Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A Szent István bazilika

2019. augusztus 06. - EuroAstra

szt_istvan_bazilika.jpgSzomorú naplóbejegyzéssel kezdem a történetet. „1947. június 20. Kigyulladt a Szent István bazilika. Lakásunk ablakából nézzük a lángoló kupolát. Tűzoltókat jó ideig nem láttunk.”

Ugorjunk egy nagyot. Amikor a budapesti városnéző busz idegenvezetője rámutat a bazilikára, valahogy így beszél. Nézzék, ez a római Szent Péter katedrális, a londoni Szent Pál-székesegyház, a szentpétervári Izsák-templom és a milánói Dóm után a világ ötödik legnagyobb római katolikus temploma.( https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=6445)

A Szent István bazilika és plébániatemplom Magyarország egyik legjelentősebb neoreneszánsz épülete, a főváros egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetessége, a magyarok Szent István-kultuszának fő helyszíne.

A bazilika befogadóképessége 8000 fő, alapterülete közel 5000 négyzetméter, magassága 96 méter. Alagsorában előadásokat, hittanórákat, lelkigyakorlatokat tartanak. Megépítésétől kezdve állami tulajdon, az egyház mint az ingatlan kezelője volt bejegyezve. 2001-ben az épület egyházi tulajdonba került.

Hild József és Ybl Miklós tervezte, ezekhez a nevekhez nem kell kommentár. 1845-ben írták ki a pályázatot az „istenháza” építésére. A telken álló régi, romos Zitterbarth-templom lebontása és a földmunkák el is kezdődtek, de közbejött a szabadságharc és a megtorlás. Ezért csak 1851-brn indult meg újra az építkezés, amely 55-évig tartott.

A templom felszentelésénél jelen volt Ferenc József császár és király. Ez után néhány nyugalmas évtized következett. Az első világháború nem okozott károkat a templomnak, de a másodikban számos bombatalálatot kapott. A tornyok és a tetőzet jelentős károkat szenvedett, szükségessé vált a tetőszerkezet teljes cseréje. A munkálatok közben a már említett évben a kupola leégett és országos adakozásból teremtették elő a helyreállításhoz szükséges pénzt.

1982-ben épület ismét életveszélyessé vált, amikor egy erős vihar az utcára sodorta a nagykupola lemezfedését. Ekkor kezdődött meg a bazilika teljes felújítása, amely 2003-ig tartott. Ennek során nemcsak az épületet varázsolták újjá, hanem renoválták a templom valamennyi műtárgyát, a festményeket, mozaikokat, képeket, szobrokat és az ólomüveg ablakokat. A bazilika kupolájában körkilátó létesült, ahonnan csodálatos panoráma nyílik az egész fővárosra. Emellett az épület új díszkivilágítást kapott és közvetlen környezetét, a Szent István teret is felújították.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8814996282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása