapasztalatok szerint az intézményeknek ezen kihívások kezelésére jelenleg nincsenek megfelelő eszközeik. Magukra maradnak a pedagógusok, valamint a szülők és az áldozatok is: a megoldások eseti jellegűek, elszigeteltek, és nem adnak valódi választ sem a problémára, sem a megelőzésre. Hiszünk abban, hogy egy jól felépített iskolai gyermekvédelmi rendszer egyaránt védi a pedagógusokat, iskolai dolgozókat, a szülőket és a gyerekeket. 


A csendtől a szóig – Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium 

 

„A világ változásával, a kultúra alakulásával az olyan nagy hagyományokkal rendelkező intézményeknek is változniuk kell, mint az egyház vagy egy ezeréves szerzetesközösség. Az elmúlt idők egyik legnagyobb felismerése közösségeinkben, hogy iskoláinknak »gyermekközpontúnak« kell lenniük, s hogy ez ma egészen mást jelent, mint húsz vagy ötven éve. Ennek az emberközpontúságnak egyik legfontosabb eleme, hogy a tisztelet, a szeretet, a remény és a méltóság mindenkit megillet, különösen a gyengéket és a védelemre szorulókat. Az ő védelmük mindennél előbbre való: hagyományoknál, presztízsnél, tekintélynél. Sőt, a biztonságos keretek mellett való elköteleződés, az értük való tevékenység teremthet az iskolákban és intézményekben új hagyományokat, újfajta bevonódást. A konferencián azt szeretnék megmutatni és átélhetővé tenni, hogy a védelemre szorulók melletti elköteleződés összeköt minket felekezettől, világnézettől és fenntartótól függetlenül, sőt, bizalommal számíthatunk egymás tudására és segítségére. És ha egy iskolában a gyermekvédelemért tevékenyen cselekszünk, akkor a jövőért cselekszünk” – mondta dr. Dejcsics Konrád bencés szerzetes, a Pannonhalmi Gyermekjogi Szimpózium szervezője.

 

Hogyan tud egy intézményi kultúra, egy iskola belső klímája úgy megváltozni, hogy kevesebb legyen a rossz titok, és eltűnjön a rossz csend? Ehhez szavak kellenek. Nyíltan felvállalt, őszintén kimondott szavak, vállalások, felelősség, átláthatóság. Ezek kimondására vállalkozik a Pannonhalmi Apátság és a Hintalovon Alapítvány közös konferenciája, ahol a gyerekekkel szembeni iskolai erőszakról és bántalmazásról tabuk nélkül beszélnek majd, valódi megoldást keresve. Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, az előadók között magas rangú egyházi és gyermekvédelmi szakemberek egyaránt megszólalnak majd.

 

Miről lesz szó?

  • Törjük meg a csendet – Mi az intézmények szerepe a változásban?
  • Hol van a felelősségem? – Mit tehet a fenntartó és az intézményvezető a bántalmazás ellen?
  • Egy konkrét ügy tanulságai – A szembesülés nehéz, de elengedhetetlen 
  • Az iskola nem csak egy épület: keretek is, amiben együttműködünk – Gyermekvédelmi irányelvek, mint megoldási javaslat

Előadóink között lesznek:

  • Astrid Winkler, az ECPAT Ausztria igazgatója
  • Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke
  • Hortobágyi T. Cirill OSB pannonhalmi főapát
  • Robert Oliver, a Kiskorúak Védelmére létrehozott Pápai Bizottság titkára

 

„A Pannonhalmi Szimpóziummal igaz mérföldkőhöz értünk a hazai gyermekvédelem területén. A változtatáshoz először őszinte szembenézésre van szükség. Példaértékűnek tartom, ahogy ebben a Pannonhalmi Főapátsággal partnerre találtunk, az egész magyar társadalom erőt meríthet ebből az összefogásból. Az első lépést megtesszük október 15-én, utána viszont országosan minden iskolavezető, gyerekvédelmi szakember elhivatottságára szükség lesz ahhoz, hogy valódi változást érjünk el. Ahol a gyerekek biztonságban vannak, ott mindenki biztonságban lehet, hiszen a gyerekekkel való bánásmódnál semmi sem mutatja jobban a társadalom állapotát” – mondta dr. Lippai Vera, a konferencia főszervezője, a Hintalovon Alapítvány Gyermekvédelmi Irányelv programjának vezetője.

 

Miért van szükség a problémák hangos kimondására? Mert a bántalmazást mindig a hallgatás teszi lehetővé. Az egyházi és világi elhallgatásnak sajátos formái velünk élnek, az egyházi és világi szervezeti kultúráknak is léteznek olyan deformációi, amelyek lehetővé teszik a bántalmazást, vagy akadályozzák annak átlátható és hatékony feltárását, megelőzését és kezelését. Valódi változást csak akkor tudunk elérni, ha ezeket a korlátokat felszámoljuk, és minden gyerekekkel foglalkozó szervezet fókuszába valóban a gyerekek legfőbb érdekét helyezzük. Ehhez változás kell. Ebben a változásban szeretne partner lenni a Hintalovon Alapítvány által életre hívott iskolai gyermekvédelmi irányelvek program. A program célja, hogy biztonságos kereteket teremtsen Magyarországon az iskolás gyerekek számára, és a hatékony iskolai protokollok elsajátításával megelőzze a gyermekbántalmazásokat.

 

A konferenciára várják mindazokat, akik maguk is tenni szeretnének a témát körülvevő csend megtörésében, az iskolai bántalmazás ellen. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, helyszíne a Pannonhalmi Bencés Gimnázium

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3415018458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása